Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

VINKOVCI-Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja, provela je javnozdravstvenu akciju u povodu  Dana mimoza u središnjem gradskom parku u Vinkovcima.

Diljem Europe se od 22. do 28. siječnja 2018. godine obilježava Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice. 

U sklopu ove akcije liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Opće županijske bolnice Vinkovci i volonteri Lige protiv raka Vinkovci dijelili su promidžbene zdravstvene publikacije i dijeljenjem mimoza, simbola ove akcije, pokušali motivirati žene da se redovito javljaju izabranom ginekologu i obavljaju pregled.

 

NUŠTAR-Župan Božo Galić primio je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u Palači Srijem u Vukovaru te su održali sastanak o projektima zaštite okoliša i energetike u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Tom prigodom u maloj županijskoj vijećnici održano je potpisivanje „Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.: Izgradnja reciklažnog dvorišta u Općini Nuštar“, a potpisali su ministar Ćorić i načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac.

Kako je istaknuo ministar Ćorić ovo je peti potpisani ugovor u našoj županiji za izgradnju reciklažnog dvorišta.

Potom je održana prezentacija svim predstavnicima jedinica lokalne samouprave iz naše županije pod nazivom : "Mogućnosti sufinanciranja projekata u gospodarenju otpadom - 2018. godina".

 

VINKOVCI-Projekt ukupne vrijednosti 6.701.725,88 kn financira se u 100 % iznosu sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Projekt je započeo sa provedbom 01. prosinca 2017. godine, Odlukom o financiranju Upravljačkog tijela - Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Grad Vinkovci je nositelj projekta koji će trajati 30 mjeseci, od prosinca 2017. do svibnja 2020. godine, a provodi se u suradnji sa partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Vinkovci i Centrom za socijalnu skrb Vinkovci. 

Projekt kao i cjelokupni program Zaželi u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Također podupire provedbu smjernica politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da su sudionice projekta žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Cilj projekta je zapošljavanje 50 dugotrajno nezaposlenih žena s područja Vinkovaca koje su prijavljene na evidenciji nezaposlenih HZZ-a. Projektom će se kroz programe osposobljavanja i obrazovanja osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, a zapošljavanjem će se ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika, primatelja pomoći i njega u kući.

-Ovo je jedan projekt koji se lijepo razvijao i sada dolazimo do kulminacije kada zapošljavamo žene koje se teško zapošljavaju i drago mi je da ćemo kroz projekt pružiti priliku da se ljudi obrazuju, ali u konačnici da pomognu našim sugrađanima kroz svoj rad. Projekt ''Zaželi'' je izuzetno bitan jer mi nikada našim sredstvima u toj mjeri nebi mogli doprinijeti pomoći našim sugrađanima, rekao Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

U okviru projekta već je proveden natječaj za zapošljavanje žena, te je Grad Vinkovci donio Odluku o  zapošljavanju 50 žena na razdoblje od 2 godine. Ciljna skupina žena su nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na posebno ranjive skupine: žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl. liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice.

Prije početka rada koje je planirano za svibanj 2018. godine korisnicama projekta, nezaposlenim ženama omogućeno je dodatno obrazovanje odnosno osposobljavanje za njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba i geronto domaćicu. Također, svakoj novozaposlenoj ženi osigurati će se osnovna radna odjeća, oprema i bicikl u svrhu bržeg i lakšeg izvršavanja obaveza prema korisnicima.

Pružajući pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično 50 novozaposlenih žena će svojim radom i aktivnostima poboljšati vlastite prilike, ali i kvalitetu života 250 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju koji će koristiti nove usluge njege i pomoći u kući.

Projekt je pripremila Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. te  također pruža tehničku pomoć u provedbi ovog vrijednog projekta.

 

 

NUŠTAR- U sklopu poziva „Unaprjeđenje pismenosti - temelj cjeloživotnog učenja", usmjerenoga na unaprjeđenje različitih vrsta pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola, Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar odobren je projekt „SLIKA – Sva lica knjiga“.

Projekt se financira kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. - 2020. Europskog socijalnog fonda.

Partneri u projektu su Gimnazija Matije Antuna Reljkovića Vinkovci i Dječji vrtić Vrtuljak Nuštar te Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. čiji su djelatnici odradili svu pripremu projektne dokumentacije.

Ukupna vrijednost poziva bila je 26 milijuna i 775 tisuća kuna. Na natječaj se prijavilo više od 200 škola, a odabrano je samo 10 % najboljih.

Vrijednost ovoga projekta je 1.466.095,56 kuna što će se utrošiti na opremanje ustanova i edukaciju djelatnika kako bi ostvarili unaprijed zadane ciljeve - unaprijediti različite vrste pismenosti kao temelj stjecanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje te povećati kapacitete odgojno-obrazovnih ustanova za provedbu aktivnosti u okviru školskog kurikuluma usmjerenih na razvoj jedne ili više vrsta pismenosti.

Projekt je započeo svečanim potpisivanjem ugovora u Ministarstvu znanosti i obrazovanja 30. studenoga 2017. i trajat će 2 godine. Bit će obuhvaćeno najmanje 120 učenika i 41 djelatnik.

Dvije su faze projekta: Novim znanjima u budućnost i Povratak u budućnost.

U prvoj fazi planirane su 23 različite edukacije ukupnog trajanja oko 300 sati dok su u drugoj fazi projekta planirane radionice s učenicima s ciljem unaprjeđenja čitalačke, digitalne, informacijske, medijske, multikulturalne i drugih vrsta pismenosti, studijske posjete drugim institucijama i terenske nastave.

Rezultat projekta bit će 5 izrađenih različitih nastavnih planova i programa izvannastavnih aktivnosti i 2 digitalna repozitorija.

 

VUKOVAR-Republika Hrvatska 15. siječnja ove godine obilježava 26. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, budući je 15. siječnja 1992. godine Republika Hrvatska postala međunarodno priznata zemlja, kao neovisna i samostalna država.

Toga datuma obilježava se i 20. obljetnica uspješno obavljene mirne reintegracije i završetka mandata UNTAES-a, kada je 15.siječnja 1998.godine završen proces okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Veliku zaslugu u tim procesima, što nikada nećemo zaboraviti, imali su naši hrabri hrvatski branitelji koji su spremno stali u obranu Domovine.

Kao i svake godine, obilježeni su ovi značajni događaji u povijesti stvaranja Republike Hrvatske te je odana zahvala svima onima koji su svoje živote položili u temelje Lijepe naše, polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, položilo je zajednički vijenac sa saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima, pročelnicima Upravnih odjela, vijećnicima Županijske skupštine, potom predstavnicima Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije koje je predvodio načelnik PP Vukovar Miro Bradić, Glavnog stožera oružanih snaga RH – sa zapovjednikom Zapovjedništva gardijske oklopno mehanizirane brigade HV, brigadnim generalom Denisom Tretinjakom te predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. 

Molitvu je predvodio dekan Vukovarskog dekanata, župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić.

 

VINKOVCI-U sklopu provedbe pilot projekta ''e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola'' danas je u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima održan treći regionalni webinar na temu “Primjena IKT-a u nastavi računalstva i matematike”.

Webinar, kojem je uživo prisustvovalo 26 sudionika, a još ga je 220 sudionika pratilo online, održale su Darija Dasović Rakijašić i Tomislava Čuljak profesorice iz spomenute vinkovačke srednje škole. 

Darija Dasović Rakijašić radi kao prof. mentor računalstva, te je voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika informatike/računalstva srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije. U svom je izlaganju naglasak stavila na sigurno i odgovorno korištenje online aplikacija uz pomoć AAI@Edu.hr sustava te je sudionicima pokazala kako nastavu računalstva izvoditi uz podršku Loomen kolegija i Office365 alata (Outlook, OneNote, Forms, Sway). 

Tomislava Čuljak je profesorica matematike, administrator e-Dnevnika i voditeljica školskog projektnog tima u projektu e-Škole u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci. Tijekom svog dijela predavanja pokazala je sudionicima kako koristiti informacijsko-komunikacijske tehnologije dobivene u sklopu projekta u radu s učenicima 3. i 4. razreda. Kao pozitivne primjere Čuljak je istaknula Geogebru, primjenom koje učenici brže i lakše uče te uočavaju, kao i kviz Kahoot koji je odličan za ponavljanje teorijskog znanja na zabavan način.

 

SPAČVA-Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je Smještajno-obučni centar pri PU vukovarsko-srijemskoj koji se nalazi u bivšem hotelu Spačva na autocesti Županja-Lipovac, nedaleko graničnog prijelaza Bajakovo, 

 "Policijski službenici iz susjednih županija svaki dan su putovali na ispomoć na granicu sa Srbijom, što je stvaralo i dodatne troškove i efikasnost je bila na nižoj razini, s obzirom da im se u smjenu uračunavalo i vrijeme putovanja. S druge strane, u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj su za tih nekoliko sati, koje su se gubili svaki dan, morali angažirati dodatne snage, opet na prekovremene sate. nalazi na idealnom lokaciji, u blizini autoceste i državne granice, sigurnost koje će se otvaranjem ovog centra pojačati jer 120 policajaca, koliko ih je sada smješteno u Spačvi, mogu vrlo brzo reagirati na svaku iznenadnu situaciju, rekao je Božinović.

- "Granični policajci koji rade jedan vrlo zahtjevan posao sada imaju uvjete koje želim da ima svaki hrvatski policajac kada mu se daju dodatne zadaće", rekao je Božinović i dodao kako će se pored pružanja smještaja, u centru provoditi i druge aktivnosti, poput obuke i specijalističkih tečajeva, koji će se u suradnji s Frontexom provoditi i s graničnim policijama članica EU.

 

Zadnje Vijesti:
(21/01) Ivan Kopčić brončani (divizija Produkcija), Goran Šarić zlatni (divizija Classic) u praktičnom ... - ' VINKOVCI-U subotu 20. siječnja u Osijeku je održano natjecanje u praktičnom streljaštvu,  XII. „Siječanjski turnir“ u organizaciji UPS „Pampas“.  Izuzetno jako međunarodno natjecanje na kojemu su nastupili i strijelci iz susjednih nam država Mađarske i Bosne i Hercegovine. U najzastupljenijoj ...
(20/01) 54-godišnjak izboden hladnim oružjem u Vinkovcima - ' VINKOVCI-U petak, 19.siječnja oko 22,30 sati došlo je do fizičkog obračuna ispred vinkovačkog ugostiteljskog objekta Deja Vu blizu Elektre u Zvonimirovoj ulici. Kako nam je rekao Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, dva 54-godišnjaka iz Vinkovaca, došli su u fizički sukob, ...
(19/01) Svečano promovirana knjiga ''Križ u polju'' autorice Vere Erl u Vinkovcima - ' VINKOVCI-U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci gotovo se tražila stolica više, a povod je bilo predstavljanje knjige “Križ u polju”, koju je napisala magistra znanosti Vera Erl, rođena u Drenovcima, a više od 40 godina djelovala je u Osijeku.  Predstavljanju su nazočili i, Goran Pavlović, ...
(17/01) Visoke pobjede momčadi CD design i Lokomotive na početku nove amaterske stolnoteniske sezone - ' VINKOVCI-U prostorijama Fitness centra Zara, započela je nova sezona vinkovačke lige amatera stolnog tenisa, popularni VLAST.  Liga stolnoteniskih amatera u ovoj sezoni zima/proljeće 2018, okupila je  tridesetak zaljubljenika u celuloidnu lopticu, bez obzira na godine i dob. Rezultati prvog ...
(17/01) Uhićeno pet osoba zbog zlouporabe opojnih droga - ' VINKOVCI-Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalistička istraživanja nad 38-godišnjakom iz Osijeka, 42-godišnjakom iz Vinkovaca, 44-godišnjakom iz Vinkovaca, 57-godišnjakom iz Vinkovaca te 57-godišnjakom iz Vukovara zbog  sumnje ...
(17/01) Tužna deseta obljetnica smrti akademskog slikara i scenografa Joze Matakovića - ' VINKOVCI- Na današnji dan prije točno deset godina preminuo je akademski slikar i scenograf, Joza Mataković (15.04.1922.-17.01.2008.) autor grba vinkovačkih jeseni, kao i jedan od osnivača Vinkovačkih jeseni,čovjek iznimne životne energije, umjetnik čiji će osebujni umjetnički rad zasigurno ...
(15/01) Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala podršku poticanju domaće proizvodnje i otvaranja novih ... - ' BOROVO-Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je tvornicu "Borovo", gdje je u pratnji predsjednice uprave Gordane Odor obišla pogone, posebice razgledavši borovske čizme "žute zenge", koje je nosila i u prošlogodišnjoj vukovarskoj koloni sjećanja 18. studenoga, a koje su nosili ...
(15/01) Adela Matošević i Iva Čorak odličnim utrkama isplivale A norme za državno kadetsko prvenstvo - ' VINKOVCI-Prvo je natjecanje u novoj 2018. godini u PK Orionu donijelo izvrsne rezultate! Za njih su zaslužne kadetkinje Adela Matošević i Iva Čorak koje su isplivale A norme HPS-a, obje u disciplini 100 m leđno.  U pratnji i uz podršku trenerice Maše Pešec izvrsno su otvorile novu sezonu.  ...
(14/01) MNK Lapovci CB Mancy odličnom igrom do pobjednika malonogometnog turnira na Lapovcima - ' VINKOVCI-U sportskoj dvorani osnovne škole Antun Gustav Matoš u Vinkovcima spušten je zastor na Zimski malonogometni turnir Lapovci 2018., a u finalnom danu vidjeli smo odličan mali nogomet. Seniorski pobjednik turnira je ekipa MNK Lapovci CB Mancy koja je sa 4:2 nadigrala ekipu Lapovačkih ...
(10/01) Željko Županić odličnom igrom do prvog mjesta u Starom Petrovom Selu - ' VINKOVCI-U nedjelju 07.01.2018. u Starom Petrovom Selu, održan je seniorski međunarodni stolnoteniski turnir na komu je nastupilo 60-ak igrača iz Hrvatske,Slovenije i Bosne i Hercegovine. Natjecatelji su se natjecali u 4 kategorije, Seniori (18-40 godina), Mlađi veterani(40-55 ...
Hide Main content block

Vijesti

Svečano promovirana knjiga ''Križ u polju'' ...
VINKOVCI-U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci gotovo se tražila stolica više, a povod je bilo predstavljanje knjige “Križ u ... više....

Sport

Ivan Kopčić brončani (divizija Produkcija), Goran ...
VINKOVCI-U subotu 20. siječnja u Osijeku je održano natjecanje u praktičnom streljaštvu,  XII. „Siječanjski turnir“ u organizaciji ... više...

Crna Kronika

54-godišnjak izboden hladnim oružjem u Vinkovcima
VINKOVCI-U petak, 19.siječnja oko 22,30 sati došlo je do fizičkog obračuna ispred vinkovačkog ugostiteljskog objekta Deja Vu blizu ... više...

Politika

Marinku Lukendi novi mandat predsjednika Hrvatske ...
VINKOVCI-Na redovnoj izbornoj skupštini Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vukovarsko-srijemske županije ... više...