Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

VINKOVCI-Na tiskovnoj konferenciji koja se održala u  središnjem gradskom parku, predstavljen je program ovogodišnjeg Vinkovačkog ljeta.

“Kada vidimo program koji doista obiluje nizom događanja: od sportskih do kulturnih i glazbenih; moram priznati da me ispunjava zadovoljstvom. Vjerujem da će svatko od građana pronaći sebe u programu Vinkovačkog ljeta. Želim se još jednom zahvaliti svima čijom su zaslugom dani koji slijede puni zabave i zbivanja te pozvati sve građane da ne propuste priliku uživati u nečem tako jedinstvenom”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Nakon što su se u realizaciju uključile gotovo sve lokalne institucije i udruge, Vinkovačko ljeto po očekivanjima organizatora poprima oblik pravog urbanog ljetnog festivala na atraktivnoj lokaciji središnjeg gradskog parka. Kako bi postao nova platforma za okupljanje i druženje građana, ali i mjesto gdje mogu uživati u sadržajima, prema uzoru na ostale europske gradove, u parku će posjetiteljima biti ponuđena široka lepeza manjih, ali raznolikih i zanimljivih zbivanja. Pronašlo se tu ponešto za sve generacije i profile ljude – od pilatesa i zumbe na otvorenom, nedavno najavljenih fenomenalnih koncerata povodom Lipanjske operne noći i Svjetskog dana glazbe, a koje priprema  Glazbena škola Josipa Runjanina iz Vinkovaca, zatim kino pod zvijezdama s projekcijama poznatih svjetskih block-bustera i brojnih koncerata zvučnih imena s lokalne i estradne scene.

Grad Vinkovci za Dan grada svojim građanima daruje koncert Petra Graše, a za Dan domovinske zahvalnosti pjesmu Najboljih hrvatskih tamburaša. Vinkovačku publiku zabavljat će i Mia Dimšić, Zsa Zsa i Damir Kedžo, no organizatori ističu da ih posebno zadovoljnim čini vijest što je velik broj koncerata rezerviran upravo za nastupe vinkovačkih izvođača – matineji su se pridružili DJ Dee Dee Lu, Veky party, Ivan Šebalj & The Bechars, Karambol, Supkultura, Slavonic Jazz band i mnogi drugi.

„Naši napori da Vinkovačkim ljetom promičemo lokalnu urbanu kulturu naišli su na plodno tlo u Vinkovcima. Ovo je dokaz da su Vinkovci uvijek bili urbano središte spremno prihvatiti nešto novo. Zbog toga želim naglasiti da iako je program izašao, i dalje pozivamo sve udruge i pojedince koji žele raditi ili imaju ideju, da se još uvijek mogu priključiti i uključiti ovom izvanrednom pogonu koji je ostvario Vinkovačko ljeto. Svi su dobrodošli jer nam je krajnji cilj objediniti sva zbivanja u gradu na Bosutu tijekom ljetnih mjeseci“, izjavila je direktorica Novosti, Mirjam Jukić.

Program u središnjem vinkovačkom parku traje od 16. lipnja do 5. kolovoza, a sve informacije i novosti vezane uz Vinkovačko ljeto možete popratiti na stranici www.vkljeto.com.

 

VINKOVCI-U okviru projekta “Školontiranje”, koji za cilj ima povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa, posebice programa školskog volontiranja i volontiranja u zajednici, započela je provedba niza školonterskih akcija u organizaciji novoosnovanih školskih volonterskih klubova, odnosno osnovnih i srednjih škola uključenih u provedbu projekta i PRONI Centra za socijalno podučavanje. 

U organizaciji Školskog volonterskog kluba „Zvrk“ Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci u Vinkovcima je održana dvodnevna školonterska akcija 

Akcija je organizirana u neposrednoj blizini škole - na školskim sportskim terenima poznati kao Nonini tereni, a imala je za cilj, osim samog uređenja, kroz postavljanje novih sprava unaprijediti kvalitetu provedbe sportsko-tjelesnih aktivnosti, kako za učenike škole, tako i za građane ovog dijela grada.

U volonterskoj akciji sudjelovali su učenici – članovi Školskog volonterskog kluba te profesori škole.

Inače, projekt Školontiranje, u partnerstvu s odgojno-obrazovnim ustanovama – Ekonomska škola Vukovar, Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar i Tehnička škola Sisak te organizacijom civilnog društva – Volonterski centar Osijek, provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje.

 

 

VINKOVCI-Borbama rimskih vojnika i barbara, uprizorenima u Gradskom parku, u Vinkovcima su u subotu  završili VI. Rimski dani koji su se održavali pod geslom "Barbari, opet?!" u spomen na bitku iz 378. godine kod Hadrianopola, gdje se Barbarima suprotstavio rimski car Valens, rođen u Cibalama (današnjim Vinkovcima), a koji je bitku izgubio i na bojištu poginuo. 

"Opet smo dokazali da su Rimski dani manifestacija koja može ponuditi izvrsnu turističku priču. Ovogodišnja manifestacija je posebice dobro organizirana i bez imalo skromnosti, mogli bi govoriti o malim Vinkovačkim jesenima", rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Po riječima direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martine Matković, VI. Rimski dani pokazali su da Vinkovci nisu samo centar Šokadije nego grad koji se može pohvaliti bogatom i dugom povijesti, a jedna od povijesnih točaka kojom se Vinkovčani vole pohvaliti je rimsko razdoblje u kojem se na tlu Vinkovaca nalazilo značajno naselje Colonija Aurelia Cibalae u kojem su rođena i dva rimska cara Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske.

Tijekom trajanja ovogodišnjih Rimskih dana održan je bogat program te su tako, pored defilea i borbi Rimljana i barbara, održane i radionice izrade slame, rimske obuće, keramike, Rimski sajam te niz edukacija za djecu na temu Rima i bogate rimske povjesti na tlu Vinkovaca.

 

VINKOVCI- Mnoge tajne drevnog Rima skrivaju se u Vinkovcima, a neke od njih moći će se otkriti u VI. Rimskim danima kada će se Vinkovci vratiti u vrijeme kada je Rim imao značajan utjecaj na način života i vjerovanja njegovih stanovnika. 

-''Posjetitelji će moći otkriti i doživjeti tajne drevnoga Rima kroz prikaze borbe Barbara i Rimljana, radionice za djecu, rimske igre, igrokaze na latinskom, borbe gladijatora, izložbe grafita, rimski sajam, kovačnice i mnogo toga iz bogatog sadržaja festivala'',  ističe Martina Matković, direktorica TZ Vinkovci.

Za vrijeme održavanja Rimskih dana prvi put će biti održan i 1. Craft festival "Beeram domaće", festival koji okuplja 12 pivara iz cijele Hrvatske i preko 30 različitih vrsta piva. Festival je pokrenut na inicijativu Ivana Vorgića koji je krenuo u proizvodnju Valensa, već dobro poznatog piva u Vinkovcima. Iza njega su stali brojni pivari iz Hrvatske, a sada nas očekuje i ovaj veliki festival. Za suha grla brine se ekipa od Požege do Županje, Vinkovaca, Osijeka, Đakova, Našica, Nove Gradiške, Daruvara, Zagreba pa sve do Dubrovnika. Kvalitetu jamče Valens, Hepburn, Beckers, Black Hat, Stric, Slawoner, Bošnjak, Nova runda, Zmajska pivovara, Primarius, DBC i 5th Element.

''Očekujem dobar odaziv posjetitelja i mislim da je jako važno da nas ljudi podrže. Ovim putem promoviramo i čašu festivala koja je jako važna stavka svakog festivala, a naglasak je na kvaliteti konzumacije toga što se prodaje i promovira'', napominje  Vorgić.   

Festival će biti održan 1. i 2. lipnja u Ulici bana Josipa Jelačića (preko puta gradskog parka), a posjetitelje će privući pozitivna atmosfera i kreativnost izlagača.

 ''Pred nama je vikend jednog od najbogatijih programa u gradu, a vrlo važna stvar je i ovaj Festival. Svakako postoji poveznica s Rimskim danima jer imamo dva rimska cara koja su pila pivo u Vinkovcima, a očekujemo kako će ova inicijativa i dalje rasti'', izjavila je Mirjam Jukić, direktorica Novosti koji su i suorganizatori ovog prvog Craft Beer Festivala.  

Ljubitelji krute hrane mogu omastiti brke po razumnim cijenama, a za njih će se naći i konkretno i za na žlicu, pivski gulaš i kobasice, ali i vege. Oba dana od 16 do 18 u Lapidariju Gradskog muzeja bit će održana dva fenomenalna predavanja. U petak će Krešo Marić iz 5th Elementa i arheolog Hrvoje Vulić pokrenuti priču o povijesti pivarstva na ovim prostorima i kako to izgleda danas, a u subotu će craft scena, dakle proizvođači, distributeri i vlasnici kušaonica biti otvoreni za sva pitanja – vezana uz pivo!

Naravno, tu je i glazba jer su organizatori doveli dva domaća i na beer festivalima rado viđena vokalno-instrumentalna sastava, Hladno pivo i Belfast food. Koncert u petak starta u 21, a u subotu u 22 sata.

"Rimski dani i Craft festival su nešto što želimo razvijati, a kroz dobru organizaciju vjerujem da to može doprinijeti našem gospodarstvu u broju dolazaka gostiju koji već puno toga prepoznaju u gradu. Grad će pomoći i u promociji Festivala i dat ćemo priliku da se razvijaju na najbolji mogući način'', ističe gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

 

 

VINKOVCI-U organizaciji Iločkih podruma, vinkovačkog ugostiteljskog  objekta Kavana Aurelia i Turističke zajednice Grada Vinkovaca održana je 2.Rimska noć vina u sklopu početka manifestacije VI. Rimskih dana u Vinkovcima.

Zvijezde ove večeri su bila vina Iločkih podruma, vina izvorno punjena na posjedu, vina protkana snagom Dunava, ponosom tradicije, ljepotom krajolika, i karakterom jedinstvenih terroir-a najboljih vinogradarskih položaja Hrvatskog Podunavlja, Principovca i Vukova.

Mnogi posjetitelji mogli su se opustiti u jedinstvenom ambijentu šarmantne terase u samom centru Vinkovaca, uz poseban glazbeni izričaj, ukusne rimske zalogajčiće, kostimiranu animaciju te paletu sortimenta vina Iločkih podruma, od osvježavajuće graševine, zavodljivog traminca, atraktivnog pinota, posebnog chardonnaya do lepršavog i zanosnog rosea…

Za dobru atmosferu pobrinuli su se  Zlatko Barač i Petra Marković kroz izvedbu jazz i filmske glazbe, dok su oni najsretniji otišli  kući s vrijednim poklonima.

 

Foto: Ivana Dragičević

 

STARI JANKOVCI-U organizaciji KUD-a ''Jankovci” Stari Jankovci, na nogometnom stadionu ''Gatina'' u Starim Jankovcima održana je tradicionalna, 18. Smotra folklora ''Kolo u Villa Jenke” Stari Jankovci 2018., ali po prvi puta u šatoru.

Ova manifestacija nije više vezana uz nacionalne manjine i dijasporu, nego je jedna folklorna manifestacija. Cilj je očuvanje tradicije i da se uključuje sve više mladih, kako bi prenosili tradiciju na mnoge mlađe naraštaje 

Smotra se od 2001. do 2012. zvala Smotra folklora nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore. “Jenke” je prvi naziv, koji je u pisanom obliku pronašao preminuli profesor Karaula. Godine 1301. prvi put se spominje Jenke, a to je prvi naziv za Jankovce i po tome su odlučili preimenovati Smotru u Kolo u ''Villa Jenke”, odnosno naselju Jenke. Maskota je pijetao kao simbol plodnosti. Do današnjih dana ostalo je da se u pojedinim svatovima, odnosno u domu mladenke, hvata pijetao i nosi svećeniku.

Sve nazočne uvodno je pozdravio načelnik općine Stari Jankovci, Dragan Sudarević, koji je istaknuo veliki značaj ove manifestacije za Općinu Stari Jankovci.

Na kraju recimo da su u bogatom programu nastupili:KUD ''Sunjanka'' Sunja, Vokalna grupa ''Wisla'' Poljske kulturne udruge ''Mikolaj Kopernik'' Zagreb, HKUD ''Hutovo''' Hutovo, KUD ''Slavonija'' (Staro Topolje), BKUD ''Liljan'', Rajevo Selo, KUD ''Karaševska Zora'' (Karaševo, Rumunjska), Plesna skupina '''Gospođice i momci'' Batina, HKD ''Napredak'' Vitez, KUD ''Graničari'' Gunja i KUD ''Joakim Hardi '' Petrovci.

 

VINKOVCI-Danas potpisanim Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar i za projekt nabave autobusa za tvrtku Polet d.o.o. osigurana su sredstva za provedbu projekata vrijednih gotovo 700 milijuna kuna.

Projekt rekonstrukcije i elektrifikacije 18,71 km željezničke pruge od Vinkovaca do Vukovara te obnove kolodvora i stajališta uz rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza vrijedan je gotovo 680 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Projekt tvrtke Polet d.o.o. iz Vinkovaca kroz koji će se nabaviti 7 novih autobusa za javni gradski promet na području Grada Vinkovaca vrijedan je gotovo 15 milijuna kuna, a Ugovor potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj SAFU-a i direktor tvrtke Polet Mijat Kurtušić.

„Izražavam zadovoljstvo što smo danas ovdje potpisali dva vrlo važna ugovora za Grad Vinkovce, ali i Vukovarsko – srijemsku županiju. Ovo je 27. projekt koji potpisujemo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a do sada potpisani projekti ukupne su vrijednosti oko 9,5 milijardi kuna. Time se resor prometa definitivno ubraja u resor koji je potpisao najviše ugovora koji se financiraju iz sredstava Europske unije. Sve ovo garantira velike investicijske cikluse u željeznice i ceste, a što bi trebalo rezultirati rastom gospodarstva i bruto domaćeg proizvoda. Tu je i izgradnja istočne obilaznice Vinkovaca, projekt pokrenut prošle godine ukupne vrijednosti 130 milijuna kuna, a raspisan je i javni poziv za nadvožnjak Borinci.“– izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar podrazumijeva cjelokupnu rekonstrukciju i obnovu postojeće jednokolosiječne pruge, obnovu željezničkih kolodvora Vukovar/Borovo Naselje i Vukovar te stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača, kao i obavljanje svih potrebnih radova na željezničkim infrastrukturnim podsustavima.

„Veseli me što je upravo ovdje ministar Butković potpisao elektrifikaciju i nadogradnju pruge Vinkovci – Vukovar a isto tako i nabavku 12 autobusa za tvrtku Polet Vinkovci d.o.o. Također mi je jako drago da smo ovdje najavili i otvoreni natječaj za nadvožnjak Borinci koji je već dugi niz godina problem na ovoj velikoj trasi pruge Vinkovci - Zagreb. Ovi projekti u sklopu projekta Slavonija veliki su doprinos onome što Vlada čini i radi, a ja se veselim daljnjem ugovaranju europskih projekata ne samo u sektoru prometa nego i svih ostalih.“ – izjavila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Cilj projekta nabave 7 novih autobusa za javno gradsko poduzeće Polet d.o.o. rješavanje je ključnog problema zastarjelog i nedostatnog voznog parka, ali i podizanje i unaprjeđenje kvalitete javnog prijevoza za stanovnike Grada Vinkovaca te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila. 

 

Ulaganja od gotovo 700 milijuna kuna kroz ove prometne projekte na istoku Hrvatske utjecat će na modernizaciju prometne mreže, smanjenje vremena putovanja te povećanje sigurnost u prometu. Konačnom realizacijom navedenih projekata osigurat će se pozitivan efekt na veću iskoristivost javnog gradskog i prigradskog prometa, a time i unapređenje svakodnevnog života za više od 35 tisuća stanovnika Vinkovaca, ali i svih onih koji putuju Vukovarsko-srijemskom županijom.

 

Direktor Poleta Mijat Kurtušić kazao je kako će nabava sedam novih autobusa ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna riješiti problem sa sadašnjim voznim parkom u kojemu je prosječna starost autobusa 14 godina.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zahvalio je Vladi što, kako je kazao, kontinuirano ulaže u projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

"Kada vidimo sve ove projekte vrijedne 680 milijuna kuna pa im pribrojimo budući nadvožnjak Borinci, 130 milijuna kuna koji se ulažu u izgradnju vinkovačke istočne obilaznice, dolazimo do iznosa većeg od milijardu kuna koje će izravno ili neizravno biti uložene u razvoj Vinkovaca. To je ono što smo željeli i očekivali potpisati u ovih godinu dana", kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je kako je elektrifikacija pruge Vukovar-Vinkovci itekako potrebna, jer povezuje Vukovar kao administrativno i upravno sjedište Vukovarsko-srijemske županije s Vinkovcima, najvećim gradom te iste županije.

 

Zadnje Vijesti:
(19/06) Dominik Greifenstein srebrni, Ivana Firi i Patrik Sučić brončani na državnom taekwondo natjecanju u ... - ' VINKOVCI-Proteklog vikenda u organizaciji Hrvatskog taekwondo saveza, a u odličnom domaćinstvu Taekwondo kluba „Gusar“ u Omišu se održalo kadetsko i juniorsko Prvenstvo Hrvatske u taekwondou na kojem je nastupilo 437 boraca iz 57 klubova. Taekwondo klub „Sajnami“ je ostvario odličan rezultat ...
(13/06) Završen proljetni dio natjecateljske sezone - ' VINKOVCI-Pretposljednje natjecanje u proljetnom dijelu sezone na kojem je nastupio Gimnastički klub "Hrvatski sokol" Vinkovci održano je u Valpovu u subotu, 19.5. 2018.  - 3. kolo Kupa Hrvatske, regija Istok u ženskoj sportskoj gimnastici, C program.  Nastupila je ukupno 141 gimnastičarka  iz 9 ...
(13/06) Brigita Vidinović zlatna i srebrna, Jan Rakijašić zlatni na plivačkim natjecanjima u Varaždinu i ... - ' VINKOVCI-Članovi Vinkovačkog plivačkog kluba Brigita Vidinović i Jan Rakijašić nastupili su na dva natjecanja i to u Varaždinu i Zagrebu. Povod je bio isplivati norme za nadolazeće Prvenstvo Hrvatske. Trener Zvonimir Pinter odlučio je iskoristiti svaku mogućnost kako bi ova dva izvrsna plivača ...
(13/06) Plivački klub Orion Vinkovci na Zlatnom medvjedu u Zagrebu - ' VINKOVCI-Zlatni medvjed tradicionalni je plivački miting koje se proteklog vikenda 8. i 9. lipnja održao po 33. put. Organizator mitinga je PK Medveščak, a plivalo se na BK Svetice u Zagrebu.  O veličini i jakosti natjecanja dovoljno govori brojka od preko 400 domaćih i stranih plivačica i ...
(11/06) Pametne klupe i u Vinkovcima - ' VINKOVCI-Nove pametne klupe postavljene su u središnjem gradskom parku u Vinkovcima, a iste je danas pregledao i isprobao gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Na pametnim klupama građani mogu napuniti svoje mobilne uređaje, kao i besplatno koristiti internet. Ovo su prve klupe ovakvog tipa u ...
(11/06) Taekwondo klub ''Vinkovci'' osvojio 4 zlatne, 5 srebrnih i 4 brončane medalje u Županji - ' ŽUPANJA-Na prvenstvu ITF Taekwon-do Saveza Hrvatske 2018. g. u Županji, nastupili su članovi Taekwondo kluba Vinkovci sa slijedećim rezultatima. Forme: Zlato - Marina Andabak, Igor Šemperović, Karlo Bakšaj Macan Srebro - Arijana Piljić, Isabela Malkoč, Nataša Šemperović Bronca - Elena Malkoč ...
(11/06) Ivici Zupkoviću uručena zlatna medalja za 30 godina uspješnog vođenja Taekwondo kluba Vinkovci - ' VINKOVCI-Povodom 50 godina Taekwondoa u Hrvatskoj, treneru  Taekwondo kluba 'Vinkovci'' Ivici Zupkoviću uručena je zlatna medalja za 30 godina vođenja TKD kluba Vinkovci i medalja za 42 godine taekwondoa.  Podsjetimo se da je Taekwondo klub Vinkovci osnovan davne 1984. godine, te je bio polazna ...
(11/06) Športski karate klub ''Ictus'' Vinkovci svečano obilježio kraj uspješne polusezone polaganjem za ... - ' VINKOVCI-Športski karate klub „ICTUS“ Vinkovci  je, već tradicionalno, kraj proljetnog dijela sezone te još jednog ciklusa treninga, dana 10. lipnja  2018. godine upriličio  polaganje za karate zvanje  za ukupno 31 člana koji su predano trenirali tijekom prethodnog razdoblja te usvojili planirani ...
(06/06) Danijel Jelić odličnom utrkom do bronce na brdskom Nacionalnom prvenstvu - ' VINKOVCI- Biciklistički klub 'Sokol' Vinkovci je sudjelovao na Nacionalnom prvenstvu na brdu,  jubilarnom'40.Trofeju Učka', cestovnom usponu koji je već tradicionalno odlično organizirao Biciklistički klub Rijeka.   Utrka obuhvaća veoma težak uspon (posljednja 2km s oko 14% nagiba) koji se ...
(06/06) Barbara Vučinić odličnom igrom do srebra na TOP 8 u Osijeku - ' VINKOVCI-U organizaciji Stolnoteniskog saveza u Osijeku je 2.6.2018. održan TOP 8 za najmlađe kategorije djevojčica i dječaka. Natjecanje je okupilo osam najboljih natjecateljica  i natjecatelja u sezoni 2017/2018. Predstavnica STK Cibalia, Barbara Vučinić, osvojila je drugo mjesto u kategoriji ...
Hide Main content block

Vijesti

Pametne klupe i u Vinkovcima
VINKOVCI-Nove pametne klupe postavljene su u središnjem gradskom parku u Vinkovcima, a iste je danas pregledao i isprobao ... više....

Sport

Dominik Greifenstein srebrni, Ivana Firi i Patrik ...
VINKOVCI-Proteklog vikenda u organizaciji Hrvatskog taekwondo saveza, a u odličnom domaćinstvu Taekwondo kluba „Gusar“ u Omišu se ... više...

Crna Kronika

Pronađeno 10 kilograma marihuane u obiteljskoj ...
VINKOVCI-U Konferencijskoj dvorani PU vukovarsko-srijemske(Glagoljaška 27.b, Vinkovci) danas,30. svibnja, održana je konferencija za ... više...

Politika

Mirko Jurišić izabran za predsjednika HSP AS ...
VINKOVCI-Mirko Jurišić jednoglasno je izabran  za predsjednika Županijskog vijeća Vukovarsko-srijemske županije Hrvatske stranke ... više...