Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

VUKOVAR-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata započeo je program obilježavanja 27. obljetnice smrti general-bojnika Blage Zadre.

Legendi obrane Grada heroja počast su odali članovi obitelji, državni vrh, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar, braniteljske udruge, izaslanstva mnogih gradova.Izaslanstvo  Ministarstva unutarnjih poslova predvodio je dr. Josip Mihaljević, savjetnik ministra te načelnik PU vukovarsko-srijemske mr.sc. Fabijan Kapular i zamjenik načelnika PU Goran Lovrić, univ.spec.oec.

U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je sveta misa zadušnica.  Brojni Vukovarci i uvaženi gosti, koji su se danas željeli pokloniti velikom čovjeku i hrabrom ratniku Blagi Zadri, molili su i za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje. Jedan od njih, koji je također na današnji dan smrtno stradao braneći položaje na Sajmištu je bojnik Alfred Hill, prvi zapovjednik Vojne policije u 204. Vukovarskoj brigadi, čija obljetnica smrti je također obilježena.

Na Trpinjskoj cesti kod spomen-biste general-bojnika Blage Zadre upriličen je prigodan program „Heroj Trpinjske ceste“. Upravo na ovoj cesti, koja je imala ključnu ulogu u obrani Vukovara,  svoje umijeće ratovanja Blago Zadro je dokazao kroz izniman osjećaj za motivaciju suboraca i organizaciju obrane, zbog čega su nebrojeni neprijateljski tenkovi i oklopna vozila ovdje uništeni. Zbog ove činjenice Trpinjska cesta je prozvana i „grobljem tenkova“, velikom zaslugom Blage Zadre, zapovjednika obrane vukovarske četvrti Borovo naselje.

Komemorativni program završio je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici.

 

VINKOVCI-Arhivski sabirni centar u Vinkovcima na adresi Duga 2 svečano je otvorio dr. sc. Hrvoje Manenica, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske, koji je istaknuo veliko značenje sabirnog centra prije svega zbog praktičnih razloga, ali i povijesnog značenja. 

“Ona povijesna građa koja se čuva u arhivima mora biti bliže svom izvornom mjestu, povijesnom, kojeg se tiče. Arhivska građa mora biti nadohvat građanima koji svakodnevno imaju različite potrebe, za dozvolama ili dokumentima. Zbog povijesnih i praktičnih razloga izuzetno je važno da je Državni arhiv u Vukovaru uz pomoć Grada Vinkovaca otvorio Arhivski sabirni centar u Vinkovcima. Ministarstvo kulture uvijek će pomagati ovakve projekte koji su od interesa za povijesnu građu”, rekao je Manenica.

Početak rada Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima na novoj lokaciji velik je doprinos unaprjeđivanju arhivske službe na području Vukovarsko-srijemske županije.

- Ovo ima iznimno značenje za građane Vinkovaca, da mi svoju povijest i sve ono što se bilježilo godinama možemo držati u svom gradu i da nam bude dostupno u svakom trenutku. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu i mislim da je ovo put kojim možemo ostvariti i druge stvari - rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Prema riječima Petra Eleza, ravnatelja Državnog arhiva u Vukovaru, u Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima nalazi se gradivo čiji su stvaratelji djelovali na području grada Vinkovaca, kao i jedan dio županjskog gradiva.

- Kapacitet spremišta je tisuću dužnih metara, a gradivo pohranjeno u njemu ima svoju povijesnu važnost, ali i onaj drugi segment važnosti, gdje pomaže građanima da ostvare neka svoja građanska prava, svjedodžbe ili izvod iz matične knjige rođenih. Uz veliku opremljenost Grad Vinkovci je osigurao skener kojim se može izuzetno kvalitetno digalizirati arhivska građa - rekao je Elez.

Državni arhiv u Vukovaru, a samim time i Ministarstvo kulture RH, danas mogu ponosno istaknuti da je Vukovarsko-srijemska županija za manje od godinu dana dobila dvije nove arhivske zgrade u Vukovaru i u Vinkovcima. 

Arhivski sabirni centar na novoj lokaciji opremljen je najsuvremenijim arhivskim namještajem i informatičkom opremom, u što su se uvjerili mnogi uzvanici. 

 

VINKOVCI-U dvorani ”Barun Trenk”, svečano otvorena jubilarna 30. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Manifestacija je to koja predstavlja festival stvaralaštva, kreativnosti, inovativnosti i poduzetništva djece i mladih, a svoje proizvode prezentirati će 78 najboljih učeničkih zadruga iz 21 županije iz Hrvatske i jedna iz inozemstva. Istraživačke radove izvedene u programu učeničke zadruge prezentirati će 8 učeničkih zadruga, a na Smotri će se održati i 14 pokaznih kreativnih radionica za sudionike i posjetitelje Smotre.

Dobrodošlicu svima poželjela je predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Marica Berdik koja je istaknula kako joj je posebno drago što se smotra po prvi puta održava u Vinkovcima. 

”Samo povjerenje da se to danas odvija u Vinkovcima govori da naše škole dobro rade po pitanju zadrugarstva, a i mi smo to pokazali kroz sve one suradnje koje radimo sa školama. Danas imamo prekrasne štandove koje je izradila Drvodjelska škola, na različitim događanjima imamo catering koji izvodi naša Industrijsko-obrtnička škola ili poljoprivredne proizvode iz Poljoprivredne škole. Prema tome, vidimo da naše škole pripremaju djecu sve bolje i sve intenzivnije za tržište rada i budući život”, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački  gradonačelnik 

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro istaknuo je kako radom u zadrugama djeca prepoznaju vlastite prednosti i slabosti koje ih tjeraju da budu još bolji i ustrajniji. 

-Učenici se u međusobnoj suradnji, upoznaju se sa radom, proizvodom i zaradom. Rekao bih kako se na najbolji mogući način pripremaju za život", rekao je zamjenik župana Josip Dabro, te svim učenicima, mentorima i članovima povjerenstava na 30-toj smotri učeničkih zadruga čestitao na rezultatima zadrugarskog rada koji ih je doveo do državnog uspjeha i nastupa na današnjoj Smotri, rekao je Dabro.

Dvije su škole domaćini ove manifestacije, a to su Osnovna škola Vođinci koja ima jednu od najstarijih zadruga u Hrvatskoj i Srednja strukovna škola Vinkovci. 

 

VINKOVCI- Na prostoru buduće Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci predstavljeni su rezultati brojnih arheoloških istraživanja provedenih na tom prostoru.Istraživanja na buduće Knjižnice počela su još 2011. godine i vršila su se u tri etape – u 2011. godini, u 2015. i zaključna faza u 2018. godini. 

Zbog poteškoća s financiranjem istraživanje nije ranije dovršeno, no kada su osigurana sredstva i kada je novi projekt konačno riješen i napravljen, ostvareni su preduvjeti da se završe arheološka istraživanja. Po novom projektu, zbog potrebe građevine cijela površina je trebala biti istražena, tako da je u 118 radnih dana ukupno istraženo 2700 kvadratnih metara.

”Kao što je i očekivano, na ovom prostoru pronađena je velika količina nalaza, preko 2 tisuće posebnih nalaza, a to su nalazi od metala, posebni nalazi od keramike, od kosti, slonovače, stakla i slično. Pronađeno je preko tone keramike i sličnog materijala iz rimskog vremena, a pronađeni su vrijedni nalazi iz otomanskog razdoblja za koje prije nismo znali da su se nalazili u ovom području. Isto tako, pronađen je i jedan vrlo vrijedan povijesni dokument, a to je vremenska kapsula iz vremena gradnje prve knjižnice iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Tu su poimence nabrojani najveći donatori knjižnice, a taj komadić vinkovačke povijesti restauriran je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i trenutno se nalazi u Gradskom muzeju”, rekao je Hrvoje Vulić, kustos Gradskog muzeja Vinkovci.

Pronađen je velik broj raznih jamskih objekata, bunara i slično koji datiraju od 1. do 5. stoljeća, a radi se o nekakvom međuprostoru između gradskih funkcionalnih cjelina.

Što se tiče tih pokretnih nalaza, bilo je tu mnogih lijepih iznenađenja za arheologiju. Posebno se izdvaja nalaz u jednom od bunara gdje su pronađena dva zlatna novca – Valentijana i Valensa – dva rimska cara koja su živjela na području Vinkovaca i jednu mrtvu ženu za čiju se analizu još čekaju rezultati iz Zagreba. Na dnu bunara bila je i ostava željeznog oruđa za obradu drveta, bakreni predmeti, vrčevi i slično. U zadnjoj sezoni pronađen je i jedan zlatni prsten, ali i brojni zanimljivi predmeti od kosti i slonovače. Svakako se izdvaja i nalazak kostiju jedne vrste mediteranskog morskog psa i iz ove sezone pronalazak kamenice. Svi predmeti su iz rimskog razdoblja, od 1. do 5. ili 6. stoljeća.

”Možemo biti zadovoljni da je ta faza završena na ovom prostoru i da sada možemo pristupiti raspisivanju natječaja za izvođača radova za prostor knjižnice. U budućnosti, u svakom onom objektu kojega budemo radili i gdje god budemo kopali, moramo voditi računa o arheologiji i prije toga pregledati prostor ispod jer to je nešto što čini Vinkovce bogatijima i prikazuje prostor gdje se živi toliko tisuća godina i doprinosi sveukupnom razvoju. Sada ćemo pristupiti raspisivanju javnog natječaja za izvođača radova i kada završi javna nabava moći će krenuti sama izgradnja”, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik

 

VINKOVCI - Dječji vrtić ‘‘Bajka‘‘ proslavio je šestu godinu postojanja, no nije to bila jedina svečanost u ovom vrtiću. Naime, ovaj vrtić postao je jedini vrtić u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji je dobio status Eko vrtića te je u nazočnosti Gabrijela Šokičića, zamjenika vinkovačkog gradonačelnika, održano podizanje ekozastave u krugu vrtića.

- Posebno nam je drago što se ovaj program provodi u 59 država s više od 46.000 škola i vrtića koje imaju taj status. Čestitam svim djelatnicima što od vrtićke dobi prenose na djecu brigu za okoliš. Nadam se da će se i ostali vrtići uključiti i da ćemo imati još Eko vrtića - rekao je Šokičić.

Dječji vrtić ‘‘Bajka‘‘, od svog osnivanja iznimnu pažnju i brigu posvećuje odgoju za okoliš i održivom razvoju.

- Osim što smo proslavili šesti rođendan našeg vrtića, stekli smo status Eko vrtića na Međunarodnoj razini. To je od velike važnosti za sam vrtić, kao i za Grad Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju. Do tog statusa nije bilo teško doći jer smo primijetili kako se naš svakodnevni rad temelji na ekološkoj tematici i logičan slijed je bio da pristupimo udruzi - rekla je Ana Zulumović, ravnateljica. Podizanje Eko zastave održano je u nazočnosti Dobrile Ereš, regionalne koordinatorice za Eko škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je istaknula kako je ponosna što je ovo prvi vrtić koji je dobio status Međunarodne ekoškole.

VINKOVCI-U svečanoj sali „Barun Trenk“ u Vinkovcima, obilježen je Međunarodni dan starijih osoba, a okupljanju umirovljenika pridružio se i dožupan Josip Dabro,  predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković, te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima.

-Kako je Međunarodni dan starijih osoba, želim svim umirovljenicama i umirovljenicima čestitati njihov dan, kao i osoba treće životne dobi. Nikako ne smijemo zaboraviti i naše bake i djedove, oni koji su nam nešto povjerili iza sebe. Gradska uprava kroz sve svoje projekte gleda obitelj, a onda tu smatram od novorođene djece do umirovljenika, kako bi im olakšalo živjeti, rekao je Ivan Bosančić, dok je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro, ukratko dodao:

-''Starenje za njih ne znači izgubljenu mladost, nego novu priliku da sudjeluju u društvu, jer "na starijima svijet opstaje, a na mladima ostaje“.Siguran sam da od njih možemo mnogo naučiti. Samo zalaganjem cjelokupne zajednice prihvatit ćemo treću životnu dob kao najljepšu dob koja nam se svima, prije ili kasnije smiješi, rekao je Dabro.

Bila je to prigoda da se umirovljenici u zajedničkom druženju odmaknu od svakodnevnih problema koji ih tište, a pridružili su im se i njihovi gosti.

Članovi umirovljeničkih udruga  prisjetili su se vremena kada su svoj radni vijek proveli u radnom okruženju i davali sebe društvenoj zajednici a danas uživaju od plodova svoga rada.

Istaknuto je kako je, na žalost,  umirovljenička slika nepovoljna, veliki broj preživljava od male mirovine ali i pored toga članovi koji djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije nastoje organizirati okupljanja. Kroz zajednička druženja članovi  nastoje pronaći rješenja za probleme  s kojima se susreću osobe treće životne dobi.

 

VINKOVCI-Na dvoranskom plivalištu  Lenije Vinkovci održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt ”Vinkovci za plivanje” 2018./2019. za učenike trećih razeda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca.

Posljednji projektni ciklus proveden je u školskoj godini 2017./2018. u kojemu je sudjelovalo 360 učenika, dok u projektu za školsku godinu 2018./2019. sudjeluje 394  učenika.

-''Želio bih istaknuti da je ovo program obuke neplivača, ali i namijenjen za sve one koji misle da znaju plivati da ih učinimo još sposobnijima. Raduje me da ove godine imamo još veći broj učenika koji su polaznici ovoga programa i o kojima će računa voditi VPK koji će operativno provesti ovaj program'', rekao je Željko Ilić, direktor tvrtke ''Periska'' koja upravlja plivalištem.

U ime Grada na konferenciji je sudjelovala Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovci, koja je između ostalog rekla:

''Od iznimne je važnosti da djeca od najranije dobi nauče plivati te steknu određenu sigurnost na vodi i aktivnostima vezanih za vodu. Drago nam je da smo projekt uspjeli financirati na način da bude potpuno besplatno za roditelje i djecu jer imati ovakav bazen u gradu je privilegija i naš je zadatak da djeci omogućimo korištenje tog bazena i da nauče plivati'',rekla je Vinković.

Zvonimir Pinter, trener Vinkovačkog plivačkog kluba, smatra kako je ovaj projekt već postao rutina, ali i da ga svake godine pohađa velik broj djece. 

-''Od 394 polaznika ovog projekta nadamo se kako će velik broj djece ostati u plivanju kao jednom od najzdravijih sportova gdje je obuhvaćeno cijelo tijelo uz kvalitetno razvijanje, ali i u klubu. Osim obuke neplivača, djecu koja već znaju plivati učimo pravilnom plivanju tako da učimo i korektivno plivanje i leđnu tehniku'', rekao je Pinter

Cijeli projekt zamišljen je da djeca dolaze osam puta po dva školska sata, odnosno 16 školskih sati,a nešto više rekao je Marko Lončar, voditelj projekta:

-''Danas je održan prvi termin od 64 prijevozničke ture koje će za nas odraditi naš prijevoznik Polet. Obuhvaćeno je svih 7 škola s područja grada Vinkovaca, a 394 polaznika će slijediti plan i program obuke neplivača za djecu od 6 do 14 godina koji je verificiran od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Zajedno, uz učenje i zabavu, stvaramo dječji osmijeh koji polako, ali sigurno već postaje tradicija na našim bazenima'', rekao je Marko Lončar, voditelj projekta.

 

 

Zadnje Vijesti:
(16/10) Pavao Očevčić i Marin Pinter zlatni,Duje Ramljak srebrni, Fabijan Matković brončani - ' VINKOVCI-U organizaciji GK „Hrvatski sokol“ Vinkovci 13.10. 2018. održano je 3.kolo „Uni“, „B“ i „C“ programa regije Istok u muškoj sportskoj gimnastici na 56. kupu Slavonije i Baranje.  Nastupio je ukupno 21  gimnastičar iz GK „Inova-gim” Osijek, GD "Hrvatski sokol" Valpovo, GD "Sokol" Požega, ...
(16/10) Potpisan sporazum kojim se omogućuje moderniziran željezničko-cestovni prijelaz u Vinkovcima - ' ZAGREB-U središnjici HŽ Infrastrukture potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o., tvrtke Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d. (KONČAR-KET) i Grada Vinkovaca na ugradnji uređaja za osiguranje željezničkog – cestovnog prijelaza u Vinkovcima.  Novi uređaj s ...
(15/10) Iva Kockarević i Emanuela Kockarević zlatne , Lana Kockarević i Gabrijela Sambol srebrne u Daruvaru - ' IVANKOVO-U Daruvaru 13. listopada 2018. godine održan je XVIII. Karate Darfest na kojem je nastupilo 428 natjecatelja u 564 kategorije iz 56 klubova i 4 zemlje (Slovenija, BiH, Češka i RH). Boje Karate kluba „Max“ Ivankovo branilo je 17 natjecatelja u 20 kategorija. U vrlo jakoj konkurenciji s ...
(15/10) Elena Marunček osvojila dvije bronce, Filip Jurić brončani na karate turniru u Daruvaru - ' VINKOVCI-U Daruvaru je održan iznimno jak međunarodni karate turnir „18. KARATE DARFEST 2018“ na kojemu je nastupilo ukupno 564 natjecatelja iz 56 klubova s područja Slovenije, Federacije BiH, Češke te Hrvatske, među kojima su nastupili i natjecatelji Športskog karate kluba „ICTUS“ Vinkovci i  ...
(15/10) Plivački klub Orion Vinkovci osvojio 10 zlatnih,11 srebrnih i 15 brončanih odličja u Sisku - ' VINKOVCI-Plivačice i plivači PK Orion novu su plivačku sezonu otvorili proteklog vikenda u subotu 13. listopada 2018. plivajući na 1. i 2. kolu Lige regije 4. Natjecanje je održano na bazenu ŠRC Sisak u Sisku. Nastupilo je 19 natjecatelja, 7 plivačica i 12 plivača, a ovoga puta na trenerskoj ...
(15/10) Ana Marija Kovač isplivala četiri zlata i dva srebra na plivačkom natjecanju osoba s invaliditetom - ' VINKOVCI- Plivačica PK Barutana Vinkovci, Ana Marija Kovač  nastupila je u tri discipline na  50 metara slobodno, 100 metara slobodno i 50 metara leđa na otvorenom regionalnom prvenstvu osoba s invaliditetom, u Rijeci, u organizaciji PK Forca Rijeka, na kojem je sudjelovalo 120 plivača.  U ...
(12/10) Stručni skup učitelja i pedagoga na temu "Škola za život" održan u Vinkovcima - ' VINKOVCI- U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, a u organizaciji Hrvatsko pedagoško- književnog zbora Ogranka Vukovarsko – srijemske županije održan je Stručni skup učitelja i pedagoga na temu "Škola za život", u svrhu stručnog usavršavanja i unapređivanja odgoja i obrazovanja. -Ova ...
(10/10) Lovaščani obilježili 27. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas - ' LOVAS- Lovaščani su obilježili tužnu, 27. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas, dan je to kada je 1991. godine velikosprski agresor, praćen jugovojskom, ušao u selo i kada je ubijeno 22 mještanina. Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini i mučenja, ubijanja, torture, prisilni ...
(09/10) Vukovarske gimnastičarke ekipno prve u tri kategorije - ' VUKOVAR-U Vukovaru je u subotu 6.10. održano natjecanje u ženskoj sportskoj gimnastici KUP Hrvatske Regija istok, 56. KUP Slavonije i Baranje 3. kolo D programa ŽSG.  Natjecanje je bilo  u sportskoj dvorani Borovo i to po prvi puta u velikoj dvorani. Osim gimnastičarki iz Vukovara sudjelovale su ...
(09/10) Dominik Greifenstein osvojio zlatnu medalju i pehar za najboljeg juniora taekwondo turnira u Zagrebu ... - ' VINKOVCI-U nedjelju 7. listopada u Zagrebu se održao 13. Kondor Open 2018 u odličnoj organizaciji TK „Kondor“ na kojem je nastupilo preko 500 natjecatelja iz 66 klubova iz Italije, Slovenije, BiH, Srbije, Mađarske i Hrvatske među kojima su bili i predstavnici TK „Sajnamija“ koji je i ovaj put ...
Hide Main content block

Vijesti

Potpisan sporazum kojim se omogućuje moderniziran ...
ZAGREB-U središnjici HŽ Infrastrukture potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o., tvrtke Končar - ... više....

Sport

Pavao Očevčić i Marin Pinter zlatni,Duje Ramljak ...
VINKOVCI-U organizaciji GK „Hrvatski sokol“ Vinkovci 13.10. 2018. održano je 3.kolo „Uni“, „B“ i „C“ programa regije Istok u muškoj ... više...

Crna Kronika

Utvrđen identitet sudionika masovne tučnjave u ...
VINKOVCI-Povodom događaja u kojem je u noći 22. kolovoza, oko 1:30 sati, u centru Vinkovaca izbio fizički sukob između više mlađih ... više...

Politika

Mirko Jurišić izabran za predsjednika HSP AS ...
VINKOVCI-Mirko Jurišić jednoglasno je izabran  za predsjednika Županijskog vijeća Vukovarsko-srijemske županije Hrvatske stranke ... više...