Najave

Jure Mustapić svojim crtežima ostavio bez daha mnoge Vinkovčane

VINKOVCI-Dolazeći u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci na izložbu crteža Jure Mustapića, mota se puno pitanja u glavi , tko je on i što njegovi crteži predstavljaju.

Kako je vrijeme odmicalo, Jure Mustapić je ušao u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci u pratnji majke Mihaele, tek onda nam nije ništa bilo jasno,jer smo prethodno prošli postavljenom izložbom.

Kasnije smo saznali da mali umjetnik je upravo on, čija se izložba otvara u Knjižnici, a on ima samo 8,5 godina.Kad pogledate sve te crteže, imate dojam da se radi o momku koji ide u srednju školu i odavno crta, a ovo je samo jedna od njegovih izložbi.Međutim, zaista Jure Mustapić imao je otvorenje izložbe crteža pod nazivom ''Iz moje mape'' kojom je zadivio veliki broj posjetitelja izložbe.

Skroman kakav i je,  Jure je istaknuo da ga je crtanje oduvijek privlačilo uz tatu Maria koji voli čitati strip romane.

-Počeo sam crtati sa svojih pet  godina, gledao sam neke umjetnike kako rade i svidjelo mi se to.U početku sam radio crteže likove iz filmova, te neke pirate, da bi kasnije radio crteže nogometaša.Najviše volim likove iz igrica, a za rad mi treba oko tri dana.Ovdje na izložbi je samo jedan dio moga rada.Među crtežima se može naći i Bob Marley, te šokac i šokica. Inače sam učenik osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i moji prijatelji me uvijek pohvale za moje crteže, a na likovnom  u školi imam sve petice.U planu su mi crteži omiljenih likova iz Star Warsa, rekao je Jure Mustapić, autor izložbe.

Prema riječima Sonje Šimić iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Jure je kao trogodišnji dječak dolazio u Knjižnicu uz stariju sestru Ivu i od onda prate njegov rad.

-Jure je još tada pokazao interes  za crtanje,dok su njegovim vršnjacima bili zanimljiviji kocke i automobili. Bojice ga baš nisu zanimale, volio je olovku iz koje nastajalo mnoštvo sitnih likova, ali s puno detalja.Kasnije su likovi postali veći, počeo je koristiti olovku u boji, a inspiracija je bila strip i film, kasnije igrice.Osim uživanja i osjećaja ugode gledajući Jurine radove, ova izložba šalje snažnu poruku djeci, rekla je Sonja Šimić.

 

Ponosan je bio otac Mario Mustapić koji je rekao da se sve dogodilo nekako spontano, a da je teško dobiti od Jure ono što netko želi, nego on crta upravo ono što on u tom trenutku vidi i što mu je inspiracija.

-Listajući moje stripove, uvijek mi je govorio da ne kupujem stripove, nego da će on nešto crtati, tako je to u biti i krenulo.Sjedne za računalo, prati yu tube slikare i polako crta svoje crteže, da bi danas imao jednu lijepu izložbu u Knjižnici, rekao je Mario Mustapić.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić prigodnim riječima je otvorila izložbu, rekavši da su ponosni što su imali priliku u njihovoj Knjižnici upriličiti otvorenje izložbe crteža Jure Mustapića, pred kojim je zasigurno blistava karijera.

U kulturno-umjetničkom dijelu večeri, svečanost otvorenja uveličala je Anđela Ugljar na flauti.Veliki broj posjetitelja ostao je bez daha kad su razgledali izložbu, jer nisu mogli vjerovati da je to rad jednog osmogodišnjeg dječaka, koji će u uskoro napuniti devet godina.

 

Share