Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Predstavljene mjere i Zakon o vinu proizvođačima vina i grožđa u Iloku

ILOK- Ministarstvo poljoprivrede u okviru Povjerenstava za izradu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. godine, raspravilo je i utvrdilo programe s predstavnicima proizvođača i struke, a iste su i prihvaćene od strane Vlade Republike Hrvatske.

Nacionalni program pomoći sektoru vina (2019.-2023.) sadrži četiri mjere, a to su: informiranje u državama članicama Europske unije , promidžba na tržištima trećih zemalja, restrukturiranje i konverzija vinograda, te ulaganja u vinarije.

Kako bi s poboljšalo iskorištenje sredstava iz Nacionalnog programa u odnosu na proteklo razdoblje izvršene su određene promjene, tako je u mjeri informiranje u državama članicama koja je uvedena pred kraj prošlog programskog razdoblja povećan intenzitet potpore sa 50 na 80 posto od razine maksimalno prihvatljivih troškova,te je povećan iznos potpore u mjeri informiranje sa dosadašnjih 90.000 eura na 260.000 eura.

Kad govorimo o mjeri restrukturiranje i konverzija vinograda povćan je intenzitet potpore, te je tako sa dosadašnjih 50 posto povećano na 75 posto od razine maksimalno prihvatljivih trškova, osim toga uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od tri godine u slučaju kada se projekt restruktuiranja  i konverzije provodi na lokaciji gdje je i iskrčen vinograd, te je uvedena mogućnost pokrića troškova doprinosa u naravi.

Kako bi se sve to predstavilo proizvođačima, održan je skup proizvođača vina i grožđa Vukovarsko-srijemske županije u Iloku, gdje su bili i predstavnici ministarstva poljoprivrede.

-Predstavili smo novi Zakon o vinu koji će krajem ovog mjeseca biti na sjednici Vlade, a nacrt prijedloga je usvojen u rujnu 2018, koji donosi uspostavljanje novog sustava organizacije, odnosno četiri marketinške regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.Temeljem ovog Zakona predvidjeli smo osnivanje regionalnih organizacija proizvođača, koji će imati ulogu marketinške promocije vina.Mi smo kroz ovaj Zakon preuzeli sve troškove koje su prozvođači do sada imali, a vezano je za stavljanje vina u promet, to je negdje oko 10 milijuna kuna godišnje.Isto tako ukinuli smo evidencijsku markicu, tu smo za još dodatnih 2 milijuna kuna oslobodili naše proizvođače troškova.Kad govorimo iskoristivosti naših mjera, možemo reći da smo za prošli petogodišnjih program imali iskoristivost oko 52 posto, što nismo zadovoljni, te smo napravili niz izmjena, rekao je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra Uprava poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prema riječima Sandre Banožić iz odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije ima 510 registriranih poljoprivrednih gospodarstva koji se bave proizvodnjom grožđa i vina i na ukupno 1600 hektara površina.

-U prethodnom razdoblju prošlo je 25 projekata, ukupno 10 korisnika, i povućeno je ukupno 23 milijuna i 300 tisuća kuna potpora preko Vinske omotnice, rekla je Sandra Banožić, viši stručni suradnik u odjelu za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Među proizvođačima vina i grožđa bio je Zlatko Zajac iz Iloka koji je rekao kako ima 16.5 hektara vinograda, a proizvodnja je oko 30.000 litara.

-Zadovoljan sam dosadašnjim mjerama, vjerujem i puno korisnika koji su aplicirali, mogućnosti su velike samo se treba potaknuti, odnosno pravovremeno se informirati i možete doći do sredstava.Vjerujem da je isplativo, Ilok je plodno tlo, mi bi se trebali bazirati na to, te pozivam sve da sudjeluju u natječajima. Upravo sam prošao na natječaju za bačve, a visina potpore je 100.000 kuna.Svoja vina plasiram večinom u krugu 150-200 kilometara, a imamo dosta sorti, rekao je Zajac.

 

Share