Najave

Odana počast pripadnicima PU varaždinske ''Roda'' u Jarmini

JARMINA-Kod spomen-obilježja u Jarmini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica pokušaja proboja oko Vukovara i pogibije policijskih službenika specijalne policije PU varaždinske ''Roda”.

Pripadnici specijalne jedinice policije PU Varaždinske ''Roda'' krenuli su u izvršavanje svoje zadaće, pokušaja proboja obruča oko Vukovara na dan 9.11.1991. U jutarnjim je satima započeo napad na ulazu u selo Karadžićevo. U toj herojskoj borbi za obranu svoje zemlje, kao pripadnici Specijalne jedinice policije PU Varaždinske ''Roda'', život su izgubili Željko Pongrac, Branko Kos, Mladen Kasun, Zvonimir Kardoš, dok se Vlado Štampar vodi kao nestali. Ranjeno je 28 pripadnika ''Roda''. 

Stevo Culej, predsjednik Udruge Specijalne policije i ratni dozapovjednik ''Krpelja'' nešto više je rekao o akciji ''Vihor''.

-Predvečer smo saznali kao jedinica Specijalne policije, da se radi o proboju preko Karađićeva, nismo znali ni koja jedinica  vodi o tome glavnu riječ,nego smo se u bazi skupili nas 30-tak i s našim bovom smo krenuli prema Karađićevu. Putem smo primjećivali ranjene varaždince koji su naši mještani izvlačili.Ušli smo u selo s desne strane,  kod prve katnice vidjeli smo transporter naš jedan,  dalje se nije moglo zbog vatre. Naš bov nismo ni uvlačili, da ne gubimo ljudstvo i tehniku.Meni je samo čudno, da mi koji smo ovdje domicilni i koji poznajemo ovaj teren, da mi nismo pravovremeno bili uključeni u samu akciju i da mi nismo predvodili samu akciju.Vjerujemo da se takva stvar ne bi dogodila jer mi poznamo ovaj teren jako dobro, rekao je Stevo Culej.

 Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije, istaknuo je kako se ovaj dan nikada ne smije zaboraviti.

-Zadaća svih nas koji smo bili aktivni sudionici Domovinskog rata je stalno širiti istinu o ratu, pričati o tome našoj djeci, unucima i mladima kako bi i oni njegovali tradiciju i spomen na naše poginule pripadnike, rekao je Prša.

Prema riječima Andrije Draganića, načelnika Općine Jarmina, da današnji prije 28 godina  pokušala se skrenuti pažnja s Vukovara i odavde je krenuo napad na Karadžićevo kako bi se smanjio pritisak napada u Vukovaru. 

U svečanom programu podno spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo obitelji poginulih policijskih službenika, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zoran Marunček i predsjednik Udruge veterana V. gardijske brigade „Sokolovi“, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić,  izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova predvođeno savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. Josipom Mihaljevićem, zamjenikom glavnog ravnatelja Željkom Prša, načelnicima Policijskih uprava varaždinske i međimurske i zamjenikom načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske te izaslanikom ministra hrvatskih branitelja Antom Blažević.

 

Počast poginulim kolegama odalo je i izaslanstvo Udruge specijalne policije „Roda“, izaslanstvo Općine Jarmina, Općine Vinica, Vukovarsko-srijemska županija te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

U župnoj crkvi Svetog Vendelina u Jarmini služena je sveta misa zadušnica za smrtno stradale  pripadnike SJP „Roda“. "

 

 

 

Share