Najave

Centri kompetencije podrška malim i srednjim poduzetnicima

STARI JANKOVCI-Općina Stari Jankovci organizirala je završnu konferenciju projekta competenceNET (Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža), na kojoj su predstavljeni rezultati projekta te tri centra za razvoj poslovnih kompetencija koja su uspostavljena kao potpora za malo i srednje poduzetništvo u Starim Jankovcima (Hrvatska), Žepču (BiH) i Podgorici (Crna Gora). 

Anita Jakovljević, voditeljica projekta s hrvatske strane, istaknula je da je ideja projekta bila unaprijediti poslovne kompetencije nezaposlenih mladih osoba, unaprijediti znanje i vještine mikro, malih i srednjih poduzeća o uvođenju novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanje te razvoj modela prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora. Općina Stari Jankovci, dobila je, između ostalog, uspostavu Centra kompetencija, ustanovu u kojoj će se moći razvijati poslovne kompetencije i gdje će biti pružena podrška malim i srednjim poduzetnicima. U ovom slučaju, to su prvenstveno gospodarstvenici i poljoprivrednici.

„Provedena je obuka Otvaranje i upravljanje startup poduzećem i kroz nju smo educirali 16 polaznika. Oni su naučili prve korake koji su im potrebni u osnivanju početničkog poduzeća, na što sve trebaju paziti, imali su priliku samostalno izraditi svoj poslovni plan i kroz studije slučaja vidjeti kako to funkcionira. Osim obnove zgrade sadašnjeg Centra kompetencija, nabavljeni su laptopi, pametne ploče, projektor, platno i kamera“, pojasnila je voditeljica Jakovljević.

Jugoslav Sarajlić, menadžer projekta competenceNET, koji u svojstvu vodećeg partnera provodi Razvojna agencija Žepče, između ostalog je rekao:

- Svi su partneri realizirali sve planirane aktivnosti, čak u većoj mjeri nego što je planirano. U Žepču smo otvorili prvi Centar poslovnih kompetencija u kompletnoj Bosni i Hercegovini, što je velik pomak u razvoju kompetencija radnika i u pomoći poduzećima da nađu svoje mjesto na tržištu.

Partner u projektu bila je Unija poslodavaca Crne Gore, a Slobodan Milatović, projekt-menadžer na projektu, kazao je i da je Unija poslodavaca Crne Gore realizirala velik broj projekata, a Centar kompetencija Podgorica otvorio vrata za druge poslovne asocijacije te su imali brojne obuke vezane uz razvoj biznisa.

Načelnik Općine Stari Jankovci, Dragan Sudarević, istaknuo je kako su 2013. godine detektirali problem oko okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, te su ušli u ovaj projekt kako bi pomogli malim i srednjim poljoprivrednicima.

- Centar kompetencija u Starim Jankovcima kruna je našeg rada, gdje ćemo malim OPG-ovima omogućiti razvoj kompetencija i vještina koje imaju. Unutar projekta održali smo tri radionice, a još je ih je pet u planu - kazao je načelnik Sudarević.

Veliku korist od projekta imala je i Općina Tovarnik, a prema riječima načelnice Ruže Veselčić-Šijaković, dobivena je oprema u vrijednosti 465 tisuća kuna.

Kao glavni cilj projekta istaknuto je unaprjeđenje održivog ekonomskog razvoja u Zeničko-dobojskom kantonu (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (Hrvatska) i Podgorici (Crna Gora) primjenom inovativnih modela i jačanjem konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća.

Projekt se financira iz sredstava INTERREG IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020. programa. Vodeći partner bila je Razvojna agencija Žepče, a ostali su partneri bili Općina Stari Jankovci, Općina Tovarnik i Unija poslodavaca Crne Gore.

 

Share