Najave

Obavijest pacijentima Opće županijske bolnice Vinkovci

VINKOVCI-U sklopu reaktivacije bolničkog sustava u sklopu izlazne strategije RH za COVID-19 došlo je do naglog povećanog broja pacijenata koji osobno dolaze u OŽB Vinkovci zbog raznih, često i neopravdanih razloga. 

   Naime, prema preporukama HZJZ, iz dokumenta „Mjere reaktivacije bolničkog sustava u sklopu izlazne strategije RH za COVID-19“, planirana reaktivacija odvijat će se postupno ovisno o kadrovskim i prostornim kapacitetima. U prvih mjesec dana očekuje se reaktivacija u opsegu od 30 posto, a ne potpuna normalizacija rada.

Prema istom dokumentu, s obzirom da epidemija nije završena, i dalje je potrebno provoditi sve ranije propisane protuepidemijske mjere. One i dalje uključuju smanjenje nepotrebnih osobnih dolazaka pacijenata u bolnice, ograničenje kretanja i zadržavanja pacijenata u bolnicama, te održavanje razmaka od 2 metra u zatvorenom i 1 metar na otvorenom prostoru. Stoga će pacijenti biti naručeni na točan termin, uz dovoljan prostorni i vremenski razmak između pacijenata.

S obzirom na navedeno, broj pacijenata koje ćemo moći primiti na preglede, pretrage i elektivne zahvate nužno će biti manji nego što je uobičajeno.

Kako normalizacija rada neće biti moguća odjednom, u punom opsegu, molimo pacijente da u bolnicu ne dolaze ako se ne radi o hitnim stanjima ili ako nemaju određeni termin pregleda, pretrage ili elektivnog zahvata. 

Ako su im raniji termini koje su imali otkazani zbog epidemije o novim terminima bit će obaviješteni telefonom. Novi termini će ovisiti o hitnosti stanja.

Nadalje, ako su prije epidemije bili na listi čekanja, a još nisu dobili termin za pregled ili pretragu, na iste se mogu naručiti telefonom ili preko obiteljskog liječnika. 

Usto, pacijenti koji dolaze na elektivni operativni zahvat ili pretragu kod koje se očekuje generiranje aerosola moraju doći s nalazom testa na COVID 19- ne starijim od 48 h. O načinu uzimanja brisa bit će obaviješteni prilikom naručivanja.

 

Oni pacijenti kojima je na nalazu naveden neodređeni termin za kontrolu, primjerice za  mjesec ili za dva mjeseca, također se trebaju na iste naručiti telefonom ili preko obiteljskog liječnika.

Naime, prema navedenim preporukama, obiteljski liječnik je taj koji najbolje zna stanje i potrebe svog pacijenta pa može pri naručivanju tražiti prioritet.

Pacijenti koji se osobno dolaze u bolnicu naručiti ili raspitati za razne informacije neće biti pušteni u krug bolnice.

Podizanje nalaza laboratorija OŽB Vinkovci i laboratorija Doma zdravlja, Transfuziologije OŽB Vinkovci i RTG odjela i dalje će se obavljati na porti od 13-15 sati, dok se za termine podizanja ostalih nalaza pacijenti mogu raspitati telefonom. 

I dalje je na snazi zabrana posjeta. Informacije o pacijentima obitelji mogu dobiti telefonom, a potrebne stvari za pacijenta ostavljaju se na porti kao i dosada.

Upozoravamo i da prema navedenoj preporuci HZJZ i Ministarstva zdravstva, pacijent pri dolasku u bolnicu mora ponijeti svoju masku, a potrebna je i dezinfekcija ruku dezinficijensima koji se nalaze u prostorima bolnice.

Još jednom ističemo da je prilikom čekanja  potrebno održavati razmak od jednog metra na otvorenom i dva metra u zatvorenom prostoru, a svakako molimo pacijente da ne dolaze u bolnicu na naručene redovite preglede, pretrage i elektivne zahvate u slučaju pojave febriliteta ili respiratornih simptoma, nego da se u tom slučaju jave svome liječniku, a naručene termine otkažu. 

   

 

Share