Najave

Turska agencija TIKA darovala 200 paketa za najpotrebitije

VINKOVCI-U zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima danas je uručeno 200 paketa pomoći za obitelji u potrebi, koju je donirala Turska međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA, a u sklopu projekta “Donacija humanitarnih paketa” Vukovarsko – srijemskoj županiji, tijekom postojeće krize s korona virusom. Paketi će biti proslijeđeni centrima za socijalnu skrb u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, koji će uručiti onima kojima će oni biti potrebni.

Navedena agencija postoji u 60 zemalja svijeta već 28 godina, te djeluju na pružanju humanitarne pomoći u svijetu i aktivni su na područjima odgoja i obrazovanja, zdravstva, tehnološkoga razvoja, građevine, sporta i dr.

Ured u Hrvatskoj otvoren je u ožujku 2016. godine pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu. U proteklom razdoblju uspjeli su realizirati ukupno 75 projekata u različitim područjima, a djeluju u suradnji i uz podršku tijela lokalne i regionalne vlasti, institucija i ministarstava.

 

Ukupna vrijednost paketa je cca. 350 kuna, a sadrže prehrambene namirnice poput suncokretovog ulja, šećera, soli, tjestenine, riže, brašna, riblje konzerve, paštete, trajnog mlijeka, pekmeza, koncentrata rajčice, vegete, graha u konzervi, krastavaca u staklenci, ajvara, kocke za juhu, juhe u vrećici, kvasca, pudinga, trajnih keksi, štapića, čokoladnog namaza, čokolina i sl.

U ime Vukovarsko – srijemske županije donaciju je primio pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb dr.sc. Darko Dimić, a uručio mu ih je ispred Turske agencije za suradnju i koordinaciju-TIKA, koordinator-ataše Haşim Koç.

Pročelnik Dimić je tom prigodom rekao: - “Međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju TIKA koja ima svoj ured u Zagrebu, pri Veleposlanstvu Turske, već niz godina pomaže našoj županiji, još iz doba poplava kada su pomagali u području županjske Posavine. Tako su evo i danas donirali 200 paketa hrane, koje ćemo u ovom trenutku, kada je ugroza od virusa COVID 19, s kojom se naša županija svakodnevno bori i hvala Bogu nismo dopustili da se virus širi, donirane pakete podijeliti centrima za socijalnu skrb a oni će ih uputiti onima kojima je najpotrebitije na području Vukovarsko-srijemske županije, a dio paketa biti će upućen i za potrebite mještane općine Gunja.”

Koordinator TIKA-e u Zagrebu Koç izjavio je kako su u Hrvatsku prvi put došli 2014. kada su poplave zahvatile županjsku Posavinu, te je podsjetio kako je tom prilikom pružena pomoć mještanima u poplavljenoj Gunji. Dodao je kako su u sklopu projekta donirali plastenike i steone krave za 50 obitelji. Dodao je kako je agencija TIKA zaslužna i za djelomičnu restauraciju Islamskog kulturnog centra i džamije oštećene u poplavama.

“Nalazimo se u mjesecu ramazana i tradicija je priređivati svečane večere s kojima se prekida post. Kako nismo u mogućnosti to ove godine realizirati zbog pandemije koronavirusa kojom je jednako pogođena i Hrvatska i Turska odlučili smo se organizirati ovu humanitarnu akciju te pakete sa prehrambenim proizvodima donirati potrebitim obiteljima. U Hrvatskoj ćemo podijeliti ukupno 1100 paketa s prehrambenim proizvodima, cca 19 tona hrane, u vrijednosti 50 tisuća eura, a akciju smo započeli u Vukovarsko-srijemskoj županiji u koju smo prvo došli kako bismo podijelili 200 paketa. Nakon toga se akcija nastavlja u Karlovcu, Gospiću, Šibeniku, Sisku i završava u Zagrebu.”, rekao je koordinator Koç i za kraj poželio svima da se ova situacija s korona krizom što prije smiri i da se svi vrate normalnom životu.

 

Share