Najave

Sve je spremno za 55.Vinkovačke jeseni

VINKOVCI-Pod temom svečanog otvorenja ''Curo draga iz sokaka moga'' od 17.do 20.rujna održati će se 55.Vinkovačke jeseni u drugačijem obliku, zbog koronavirusa.

Nakon 17 gradova i 23 kulturno umjetnička društva, završnica snimanja 55. Vinkovačkih jeseni stigla je u Vinkovce, a održana su snimanja na dvije lokacije, središnji vinkovački park i Pikov stan.

KUD ''Slavko Janković'' iz Rokovaca i Andrijaševaca pokazao je svu raskoš i bogatstvo Vukovarsko-srijemske županije te se uz tradicionalnu pjesmu i zvuke tamburice privelo kraju snimanje Vinkovačke jeseni u vašem gradu. 

Pikov stan bio je u duhu 55.Vinkovačkih jeseni od štandova sa slavonskih motiva, preko zaprega do slavonskih specijaliteta.Kao kruna ovogodišnje najave 55.Vinkovačkih jeseni, KUD ''Slavko Janković'' iz Rokovaca i Andrijaševaca otplesao je nadaleko poznato šokačko kolo.

Gradovi Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Otočac, Rijeka, Pazin, Karlovac, Zagreb, Gornja Stubica, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Sisak, Požega, Slavonski Brod, Đakovo i na koncu Vinkovci proteklih su tjedan dana bili središte hrvatskog folklora, a kulturno umjetnička društva diljem Lijepe naše prikazala su ono najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja. Sve županijske zajednice, savezi i smotre koje se održavaju tijekom godine i redovno šalju svoje predstavnike na našu državnu smotru sudjelovali su u ovome zahtjevnom projektu predstavljanja na 55. Vinkovačkim jesenima u jednim posebnim uvjetima.

-Ove godine će Vinkovačke jeseni biti nešto kraće, ali zato slađe. Uspjeli smo udovoljiti svim epidemiološkim uvjetima i da se ove godine održe u onakvoj formi na kakvu smo naviknuli, ali vjerujem da će kroz tri dana pokazati da smo tradicijski centar Hrvatske, bogatstvo i zajedništvo. S obzirom da se nalazimo u nezgodnoj situaciji, molim sve da vodimo računa jedni o drugima, da sačuvamo zdravlje i sve one koji vode računa o Vinkovačkim jesenima. Vjerujem da će ove Jeseni svima ostati u sjećanju'', istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Svečanost otvorenja na središnjoj pozornici kod lampe na srid Vinkovaca bit će održano 18. rujna , dok će ulicama grada u nedjelju 20. rujna proći KUD-ovi Vukovarsko-srijemske županije. Vinkovačke jeseni započinju na tradicionalni način, 17.rujna otvorenjem Slavonskog sokaka na parkiralištu  hotela ''Slavonija''. Snimke nastale na osmodnevnom putovanju kroz Lijepu Našu bit će prikazane na video zidu, također na središnjoj pozornici.

 

Share