Najave

Smajićeve fotografije pričaju priču

VINKOVCI-Svaka fotografija ima svoju priču, a izložbu  ne treba gledati u više navrata jer je toliko bogata informacijama i ljudima gdje se moramo svega podsjećati, ukratko se može opisati izložba poznatog vinkovačkog fotografa Antuna Smajića-Smaje, naslovljena ''Vinkovci 91'' koja je svečano otvorena u Galeriji fotografija ''Meraja''.

Na samoj izložbi prikazan je iznimno velik opus fotografija, no radi se zapravo tek o malom dijelu fotografija iz bogate zbirke ratnih fotografija nastalih iz Smajinog objektiva.Svi posjetitelji izložbe mogli su se na kratko vratiti u te dane Domovinskog rata, kada su Vinkovci bili pod kišom granata, a sve je zabilježio dobri duh Vinkovaca, Antun Smajić.

-Volim fotografirati i nikada me nije bilo strah, sve što sam uslikao obišao sam sa svojim biciklom.Cijeli život slikam, od svog prvog odlaska na more, tako da je meni to bilo normalno. Kad je došao rat, propala je firma u kojoj sam radio i ostao sam bez posla, a tada mi je to dobro došlo jer samo mogao slobodno fotografirati.Odlučio sam ne dodavati nikakav tekst. Ovu izložbu radim za Vinkovčane i njima fotografiji imao nešto za reći i da svaka od njih priča neku svoju priču.nema potrebe ništa objašnjavati jer sve razumiju iz slika. Nitko ne želi da sva ta događanja odu u zaborav'', rekao je Antun Smajić, autor izložbe.

Za izložbu Vinkovci ’91 možemo reći kako je svojevrsni spomenar gradu, a kako je rekao Dražen Bota, predsjednik Fotokluba ''Vinkovci'', ova izložba ima i svoj podnaslov ''Važne fotografije, hrabrih ljudi''. Sama izložba prikazuje ljude, ulice, zgrade i gotovo svaki kutak grada ima nešto za reći. 

- Antun Smajić-Smajo kako ga mi od milja zovemo je dobri duh vinkovačke fotografije, osoba s kojom je teško napraviti ovako veliku izložbu s obzirom da ga krase vrline. Ovo je tek mali dio bonusa koji je on svakako zaslužio i prema tome ovo je prva njegova samostalna izložba u životu. Bio bih sretniji da su motivi drugi jer je on bio puno kreativniji do 90-ih godina, pionir je filma i amaterskog filma, svestrani kreativac koji se pokazao u brojnim disciplinama, a najmanje u fotografiji'', rekao je Bota.

Posebno je bilo zanimjivo prolazeći kroz izložbu gledati ljude kako evociraju uspomene na te dane. Među tim ljudima bio je Luka Kraljević, koji je čuo za izložbu, ušao unutra da razgleda i ostao iznenađen.Na jednoj od fotografija bio je on, tada šestogodišnjak, sjedio je na kazetnoj bombi u pratnji svog psića.Sve je to zabilježilo oko Antuna Smajića, kojega do otvorenja izložbe nije poznavao, a na izložbi mu se zahvalio za fotografiju koja je trajna uspomena na te dane.

-Sjećam se tih vremena, malo pomiješanih osjećaja kada smo u našim Vinkovcima odrastili u vrijeme Domovinskog rata.Iznenađen sam sa izložbom Antuna Smajić, došao sam vidjeti slika iz tog vremena i na jednoj sam prepoznao sebe.Bio sam ispred nebodera kad me Smajić zamolio da me fotografira, posebno mi je drago što sam upoznao fotografa i što sam uočio sebe.Teško je bilo tih dana, 21 dan nismo izašli iz podruma.U jednom trenutku kad je bilo mirno išli smo kao klinci skupljati gelere.Smajić je tada naišao i rekao mi da dođem brzo da me fotografira sa mojim psićem na kazetnoj bombi i eto ostala trajna uspomena na moje djetinstvo i Domovinski rat, rekao je Kraljević.

 

Na otvorenju uz autora Antuna Smajića, predsjednika Fotokluba Vinkovci Dražena Bote, govorili su Zvonimir Tanocki, vinkovački fotograf i dr,Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske koji je ujedno i otvorio izložbu.

 

 

 

Share