Najave

Nagrada ''Fabijan Šovagović'' za najboljeg glumca vinkovačkom glumcu Vladimiru Andriću

VUKOVAR-U Gradskom muzeju u Vukovaru dodjelom nagrada završen je ovogodišnji 27. Festival glumca. Na pozornicama u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku odigrano je ukupno 13 predstava.

 Ocjenjivački sud 27. Festivala glumca u sastavu: Branka Cvitković (predsjednica) i članovi Pere Eranović i Vjekoslav Janković, dodijelio je nagrade, te je tako nagradu ''Vanja Drach'' za najbolju predstavu u cjelini, dobila predstava ''Ja od jutra nisam stao“, Satiričkog kazališta ''Kerempuh“ iz Zagreba.

-Predstavu igramo tri godine i punila je dvorane i prije koronavirusa. Tema su zanimljivi muško-ženski odnosi, kada žene preuzimaju sve one današnje stvari koje rade muškarci i obratno. Na kraju dođe žena i da svoju završnu riječ i to je ono što se apsolutno mora podržati, rekla je glumica Ornela Vištica.

 Nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu dobila je Linda Begonja za ulogu Čistačice u predstavi „Cabaret preko veze“ autora i redatelja Ivana Lea Leme u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva iz Zagreba, te Ana Marija Veselčić za uloge u predstavi „Domaši“ autorice i redateljice Ane Marije Veselčić  u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu.

 

Nagradu  "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca dobio je Vladimir Andrić za ulogu Andrije u predstavi Ivane Šojat „Štajga“ u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci, te Goran Grgić za ulogu Waltera u predstavi Donalda Churchilla „Dekorater“ u režiji Nine Kleflin i produkciji Kazališta Lectirum iz Zagreba.

-Sretan sam i ponosan što sam u svojoj županiji dobio ovakvo veliko priznanje.Srce mi puca od sreće, Fabijan je institucija kazališta.Prije dvadeset godina sam biciklom išao na Glumačko sijelo, a ove godine dobivam nagradu, nešto što je jako teško opisati, rekao je Vladimir Andrić.

 Nagradu "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dobio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu „Flex“ u režiji Ivana Penovića i izvedbi KunstTeatra & UO Punctum iz Zagreba. Nagradu "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dobila je Monika Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi Cristine Clemente i Marca Angeleta „Laponija“ u režiji Nenni Delmestre i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

 Nagradu "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje „Huligan“ u režiji Paška Vukasovića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba. 

 Ocjenjivački sud 27. Festivala glumca dodjelio je  posebno Priznanje za nadahnutu kolektivnu igru Lovri Ivankoviću, Deniju Sankoviću, Luki Barešiću, Domagoju Nižiću, Matinu Antunoviću i Tomi Medvešeku u predstavi N. V. Gogolja „Kabanica“ u režiji Vinka Radovčića i produkciji Drame plus & Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

 Festivalsko vijeće dodijelilo je nagradu "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodijelilo je Boži Galiću,  županu Vukovarsko-srijemske županije i dugogodišnjem pokrovitelju Festivala glumca, te nagradu "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu  Joški Ševi akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

 

 

 

 

Share