Najave

Vijesti

Od svega su one veće, ugasti ih ništa neće !

VINKOVCI-Jedna od najvećih tradicijskih manifestacija u ovom dijelu Europe ponovno je na jednom mjestu okupila brojne ljubitelje folklora, tradicije i običaja. Iako zbog epidemije koronavirusa nisu bile onakve na kakve su navikli svi koji ih nose u srcu, Vinkovačke jeseni ispunile su svoj glavni cilj, a to je očuvanje tradicije.

 Jubilarni 55. Svečani mimohod s Revijom konjskih zaprega i konjanika danas je još jednom prošao ulicama Vinkovaca i tako priveo kraju ovogodišnje Vinkovačke jeseni. Cijela manifestacija, pa tako i današnji mimohod, protekli su u sjeni epidemije koronavirusa, no organizatori su se pobrinuli da još jednom zablista svo blago narodnih nošnji i običaja, da se čuju izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca. Svečani mimohod otvorio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

 „Danas ćemo uživati i okom i uhom, ali imat ćemo i puna srca jer i u ovim posebnim okolnostima imamo naše Jeseni. Do sljedeće godine kada će, nadamo se, sve biti u normalnim okolnostima i kada ćemo u Vinkovcima svima pokazati  onu našu gostoljubivost, pokazati ono puno srce vinkovačko, uživajmo i u ovim posebnim 55. Vinkovačkim jesenima”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

 A onda je krenuo mimohod predvođen zastavama i grbovima te Vinkovačkim šokačkim rodovima. Na pozornici izmjenjivali su se domaći KUD-ovi, sudionici mimohoda i filmski zapisi, koji su u Vinkovce doveli društva iz svih dijelova Hrvatske, koje je snimateljska ekipa posjetila na svom osmodnevnom putovanju. U 18 gradova najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja pokazala su 24 kulturno-umjetničko društva čiji su nastupi prikazani na video zidu, a u mimohodu ulicama Vinkovaca prošla su 34 društva iz Vukovarsko-srijemske županije.

Iza folkloraša nova impresivna slika, konjske zaprege i konjanici s lipicancima, koji svojim ponosom i gizdavošću nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a ove godine sudjelovalo je 25 svečano ukrašenih zaprega i 30 konjanika.

 Ove godine, na žalost, nije bilo Dječjih Vinkovačkih jeseni, nije bilo Državne smotre izvornoga hrvatskog folklora, nije bilo Folklornih večeri u uobičajenom obliku, iako je i ta tradicija održana, za što se pobrinula Vinkovačka televizija. Nije bilo najvećega kola niti onako velikoga broja posjetitelja, posebice na mimohodu, nije bilo brojnih sadržaja na koje smo navikli, ali Jeseni su održane, lijepe u svoj ljepoti prikazane tradicijske kulture i moćne u snazi ljubavi i ponosa na to silno blago hrvatskoga naroda. Ove godine održane su u doista posebnim okolnostima, uz prilagođeni program i epidemiološke mjere, a već sljedeće, nadaju se organizatori i svi oni kojima su Jeseni u srcu, bit će ponovno u svom punom sjaju.

 

Škola mudrog učenja i brzog čitanja Vinkovci-za djecu, odrasle i studente

 

VINKOVCI-Pozivamo Vas na besplatnu informativnu radionicu Škole brzog čitanja i mudrog učenja, u srijedu 23. rujna 2020., s početkom u 17:30 sati, na lokaciju Učilišta Studium, Ljudevita Gaja 18, Vinkovci. 

Na radionici možete saznati sve što Vas zanima o programu, o preprekama koje Vam onemogućuju efikasnije učenje i metodama njihovog savladavanja, također biti ćete u mogućnosti izmjeriti svoju trenutnu brzinu čitanja i koeficijent razumijevanja, te usput naučiti jednu tehniku brzog pamćenja!

Škola brzog čitanja i mudrog učenja dobitnik je nagrade za izniman doprinos obrazovanju te kao nositelji navedene titule predstavlja inovativan, cjelovit  i učinkovit pristup učenju, čitanju i pamćenju. 

Mozak je uistinu fenomen i enigma, kroz stoljeća smo ga ulijenili, no on može mnogo više! Jedan od zanimljivih podataka je da mozak može proizvesti struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W. Ukoliko može navedeno, možete li pojmiti što može intelektualno!

Program Škole osmišljen je od vrsnih stručnjaka sa ciljem aktivacije desne hemisfere mozga, koja u tradicionalnom pristupu ne sudjeluje aktivno u procesima čitanja, učenja i pamćenja. Jeste li znali da kroz pomno birane vježbe, tehnike i principe, navedeno možete istrenirati i na taj način poboljšati koncentraciju, pamćenje, razumijevanje!?

Tijekom programa polaznici uče:

BRZO ČITANJE S RAZUMIJEVANJEM (5 tehnika)

ORGANIZACIJA GRADIVA (asocijativne mape)

IZDVAJANJE BITNIH INFORMACIJA

TEHNIKE UČINKOVITOG PAMĆENJA UZ DULJU RETENCIJU

PREZENTACIJSKE TEHNIKE

Sposobnost bržeg i učinkovitijeg učenja novi je kriterij na tržištu rada, usvojite vještine budućnosti, budite ispred svog vremena i na taj način osigurajte svoju/djetetovu budućnost!

Za sve sudionike radionice osigurali smo značajne popuste na upise!

Prijave za sudjelovanje zaprimaju se na 

mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   

Mob: 091/376-1661, Tel: 032/617-100, 

kao i klikom na https://brzocitanjeiucenje.eu/prijava/ i ispunjavanjem obrasca za prijavu 

Razlika između onoga što ste danas i onoga što ćete biti za pet godina, ovisit će o kvaliteti vašeg obrazovanja i vještina koje ste usvojili. 

Aglomeracija ide prema planu na svim lokacijama u Vukovarsko-srijemskoj županiji

ŠIŠKOVCI- Intenzivno se radi na provedbi EU sufinanciranog projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“, a rezultati su iz dana u dan sve vidljiviji na cijelom projektnom području. Radovi se odvijaju u skladu s dinamičkim planom pa je tako od veljače 2019. godine, kada je započelo provođenje projekta, do utorka, 15. rujna, izgrađeno 91,3 km mreže te 7.283 izvoda za priključak. 

Aktualna situacija uzrokovana koronavirusom nije u značajnoj mjeri usporila radove. Ove se godine intenzivniji radovi izvode i u samim Vinkovcima pa su tako nedavno završili opsežni radovi u Lapovačkoj ulici, a intenzivni radovi trenutno traju u Genscherovoj ulici. Zbog toga je u ovoj vrlo prometnoj gradskoj ulici otežano prometovanje te iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK), investitora ovog projekta, pozivaju sugrađane na strpljenje dok radovi ne završe jer rezultat svega bit će nova ili rekonstruirana mreža odvodnje, ali i uređene prometnice i nogostupi ne samo u ovoj ulici nego u svim naseljima u kojima se izvode radovi.

Radovi se odvijaju na području dva grada i četiri općine odnosno u ukupno 11 naselja, a u četvrtak, 17. rujna, organiziran je obilazak radova u Šiškovcima u općini Cerna. Na području te općine projektom je predviđena rekonstrukcija 8 postojećih crpnih stanica, puštanje u rad 25.400 metara postojeće sekundarne mreže s 8 crpnih stanica, izvedba priključnih okana (ukupno u dužini od 12.640 metara na 1.264 pojedinačne lokacije) i izgradnja 6.327 m sekundarne mreže, 1.801 m transportnih cjevovoda i 4 crpne stanice. Do sada je na području općine izgrađeno 4,9 km mreže i 1.100 izvoda za priključak te 4 crpne stanice.

„Radovi se odvijaju u skladu s preporukama epidemiologa kako bi se zaštitilo zdravlje radnika i kako bi se radovi koliko-toliko neometano izvodili, a preporuke nadležnih službi i nadalje će se pratiti te će se tome prilagođavati izvođenje radova. Zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova, do sada postignutim rezultatima i provedenim kontrolama jer je, ukupno gledajući realizaciju, ovaj projekt i nadalje jedan od najuspješnijih projekata u području vodnokomunalne infrastrukture u Hrvatskoj“, kaže direktor VVK, Ivan Rimac. U obilasku radova u Šiškovcima s predstavnicima medijskih kuća bili su voditelj investicijsko-tehničke pripreme u VVK, Dalibor Pavić i načelnik općine Cerna, Goran Begović.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ provodi se na području gradova Vinkovci i Otok te općina Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka. Vrijedan je 384 milijuna kuna, a sa 70,8 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak su sredstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike (11,7 posto), Hrvatskih voda (11,7 posto) i jedinica lokalne samouprave (5,8 posto). 

Projektom je planirana izgradnja i rekonstrukcija sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini 162.409 metara s izgradnjom 8.269 priključnih okana i 40 crpnih stanica, rekonstrukcija 22 crpne stanice i izgradnja 7 kišnih preljeva i spremnika. U tijeku je i nadogradnja UPOV-a Jošine na III. stupanj pročišćavanja, te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektnom području. U okviru projekta nabavljena je i vrijedna oprema za održavanje sustava javne odvodnje.

Provođenjem ovog projekta značajno će se poboljšati kvaliteta života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

Više informacija o projektu može se naći na web stranici www.aglomeracija.vvk.hr.

 

Smajićeve fotografije pričaju priču

VINKOVCI-Svaka fotografija ima svoju priču, a izložbu  ne treba gledati u više navrata jer je toliko bogata informacijama i ljudima gdje se moramo svega podsjećati, ukratko se može opisati izložba poznatog vinkovačkog fotografa Antuna Smajića-Smaje, naslovljena ''Vinkovci 91'' koja je svečano otvorena u Galeriji fotografija ''Meraja''.

Na samoj izložbi prikazan je iznimno velik opus fotografija, no radi se zapravo tek o malom dijelu fotografija iz bogate zbirke ratnih fotografija nastalih iz Smajinog objektiva.Svi posjetitelji izložbe mogli su se na kratko vratiti u te dane Domovinskog rata, kada su Vinkovci bili pod kišom granata, a sve je zabilježio dobri duh Vinkovaca, Antun Smajić.

-Volim fotografirati i nikada me nije bilo strah, sve što sam uslikao obišao sam sa svojim biciklom.Cijeli život slikam, od svog prvog odlaska na more, tako da je meni to bilo normalno. Kad je došao rat, propala je firma u kojoj sam radio i ostao sam bez posla, a tada mi je to dobro došlo jer samo mogao slobodno fotografirati.Odlučio sam ne dodavati nikakav tekst. Ovu izložbu radim za Vinkovčane i njima fotografiji imao nešto za reći i da svaka od njih priča neku svoju priču.nema potrebe ništa objašnjavati jer sve razumiju iz slika. Nitko ne želi da sva ta događanja odu u zaborav'', rekao je Antun Smajić, autor izložbe.

Za izložbu Vinkovci ’91 možemo reći kako je svojevrsni spomenar gradu, a kako je rekao Dražen Bota, predsjednik Fotokluba ''Vinkovci'', ova izložba ima i svoj podnaslov ''Važne fotografije, hrabrih ljudi''. Sama izložba prikazuje ljude, ulice, zgrade i gotovo svaki kutak grada ima nešto za reći. 

- Antun Smajić-Smajo kako ga mi od milja zovemo je dobri duh vinkovačke fotografije, osoba s kojom je teško napraviti ovako veliku izložbu s obzirom da ga krase vrline. Ovo je tek mali dio bonusa koji je on svakako zaslužio i prema tome ovo je prva njegova samostalna izložba u životu. Bio bih sretniji da su motivi drugi jer je on bio puno kreativniji do 90-ih godina, pionir je filma i amaterskog filma, svestrani kreativac koji se pokazao u brojnim disciplinama, a najmanje u fotografiji'', rekao je Bota.

Posebno je bilo zanimjivo prolazeći kroz izložbu gledati ljude kako evociraju uspomene na te dane. Među tim ljudima bio je Luka Kraljević, koji je čuo za izložbu, ušao unutra da razgleda i ostao iznenađen.Na jednoj od fotografija bio je on, tada šestogodišnjak, sjedio je na kazetnoj bombi u pratnji svog psića.Sve je to zabilježilo oko Antuna Smajića, kojega do otvorenja izložbe nije poznavao, a na izložbi mu se zahvalio za fotografiju koja je trajna uspomena na te dane.

-Sjećam se tih vremena, malo pomiješanih osjećaja kada smo u našim Vinkovcima odrastili u vrijeme Domovinskog rata.Iznenađen sam sa izložbom Antuna Smajić, došao sam vidjeti slika iz tog vremena i na jednoj sam prepoznao sebe.Bio sam ispred nebodera kad me Smajić zamolio da me fotografira, posebno mi je drago što sam upoznao fotografa i što sam uočio sebe.Teško je bilo tih dana, 21 dan nismo izašli iz podruma.U jednom trenutku kad je bilo mirno išli smo kao klinci skupljati gelere.Smajić je tada naišao i rekao mi da dođem brzo da me fotografira sa mojim psićem na kazetnoj bombi i eto ostala trajna uspomena na moje djetinstvo i Domovinski rat, rekao je Kraljević.

 

Na otvorenju uz autora Antuna Smajića, predsjednika Fotokluba Vinkovci Dražena Bote, govorili su Zvonimir Tanocki, vinkovački fotograf i dr,Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske koji je ujedno i otvorio izložbu.

 

 

 

OŠ Antuna Gustava Matoša spremna za početak nove školske godine

VINKOVCI - Osnovna škola Antuna Gustava Matoša spremna je za početak nove školske godine i dolazak učenika, a radovi na energetskoj obnovi, vrijedni 17 milijuna kuna, uspješno su privedeni kraju.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić obišao je školu i uvjerio se u uspješan kraj energetske obnove škole te je istaknuo: "Završetkom ovih radova dobili smo gotovo novi objekt u kojem će svima biti ugodnije raditi, a i nama će biti lakše, jer bi se režijski troškovi trebali prepoloviti. Ovo je najveća škola u Vinkovcima, posao obnove bio je prilično zahtjevan, ali uz veliki angažman i strpljenje, od izvođača radova do djelatnika i učenika škole, uspješno je priveden kraju i ovaj je objekt sada ukras Lapovaca".

Ravnatelj škole Dario Dragun naglasio je da su radovi bili opsežni i temeljiti, a s obzirom na to da su trajali godinu dana i prilično zahtjevni.

- Rađena je nova fasada, krovište, vanjska stolarija, uređena je kompletna dvorana i uistinu moramo biti zadovoljni kako sve to sada izgleda. Trenutačno smo u fazi završnog čišćenja i uređenja unutarnjih prostora i do ponedjeljka će sve biti spremno za dolazak djece - rekao je Dragun.

Podsjetimo, od ukupno 17,3 milijuna kuna, koliko je utrošeno za ovu svrhu, nepovratnih EU sredstava gotovo je 10,2 milijuna kuna, dok je preostali iznos osiguran u proračunu Grada i kroz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svečano otvoren 27.Festival glumca u Vukovaru

VUKOVAR-Sinoć su u Hrvatskom domu u Vukovaru 27. Festival glumca zajednički proglasili otvorenim Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović. 

Podsjetimo, Festival koji se tradicionalno održava u svibnju, morao je zbog pandemije zloglasnog virusa biti odgođen, no organizatori (Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i UO Asser Savus) nisu niti jednog trenutka razmišljali o njegovom neodržavanju. Ovogodišnji Festival održat će se unatoč aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a predstave će se izvoditi pred tek trećinom ispunjenih mjesta u kazališnim dvoranama Vukovara, Vinkovaca, Županje, Iloka i Otoka, uz sve propisane epidemiološke mjere (dezinfekcijska sredstva i maske).

U narednih osam dana slavit će se u Vukovarsko-srijemskoj županiji glumačka umjetnost i glumačko postojanje kroz izvedbe trinaest predstava koje dolaze iz Zagreba, Splita, Zadra, Velike Gorice, Vinkovaca, Varaždina i Osijeka, a koje je od 63 prijavljene predstave iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije odabrao ovogodišnji izbornik Nedim Prohić. Predstave će pratiti i o najboljima odlučiti ocjenjivački sud kojega čine umirovljena glumica i nacionalna prvakinja HNK Zagreb Branka Cvitković, glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković te glumac splitskoga HNK Pere Eranović. Oni su već sinoć imali prvi radni zadatak – pogledati izvrsnu komediju DEKORATER Kazališta Lectirum iz Zagreba u izvedbi Ksenije Pajić, Ana-Marije Percaić i Gorana Grgića. Redateljica predstave je Nina Kleflin.

Festival glumca je nemoguće zamisliti bez glumca – domaćina, a ta čast ove je godine pripala umirovljenom glumcu i dugogodišnjem ravnatelju ZGK Komedija – Niki Pavloviću. Njegov dan proslavit će se u srijedu 9. rujna. Svečanom otvorenju Festivala u Hrvatskom domu nazočila je i izaslanica te posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, a u ime ovogodišnjega grada domaćina festivala Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo istaknuo je: „Festival će se održati suzdržano u svemu osim u kazališnoj umjetnost, osim u riječi koja će odzvanjati s ove i drugih scena unutar Vukovarsko-srijemske županije“.

I kako kazališnih predstava ne bi bilo bez glumaca, ali i publike, zahvaljeno je vjernoj publici VSŽ koja živi s Festivalom glumca; te im želimo  puno vrhunskih kazališnih doživljaja i dobru zabavu uz riječi predsjednice HDDU-a Perice Martinović: „Vjerujem da su kazališne daske još uvijek jedna nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa. Neka nam svima Bog da zdravlja, a mi slavimo glumca i riječ jer teatar je – riječ!“

 

Srednja strukovna škola Vinkovci osigurala maske za svoje učenike i djelatnike

VINKOVCI-Poznato nam je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Jedna od uputa je obavezno nošenje maske, ukoliko ne bude moguće osigurati propisanu distancu među učenicima.

Srednja strukovna škola Vinkovci nalazi se u prilično nezavidnoj situaciji, budući da svoj prostor dijeli s još dvije škole gdje svakodnevno na posao i u školu dolazi velik broj ljudi. Usprkos preprekama na koje nailaze, svjesni su  dužnosti pri provođenju svih preporuka za koje budu imali uvjete, za koje ne budu, nastojat će ih prilagoditi uvjetima rada koje preporučuje HZJZ. 

-''U dogovoru s našim nastavnicama strukovnih predmeta i praktične nastavu u području tekstila, dogovorili smo šivanje 1500 perivih pamučnih maski za naše učenike i djelatnike. Maske su dvoslojne i perive na 95° te se zato mogu višekratno koristiti, što je svakako prihvatljivije rješenje od jednokratne maske za lice, kako za očuvanje okoliša, tako i financijski. Nastavnice su odmah nakon godišnjih odmora, uz sav posao koji moraju obaviti prije početka školske godine, odmah prionule poslu. U šivanje maski na početku nastavne godine priključit će se i učenice 2. i 3. razreda, smjer  krojač - JMO i modni tehničar, u sklopu prakse i vježbi. Svakom će učeniku na početku školske godine razrednik dodijeliti dvije maske, kako bi ih učenici mogli zamijeniti kada budu mokre od disanja i kako bi se pospješila njezina učinkovitost. Maske će biti šarenih uzoraka kako bismo ovu novonastalu „normalnu“ situaciju prihvatili što pozitivnije. Nadam se kako smo ovom inicijativom barem malo pomogli roditeljima naših učenika i kako će učenici rado nositi maske, koje su uz puno truda i rada šivane u svrhu njihovog što sigurnijeg boravka u školi, rekao je Domagoj Bujadinović, prof., ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci