Najave

Vijesti

Uspješno provedena akcija ''Manje oružja, manje tragedija''

VINKOVCI - Policijska uprava vukovarsko-srijemska provela je još jednu preventivnu kampanju ''Manje oružja, manje tragedija". S punkta u vinkovačkoj pješačkoj zoni odaslan je apel građanima da dragovoljno predaju oružje koje nezakonito posjeduju. Sankcija se ne moraju bojati je neće biti nikakvog kažnjavanja. Akciju je podržao Grad Vinkovci, a vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić posjetio je policijski info-pult.

- Želimo potaknuti sve naše sugrađane da vrate sve ono oružje koje je ostalo iz Domovinskoga rata. Nema potrebe da ga čuvaju u kućama, da ga čuvaju nadohvat svoje djece ili unučadi, jer kontinuirano kroz medije vidimo neke nemile događaje baš zbog takvih situacija. Dajemo punu potporu našoj Policijskoj upravi koja stalno preventivno radi i djeluju radi sigurnosti unutar našega grada i naše županije - istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

 

238 milijuna kuna realiziranih projekata u posljednje četiri godine u Otoku

OTOK-Održana je posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Otoka, to je  ujedno bila prilika da se zaokruži jedna cjelina od četiri godine, kako Vijeća, tako i sedmog mandata gradonačelnika Josipa Šarića.

 Na početku Josip Šarić, otočki gradonačelnik, zahvalio se vijećnicama i vjećnicima za četverogodišnji mandat, no kako je istaknuo neki vjećnici su tu funkciju ''olako'' shvatili te se uopće nisu pojavili:

-Neki vjećnici nisu dolazili, ali se usput rečeno nisu odreki svojih naknada.Od vjećnika iz HDZ-a, HKS-a i HSS taj klub je funkcionirao normalno, od nezavisnih vjećnika Mario  Elez i Marija Nuić iz SDP-a bili su redoviti u sastavu vijeća.Osim toga jedan vjećnik je bio samo na konstituirajućoj sjednicI, smatram da to i građani moraju znati, rekao je Šarić o samom radu vijeća.

Otočki gradonačelnik Josip Šarić je zadovoljan s protekle četiri godine i kako kaže spreman je za osmi mandat, a puno se toga napravilo u posljednjem njegovom mandatu.

-Završavam moj sedmi mandat i mogu reći da smo u ovom mandatu napravili daleko najviše do sada. Mi  govorimo o 238 milijuna kuna realiziranih projekata u ovom četverogodišnjem mandatu. Za jedan mali grad i jednu sredinu kao što je Otok, to je uistinu veliki novci.Jedni  zajedničkim radom, lobiranjem i sinergijom zajedničkog rada, uspjeli smo napraviti jedan tako zapažen rezultat.Naši građani to vide, odnosno svaki dan se dešavaju promjene i idemo u sigurnu budućnost.Samo u sinergiji sa svojim građnima kako Otoka , tako i Komletinaca, možemo jako puno, rekao je Šarić.

Prema riječima Marije Čolaković, direktorice Otočke razvojne agencije puno toga se napravilo u ove četiri godine, od rekostrukcije vrtića, Poduzetničkog inkubatora do projekta Vrata Spačvanskog bazena-izgradnja Bioekološko-edukacijskog centra na Virovima. 

-Imamo još puno projekata koji su u pripremi, a ono što svakako veseli da iza svakog projekta imamo nova radna mjesta, to je zalog za budućnost'', rekla je Čolaković.

 

Spomenik hrvatskim braniteljima na šetnici uz Bosut

VINKOVCI - Počeli su radovi na postavljanju spomenika hrvatskim braniteljima u Ulici Josipa Lovretića te uređenje šetnice Bosuta.

“Dugo već postoji inicijativa da se braniteljima Vinkovaca podigne spomenik kao zahvala za sve što su učinili za slobodu Hrvatske. Ovaj spomenik rezultat je zajedničke inicijative s braniteljskim udrugama i vinkovačkim poduzetnicima, a gradimo ga za one koji su ugradili svoj život u samostalnu Hrvatsku. Spomenik je simbolički prikaz ranjene Hrvatske kroz slike državnog grba, rupa od artiljerijskih ili puščanih zrna na frontalnom dijelu spomenika i vojnom kacigom kao spomenom na poginule branitelje, a ujedno simbolizira ‘vrata Hrvatske’. Ne treba mnogo o tome govoriti, svi znamo koji je grad nosio taj epitet”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić. Spomenik, koji je osmislio vinkovački akademski kipar Dejan Duraković, izliven je i spreman za postavljanje u središtu malog parka koji će se također urediti. Završetak radova planiran je u idućih mjesec dana.

Udruga ''Agape'' pomaže trudnicama

VINKOVCI-Udruga "Agape" Vinkovci prva je udruga čiji je stručni kadar odlučio svoje znanje i vrijeme posvetiti edukaciji i pripremi žena za trudnoću, tijekom trudnoće i nakon poroda. Gradonačelnik Ivan Bosančić u pratnji suradnika posjetio je Udrugu kako bi dao podršku djelatnicama koje su velika pomoć trudnicama. Grad Vinkovci uvijek je podržavao rad ovakvih udruga koje su na dobrobit grada.

- Naše medicinske sestre digle su kvalitetu života u gradu tako što su dale sebe i svoje slobodno vrijeme kako bi savjetovale buduće majke, ne samo u procesu trudnoće nego i poslije u majčinstvu. Ovih dana imamo priliku vidjeti koliko je važno educirati roditelje i raditi prevenciju. Ovo je nešto što smo ne samo svesrdno podržali nego ćemo i ubuduće biti njihovi partneri i davati potporu u svim projektima - rekao je gradonačelnik.

Prema riječima Marijane Vujković iz Županje, 28-godišnje buduće majke, ova podrška koju dobiju preko Udruge ‘‘Agape‘‘ jako puno joj znači.

- Puno mi znači njihova pomoć. Ne znam što me sve čeka, ali ove divne žene jako puno rade s nama i znam da će mi biti lakše. Na radionicama prolazimo sve od početka – što nas sve čeka, kako će to sve izgledati, kako da se ponašamo, kako da se smirimo, da zamišljamo neke lijepe trenutke da nam bude lakše, sve ono što bi nas što bolje pripremilo na taj najljepši trenutak. Mislim da svima ovo dobro dođe jer nas pripremaju i na ono što dolazi poslije poroda - rekla je Vujković. 

Predstavljen projekt ''Za obitelj u plusu''

VUKOVAR-Župan Božo Galić primio je predstavnike Udruge Hrvatskih brojnih obitelji 8+ koji su predstavili projekt „Za obitelj u plusu“, financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) iz Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020.Projekt su predstavili predsjednik Udruge Antun Trbuk te voditeljica projekta „Za obitelj u plusu“ Ivana Dasović.  

Projekt je uspješno prijavljen u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ te se iz navedenog fonda financira u cijelosti, u ukupnom iznosu od 3.893.952,00 kn.

Projekt je započeo 11. studenog 2020. godine u ukupnom trajanju od 12 mjeseci. Ukupno je obuhvaćeno 476 potrebitih obitelji te 3.223  osobe. Svaka osoba prima paket hrane tržišne vrijednosti 140 kuna, svaki mjesec kroz 10 mjeseci koliko traju podjele, te prima vrijednost od 1.400 kn po osobi ili prosječno 934 kn mjesečno po obitelji.

Riječ je obiteljima sa četvero i više djece u šest županija – Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj. S područja Vukovarsko-srijemske županije uključena je 261 obitelj ili 1.743 osobe. Kroz obitelji s područja Vukovarsko-srijemske županije uključeno je 869 djece mlađe od 15 godina.

 Uz podjelu paketa hrane te jednokratnu podjelu školskog pribora, predviđena je i organizacija pomoći pri učenju, organizacija instrukcija za polaganje državne mature, izrada edukativnih brošura te organizacija 6 edukativnih tribina o ekološkoj poljoprivredi, načinima održivog uzgoja voća, povrća, domaćih životinja uz brojne praktične savjete i primjere.

Tijekom prijema župan Galić je istaknuo „Čestitam Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ iz Vinkovaca na hvalevrijednom i iznimno vrijednom projektu, kako za našu tako i za ostale slavonske županije koji je pokrenula. Time je osigurala osnovne životne namirnice, školski pribor ali i edukaciju za velik broj obitelji sa četvero i više djece. Želja nam je da Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska budu bogate djecom, da spriječimo odlazak mladih te osiguramo njihov ostanak i zapošljavanje. Provedba projekta velik je doprinos ostvarivanju tog cilja.“

Obiteljima sa četvero i više djece s područja Vukovarsko-srijemske županije kroz projekt će biti podijeljena hrana vrijedna preko 2,4 milijuna kuna. 

Predsjednik Udruge Antun Trbuk tom je prigodom istaknuo: „Sretni smo što se možemo pohvaliti projektom "Za obitelj u plusu", kroz koji će samo za obitelji s područja naše županije biti osigurana hrana u obrocima vrijedna preko 2,4 milijuna kuna. Na taj način pomažemo obiteljima ne samo iz naše županije već obiteljima iz svih slavonskih županija, sa četvero i više djece koji žive u teškim uvjetima. Riječ je o velikom doprinosu i pomoći obiteljima u cilju ostanka djece na našem području. Uz podjelu hrane kroz projekt ćemo osigurati i edukaciju potrebnu za uključivanje obitelji i njihovih članova u ekološku proizvodnju hrane.  Naši članovi dolaze iz svih dijelova Slavonije, većinom su to socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu podmiriti sve potrebe za svoju obitelj i zbog toga im je potrebna pomoć. Najpotrebnija nam je hrana. U tome nam često pomaže Vukovarsko-srijemska županija predvođena županom Galićem, na čemu izražavamo iskrenu zahvalnost.“

Udruga Hrvatskih brojnih obitelji 8+ osnovana je 1999. godine. Od svog osnutka u fokusu rada i aktivnosti ima povezivanje i osnaživanje obitelji s osam i više djece te osvještavanje javnosti o njihovim potrebama i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Udruga okuplja 164 obitelji sa osam ili više djece i to uglavnom iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt ''Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca''

 

VINKOVCI- Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je i grad Vinkovce te se sastao sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem i gradonačelnikom Grada Vinkovaca Ivanom Bosančićem i održao radni sastanak u zgradi Županije.

 Sastanku su nazočili i ministar obrane dr. sc. Mario Banožić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković te voditelj Uprave Hrvatskih šuma Podružnica Vinkovci Damir Dekanić

 Potom je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca – Sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57", koji su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić.

 “Nastavit ćemo podržavati sve projekte koji se tiču poljoprivrede, drvne industrije, gospodarstva, poduzetništva i u partnerstvu s nizom ministarstava podupirati aktivnosti županije kao što smo to radili u našem dosadašnjem mandatu, na dobrobit svih naših sugrađana, kao i kroz aktivnosti projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, istaknuo je Andrej Plenković.

 Izgradnja obilaznice obuhvaća prometnicu ukupne duljine glavne trase od 4200 metara, uključujući most preko rijeke Bosut duljine 147, 70 metara. Obilaznica zaobilazi naselja Apševci i Lipovac, te spaja državnu cestu D57 i autocestu A3. Vrijednost projekta je 132,2 milijuna kuna.

 Premijer Andrej Plenković je izrazio zadovoljstvo jer su reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouoprave županija, gradovi i općine na godišnjoj razini dobili 217 milijuna kuna više prihoda nego što je to bilo ranije. To se osjeti u svim aktivnostima lokalne samouprave, istaknuo je. Podsjetio je i kako je u dosadašnjem mandatu prve i druge Vlade u Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovoreno ukupno 450 milijuna eura europskih sredstava te da je mjerama za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 190 milijuna osigurana plaća za 23 tisuće radnika.

 

 

Potpisani ugovori za novodnjavanje Lipovac i Ervenica

VINKOVCI-U velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije potpisani su ugovori o javnoj nabavi radova na gradnji sustava javnog navodnjavanja Lipovac i Ervenica.

Ugovore su potpisali župan Božo Galić, generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković, izvođači radova AMM d.o.o. Vinkovci, Vodoprivreda Vinkovci d.d., Izgradnja – VVK d.o.o. Vinkovci te Sokol d.o.o. Vinkovci u nazočnosti ministra obrane dr.sc. Marija Banožića. Ovo je jedan od najvrijednijih projekata koje u ovom trenutku ima Vukovarsko-srijemska županija. Ukupna vrijednost izgradnje sustava na 1500 hektara iznosi 135 milijuna kuna. Sredstva su osigurana iz Europskog fonda za ruralni razvoj (85 posto) i Vlade Republike Hrvatske (15 posto).

Vlasnik sustava bit će Vukovarsko-srijemska županija koja neće imati potrebu za ulaganjima, ali će brinuti o razvoju i održavanju sustava na dobrobit poljoprivrednika, ističe generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

„Nedavno smo izgradili dva sustava Sopot i Cerna koja su vrijedni 60 milijuna kuna na 1200 hektara i s ovih 1500 hektara bližimo se nekih novih 3000 hektara. Od ukupnog razdjela osiguranih sredstava na području Republike Hrvatske od 666 milijuna kuna prednjači Vukovarsko-srijemska županija s 200 milijuna kuna”, dodaje direktor Hrvatskih voda.

Župan Božo Galić istaknuo je važnost izgrađenog sustava navodnjavanja u Cerni i Sopotu kao i Melioracijskog kanala Biđ-Bosut koji je spojen sa Savom te se zahvalio na dosadašnjoj suradnji Vlade RH, ministarstva i Hrvatskih voda.

„Građevinski sektor, koji je danas potpisao ugovore o financiranju, osim što će pokrenuti građevinski operativu, potječe s područja naše županije. To je jedan jako veliki značaj za nas zbog svih radnih mjesta. Siguran sam kako će sada doći do izražaja sve ono što su župan Galić, zajedno sa svojim suradnicima i djelatnicima Razvojne agencije VSŽ, do sada radili na edukaciji i pripremi projekata kao i pripremi poljoprivredno prehrambenih proizvođača, okrupnjavanje te njihovog zajedničkog nastupa na tržištu”, poručio je ministar obrane Mario Banožić. Kao predstavnik Hrvatskih šuma i načelnik općine na čijem području je izgrađen sustav „Sopot”, Damir Dekanić izjavio je kako u skorom vremenu očekuje maksimalno iskorištenje kapaciteta sustava navodnjavanja na ovom području.

 “Svi ovi sustavi navodnjavanja kao i melioracijski dio projekta Višenamjenskog kanala Dunav-Sava u mnogome će povećati i vrijednost zemljišta te prilike i mogućnost za sve one koji se bave poljoprivredom na ovom području, da svoju proizvodnju prilagode nekim dohodovnijim aktivnostima u povrtlarstvu, voćarstvu i sl. Tu će Županija uvijek biti uz nas kao servis u edukacijskom dijelu, pri plasmanu robe i sl. Mislim da prehrambena i drvna industrija u svakom slučaju trebaju biti motor zamašnjak razvoja naše županije”, zaključuje Dekanić.

Radove u Lipovcu i Ervenici izvodit će iskusne tvrtke koje godinama rade na vodoopskrbi i nema straha po pitanju izvođenja radova, dodaje direktor AMM Vinkovci Nedjeljko Šobačić i poručuje kako će radovi započeti kroz 15 dana, a projekt bi trebao biti dovršen i prije zadanog vremenskog roka (do kraja godine)