Najave

Raspored događanja za srpanj 2019. u ...
Raspored događanja za srpanj 2019. u ...

    KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Prvašićima Općine Stari Jankovci po 800,00 kn

STARI JANKOVCI-U upravnoj zgradi Općine Stari Jankovci organizirano je već tradicionalno neformalno druženje, na koje su pozvana sva djeca i roditelji prvašića s područja Općine (35 polaznika ove godine). 

Našim prvašićima i roditeljima se kratko obratio Općinski načelnik, gospodin Dragan Sudarević, poželio je prvašićima sreću i puno uspjeha u školovanju te je kratko upoznao roditelje što u budućnosti mogu očekivati od Općine, a tiče pomaganja kod samog školovanja djece. 

Dakle, osim 800,00 kn za djecu prvog razreda osnovne škole, koja su im uručena na današnjem druženju, u budućem školovanju Općina će pomagati na slijedeće načine: 

- učenicima od 2. – 8. razreda biti će isplaćeno po 300,00 kuna za pribor na početku školske godine, 

- besplatne bilježnice (komplet), radne bilježnice i preobuću za sve polaznike osnovnih škola na području naše Općine.

Svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, sukladno novom Zakonu o udžbenicima, u školskoj godini 2019./2020. dobit će besplatne udžbenike na teret državnog proračuna.

Također, načelnik je naglasio i ponosan je što je Općina Stari Jankovci prva u županiji koja je uključena u akciju "Gradovi i općine – prijatelji djece" te skoru provedbu semaforizacije naših naselja radi sigurnosti samih učenika. Ove godine je napravljeno i 6 novih dječjih igrališta sa antistres podlogom. 

U proračunu Općine za 2019. godinu, a sukladno Programu nagrađivanja građana Općine Stari Jankovci i Socijalnom planu za 2019. godinu osigurana su sredstva za 35 učenika prvih razreda osnovnih škola, isplaćeno je sveukupno 28.000,00 kn.

 

Sisački filmski redatelj Goran Dević dobitnik nagrade ''Stojan Dimitrijević''

VINKOVCI- Antičke filmske večeri utemljene su prije sedam godina s ciljem promoviranja kinematografskih ostvarenja posvećenih antičkim temama, odnosno skretanja pozornosti na bogatu rimsku povijest na tlu Vinkovaca. 

Ovogodišnje sedme Antičke filmske večeri  su dio Filmskog tjedna u Vinkovcima koji se održava od 19. do 24. kolovoza, a u sklopu kojega će u srijedu biti otvoren i 13. Festival dokumentarnog rock filma (DORF) .

Novost je nagrada nazvana po istaknutom vinkovačkom arehologu i znanstveniku Stojanu Dimitrijeviću koji je svojim znanstvenim radom utvrdio “apsolutni i relativno-kronološki okvir različitih kultura u Hrvatskoj, pri čemu je prvi definirao tri kulturne pojave: sopotsku, lasinjsku i vinkovačku kulturu”.

Prvi laureat je Goran Dević, filmski redatelj iz Siska kojemu je nagradu uručila Bojana Dimitrijević, kći pokojnog Stojana Dimitrijevića.

“Već sedmu godinu u ovom sjajnom prostoru pokušavamo povezati baštinu Vinkovaca sa najnovijim dokumentarnim filmovima i dodatnim sadržajima. Cilj nam je ostvariti još veću promociju Vinkovaca, a mislim da najbolje tek dolazi i da ćemo s ovim našim programima pokazati koliko se može i koliko su Vinkovci zapravo plodno tlo za ovakve sadržaje“, poručio je Toni Šarić u ime Udruge ljubitelja filma RARE, koja je organizator DORF-a i Antičkih filmskih večeri.

Istom prigodom, prikazan je i Devićev dokumentarni film „Buffet Željezara“ koji govori o atmosferi zadnjih tjedan dana u buffetu kod ulaza u sisačku željezaru pred njegovo konačno zatvaranje.

 

Ema Lusavec odličnim nastupom osvojila zlato na klupskom natjecanju

VINKOVCI-Konjički klub Eohhipus Vinkovci jedan je od najaktivnijih klubova u Vinkovcima. I ovog ljeta je uspješan po aktivnostima, tako je organzirao Family day, kao i natjecanje unutar kluba koje uvijek bude više od samog natjecanja jer je uvijek biti prestiž najbolji u svom klubu. Tijekom vikenda u Konjičkom klubu Eohippus Vinkovci održan je Family day financiran od Ministarstva zdravstva u kojem su sudjelovali jahači kluba, volonteri i njihovi roditelji, bake i djedovi.

- Vrijeme nam je bilo idealno, pa smo u sklopu Family daya održali i 9. Klupsko natjecanje u kojem je sudjelovalo sedam najboljih jahačica i jahača Konjičkog kluba Eohippus. Titulu najbolje odnijela je Ema Lusavec, druga je bila Dubravka Mavrović, a treća Ana Kramarić. Nakon vrlo uzbudljivog natjecanja uslijedilo je druženje do kasnih sati uz puno smijeha i zabave i naravno prepričavanja različitih dogodovština iz konjičkog svijeta. Veselimo se i idućem druženju, te ovom prilikom želim najaviti naše 5. Županijsko natjecanje koje će se održati 31. kolovoza za djecu i mlade, gdje će jahačice i jahači odmjeravati snage u zadanim igrama na prostoru našeg Konjičkog kluba Eohippus. Satnica će biti naknadno određena. Koristim priliku da pozovem sve ljubitelje konja i konjičkog sporta da nam se pridruže i svojom nazočnošću uveličaju ovu manifestaciju, ali i obilježavanje deset godina postojanja kluba te podrže jahače iz cijele županije - rekla je Marijana Ač Rapčan, voditeljica kluba. 

 

Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima na Privlačkom putu

MIRKOVCI-Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u Mirkovcima obilježena je 28. obljetnica pogibije 13. hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde sa županjskog i vinkovačkog područja. U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić i Perica Bušić. Mnogi branitelji su ranjeni. 

U spomen na njihovu žrtvu vijence kod spomen obilježja položila su vijence i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

David Sušac u dvopregu i Ivan Nikolić u jednopregu viceprvaci Hrvatske !

VINKOVCI-Na Prvenstvu Hrvatske u vožnji dvoprega koje se održalo u Pleternici , Konjički klub „Maestoso“ iz Vinkovaca imao je tri predstavnika. Na veliku radost i ponos našem klubu David Sušac u dvopregu i Ivan Nikolić u jednopregu postali su viceprvaci, svaki u svojoj kategoriji. 

Treći predstavnik Konjičkog kluba „Maestoso“ Danko Drobnjak nažalost je eliminiran zbog pogreške u putanji maratonske utakmice pa je time ispao iz ukupnog poretka. Prvog dana turnira, na rasporedu je bila utakmica dresure, gdje su naši vozači ostvarili sljedeće bodove: Ivan Nikolić u jednopregu sa suvozačem Tihomirom Rajkovićem  87,88 (4.mjesto), David Sušac u dvopregu sa suvozačem Stjepanom Drmićem 60,10 (4.mjesto) i Danko Drobnjak u dvopregu 75,15. Suvozač je također bio Stjepan Drmić tijekom sva 3 dana.  Budući da se usporedno s Prvenstvom Hrvatske odvijao i međunarodni kvalifikacijski turnir, David Sušac je participirao i na njemu, s tim da se nije morao boriti za normu za svjetsko prvenstvo budući da ju je već u potpunosti ispunio na turniru u mađarskom Melykutu, početkom lipnja. U subotu, drugoga dana natjecanja u maratonskoj utakmici naši vozači zauzeli su 1. (Ivan Nikolić) i 3. mjesto (David Sušac). Vozilo se kroz sedam čvrstih prepreka od kojih je jedna sadržavala vodeni dio. Završnom utakmicom u vožnji preciznosti dobiven je konačni poredak na Prvenstvu. Na veliku čast i ponos naš član Ivan Nikolić postao je državni viceprvak u vožnji jednoprega, a David Sušac viceprvak u vožnji dvoprega. 

Uz Prvenstvo Hrvatske rezultati našeg Davida bodovani su i za Međunarodni kvalifikacijski CAI 2* konjički turnir, te je na njemu postigao odlično 5. mjesto. Vrijeme koje slijedi naši vozači će posvetiti daljnjim pripremama i nastupima na domaćim natjecanjima i kolima Croatia kupa (Đakovo, Stari Perkovci, Županja, Rušćica i Strizivojna), a David Sušac očekuje poziv u zaprežnu reprezentaciju RH, koja treba nastupiti na najelitnijem zaprežnom natjecanju dvoprega, Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, što bi bilo prvi puta u povijesti da netko tko predstavlja konjički klub iz Vinkovaca nastupi na ovoj razini.  

 

 

Svečano uručeni vaučeri za školski pribor u osnovnim školama

VINKOVCI - Grad Vinkovci ovih će dana podijelit ukupno 2430 vaučera učenicima vinkovačkih osnovnih škola u vrijednosti od 500 kuna, a za sufinanciranje nabave radnih bilježnica i ostalog nastavnog materijala.

“Svatko tko ima školarca u obitelji ili više njih zna koliki su troškovi kada dijete kreće u školu i roditeljima je svaka pomoć dobrodošla. Odluku o podjeli vaučera donijeli smo upravo zato da bismo pomogli roditeljima, ona se prošle godine pokazala kao dobra i dobro prihvaćena te ćemo s tom praksom nastaviti i ubuduće. Važno je istaknuti da ovi vaučeri imaju opći karakter, odnosno nisu namijenjeni samo za jednu svrhu nego građani mogu u knjižarama kupiti sve ono što je djeci potrebno za nastavu, od školskog pribora, bilježnica i slično. Posebno smo usmjereni na roditelje i djecu i sve naše programe vezane uz školstvo i nadalje ćemo provoditi, ali i nadograđivati”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Osnovana udruga VVIT za razvoj i promicanje ICT sektora Vukovarsko-srijemske

VINKOVCI-Na inicijativu vinkovačkih tvrtki GoAds i Informatike Fortuno Vinkovci i vukovarske Kod savjetovanje, 3. travnja, 2019. godine osnovana je udruga VVIT za razvoj i promicanje ICT sektora Vukovarsko-srijemske. 

Ovu novoosnovanu udrugu na današnjoj konferenciji za medije predstavili su direktor Tehnološkog parka Josip Gilja, predsjednik Udruge Vice Božić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Direktor Tehnološkog parka Josip Gilja podsjetio je kako je udruga osnovana s ciljem promicanja i razvoj ICT sektora na području županije, umrežavanje, razmjena znanja i iskustava između ICT tvrtki s ovog našeg područja te stvaranje preduvjeta za zapošljavanje i ostanak ICT stručnjaka na području Vukovarsko-srijemske županije.

Predsjednik udruge Vice Božić, direktor tvrtke GoAds istaknuo je kako je IT scena u Vukovarsko – srijemskoj županiji itekako živa, samo sve ove godine djeluje iz sjene, svaka tvrtka za sebe, bez prave podrške i većeg sustava na koji bi se tvrtke mogle osloniti. Nije bilo nikakvih seminara, konferencija ili meetup-ova na temu IT-a na području županije niti centralnog mjesta gdje bi se IT tvrtke mogle predstaviti Sve to je iniciralo ideju za pokretanjem VVIT udruge.

“Imao sam priliku razgovarati sa puno mladih ljudi koje ova tema zanima, neovisno da li se radi o razvoju weba, mobilnih aplikacija, digitalnog marketinga te želimo kroz udrugu stvoriti preduvjete da ti mladi ljudi ne idu van nego da mogu ovdje pronaći posao. Također nam je želja da se što više razgovara sa općinama, gradovima i županijama kako povezati IT sa postojećim granama gospodarstva.”, rekao je Božić te predstavio Web stranicu udruge na kojoj će biti objavljene sve aktivnosti udruge.

Inicijativom i osnivanjem udruge zadovoljan je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, istaknuvši kako je ona bila itekako potrebna zahvalivši ljudima koji rade u ovom sektoru što će dati dio svog slobodnog vremena kako bi radili na razvoju novih kadrova, a u tome će im pomoći i Grad Vinkovci.

“Itekako smo svjesni da današnje moderne tehnologije imaju značajnu ulogu u razvoju gradova. Stoga će grad zajedno s udrugom raditi na edukaciji naših mladih ljudi koji danas imaju puno znanja o informatici, ali se nisu još dovoljno afirmirali. Kroz programe Upravnog odjela za gospodarstvo, Razvojnu agenciju VIA te Tehnološki park doći ćemo do gotovih ljudi koji će odmah moći uči u svijet rada u ovome sektoru.”, rekao je gradonačelnik Bosančić, dodavši kako je riječ o vrlo potentnom sektoru koji može puno doprinijeti razvoju Vinkovaca i može probuditi gospodarstvo grada.

Prema svim našim pokazateljima gospodarstvo grada se budi, međutim više ide prema građevinskom sektoru i sredstvima koja dolaze iz fondova EU. Ulaganje u IT sektor je dugoročno bolja priča i sigurno može doprinijeti razvoju grada Vinkovaca.”, zaključio je gradonačelnik Ivan Bosančić.