Najave

Raspored događanja za svibanj  2019. u ...
Raspored događanja za svibanj 2019. u ...

KALENDAR DOGAĐANJA ZA ...

Vijesti

Tvrtka Veko d.o.o iz Vinkovaca ovogodišnji šampion Otočke kulenijade

OTOK-U sklopu 27. Otočkog proljeća održani su 3. Sajam kulena te 18. Otočka kulenijada u organizaciji Grada Otoka, a sve pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

- Svaki proizvođač kulena u Slavoniji sudionik je Otočke kulenijade. Cilj je bio okupiti sve one proizvođače kulena koji vrijede, a ujedno okupiti proizvođače iz Otoka kako bismo ih preko ove manifestacije promovirali. Osim toga, želja je organizatora potaknuti proizvođače da se registriraju i počnu se ozbiljnije baviti proizvodnjom kulena. Iz naše Otočke kulenijade došli smo na ideju pokretanja Sajama kulena kako bismo proizvođačima omogućili da prodaju svoje proizvode. Zahvaljujući našim mogućnostima, lani smo preko milijun kuna podijelili našim poduzetnicima i poljoprivrednicima, no ono što posebno raduje jest to da smo iz našeg proračuna otvorili šest novih radnih mjesta - rekao je gradonačelnik Josip Šarić.

Stručno povjerenstvo u kojem su bili izv. prof. doc. dr. sc. Krešimir Mastanjević, doc. dr. sc. Vladimir Margeta, dr. sc. Mario Škrivanko, Marko Novoselac, dr. vet. med., i Vlado Ferbežar, proizvođač, među 73 uzorka kulena biralo je najbolje u dvije kategorije - mali (neregistrirani) proizvođači i veliki (registrirani) proizvođači. U kategoriji malih proizvođača ocijenjena su 52 uzorka, od čega su dva dobila priznanje, pet ih je dobilo brončanu medalju, 39 srebrnu, a šest zlatnu medalju. Najviše bodova imala je Božica Mijatović Lukić iz Mirkovaca.

U kategoriji velikih proizvođača ocjenjivao se 21 uzorak. Titulu šampiona ponijela je tvrtka Veko d.o.o iz Vinkovaca, a titula vicešampiona otišla je u ruke Ivice Liščevića iz Nijemaca.

Na Sajmu kulena prponuđena su i stara slavonska jela, a topljenje čvaraka prezentirao je Ivica Kesić. U mimohodu KUD-ova središtem Otoka od znamenite suvare do središnjeg gradskog trga, odjeveni u svečane nošnje svoga kraja od kojih su neke starije od sto godina, prodefiliralo je 11 KUD-ova. Osim domaćina iz Otoka i Komletinaca, bili su tu KUD-ovi iz susjednih Nijemaca, Privlake i nešto udaljenije Gunje, prijatelji folkloraši iz Beravaca, Mikleuša kod Čazme, Svetog Đurđa, Podravske Moslavine i Subotice u Vojvodini, pa čak i iz Beča, gdje djeluju folkloraši koji njeguju folklor svoga kraja, Bosanske Posavine.

Prolazeći Otokom, pozdravljeni od stotina Otočana i njihovih gostiju, pokazali su djelić bogatstva nošnje, običaja, pjesme i kola koje su naslijedili od svojih starih. Sudionici mimohoda, osim domaćina iz Otoka i Komletinaca, nastupili su na folklorno-zabavnoj večeri. Iza njih, praćeni s pet jahača, krenulo je šest svečano ukrašenih svatovskih zaprega koje se prežu u posebno svečanim prigodama, a Otočko proljeće, uz svatove i Vinkovačke jeseni, svakako se jedna od njih. Ljepotu konja i zaprega pokazali su na putu od željezničkog kolodvora do središnjeg otočkog trga, a jahačima i vozačima zaprega nije bilo nimalo lako obuzdati razuzdane konje željne pokazivanja.

 

Volontiraj, učini nešto dobro i osjećaj se dobro !

VINKOVCI-U prostorijama vinkovačke Gimnazije održana je završna konferencija projekta “ProŠIRI VIdike”, koji je sufinanciran iz EU-ovog socijalnog fonda i Ureda Vlade RH za udruge u iznosu od 1.166.155, 96 kuna, a nositelj projekta je Udruga “Pegaz” Rijeka.

Projekt “ProŠIRI VIdike” usmjeren je na učenike i stručni kadar srednjih škola s ciljem razvoja i promocije srednjoškolskog volontiranja u suradnji s 3 organizacije civilnog društva. Projekt provodi 7 partnerskih organizacija u 3 različite županije čime je stvorena nova mreža organizatora volontiranja.

“Meni je jako drago što je Gimnazija pristala na partnerstvo i mi smo jako zadovoljni, ne samo s Gimnazijom nego i djecom iz ostalih srednjih škola u Vinkovcima. Naime, desilo se to da je u projekt bilo uključeno 13 učenica, dakle samo cure su se prijavile. Osim druženja i volontiranja u našem klubu imali smo i 6 putovanja, 4 odlaska na trodnevni kamp u Rijeku, i dva u Šibeniku. U “Pegazu” i “Kolanu” su nas dočekali kao pravi domaćini i puno su nam pokazali, i kao što samo ime projekta kaže zaista smo proširili vidike, jer smo vidjeli kako se radi i u drugim udrugama i s korisnicima i s konjima, a to je našim curama bilo vrlo važno da unaprijede svoj rad i da vide koliko je važno volontirati i da bez volontera i volonterskog rada naše udruge ne mogu opstati. Nadam se da će se ova suradnja nastaviti i u buduće”, istaknula je ovom prilikom voditeljica Konjičkog kluba “Eohippus” Marijana Ač Rapčan.

Kroz projekt uključen je 51 učenik i 12 pomoćnika. Ostvareno je 5584 volonterska sata, a Vinkovci su imali čak 1544 volonterska sata i 13 volontera.

“Ono što je najbitnije naglasiti je da smo mi tu uključili svoje učenike, koji žele volontirati i tu se učenici na neki način sve više educiraju kako pomoći ljudima, kako biti u prirodi, i kako pomoći konjima. Jedna simbioza životinja i ljudi uz pomoć volontera. Pomoć životinjama i ljudima. Išli su i u druge gradove Šibenik i Rijeku, proširili su i vidike i prijateljstva, i stekli nova iskustva. I dalje ćemo sudjelovati u takvim projektima jer gdje god možemo našu djecu aktivirati i usmjeriti ih da pomažu i bave takvim projektima mi smo tu da im damo podršku”, dodao je ravnatelj Gimnazije Stipe Tomić.

 Partneri na projektu su Konjički klub “Kolan”, Šibenik, Konjički klub “Eohippus”, Vinkovci, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Rijeka, Ekonomska škola “Mijo Mirković” Rijeka, Centar za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”, Šibenik i Gimnazija “M. A. Reljković, Vinkovci.

 

BRAVO ZA VINKOVAČKE MATURANTE ! Proslavili završetak škole uz Šokačko kolo

VINKOVCI-Srijeda, 22.svibnja kao i prošle godine bila je u znaku maturanata, kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Vinkovcima. Dan nije obećavao, jer je bilo tmurnih oblaka i svi su strahovali što će biti.

U poslijepodnevnim satima na vinkovački Trg pristizali su maturanti iz svih smjerova i sve je bilo puno šarenih majica s popularnim natpisima i svi čekali početak Norijade. Kad je otkucalo 18.00 sati počeli su prvi taktovi uz Željka Vrtarića. Kako je bilo najavljeno u 18.30 krenulo je Šokačko kolo, no krenuo je i ono najgore jaka kiša.Maturanti su još jednom pokazali da su jači od kiše i da im neće smetati. 

Odlična generacija vinkovačkih maturanata još jednom je pokazala koliko mogu napraviti s jednim zajedništvom i da im kiša ne može napraviti probleme, te su gotovo pola sata plesali Šokačko kolo.

Oni su svoju zrelost također proslavili na ulicama svoga grada, ali uz Šokačko kolo čime su pokazali da na svoju tradiciju ne zaboravljaju. Mladi su Vinkovčani oduševili svoje sugrađane, pa se video i fotografije njihovog veselja šire nevjerojatnom brzinom.

 

 

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci predstavila se u Norveškoj

VINKOVCI-U Bergenu, u Norveškoj je održan studijski posjet i stručno usavršavanje „Public libraries and their rolesand work in inclusion and learning“. Studijski posjet je okupio 25 predstavnika iz 18 zemalja Europske unije. Predstavnik je iz Hrvatske bio zaposlenik Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Tihomir Marojević. 

Predstavnici nekoliko norveških knjižnica predstavili  program učenja norveškog jezika „Language café”. Radi se projektu koji se provodi na nacionalnoj razini. Ciljana skupina su imigranti i izbjeglice, odnosno doseljenici koji u opuštenoj i neformalnoj atmosferi, najčešće ugostiteljskog objekta koji je pristuan u većini narodnih knjižnica u Norveškoj, uči norveški. Ovo predstavlja prvi korak u integraciji doseljenika.

Prvi dan studijskog posjeta organizirana je posjeta  knjižnici u Bergenu, a drugi dan su sudionici posjetili knjižnicu u Vossu.

 Ovom prilikom predstavljen je niz aktivnosti koji se provode u knjižnicama u Norveškoj.  Na ovaj se način može usporediti rad jedne narodne knjižnice u Norveškoj s radom narodne knjižnice u Hrvatskoj. 

Najveća razlika hrvatskog i norveškog knjižničarskog sustava je u članarinama. U Norveškoj je članstvo u knjižnicama besplatno te članska iskaznica vrijedi u svim narodnim knjižnicama pa se građa može posuditi i vratiti u bilo kojoj narodnoj knjižnici, primjerice knjiga se može posuditi u Oslu, a vratiti u Tromsu koji je udaljen 1150 km od Osla.

Organizirane su četiri tematske rasprave na teme: učenje jezika u knjižnici, korištenje digitalnih tehnologija u edukaciji, knjižnice kao mjesto debata te inovativni način učenja. Svaki je sudionik mogao sudjelovati na dvije rasprave. Tihomir Marojević je sudjelovao na raspravama o učenju jezika gdje je predstavio model učenja njemačkog kroz igru te tečaj hrvatskog znakovnog jezika koji se održavao u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. 

Druga rasprava na kojoj je sudjelovao Tihomir Marojević je bila o korištenju digitalnih tehnologija u edukaciji gdje je predstavio modele informatičkih tečajeve, programiranja uz pomoć microbitova, modeliranja i 3D printanja te korištenje VR tehnologije u edukaciji.

Kroz tri je prezentacije DIKU agencija prenijela osnovne smjernice za prijavu Erasmus  + programa. Nastojala je potaknuti sudionike posjete na prve razgovore o mogući partnerstvima u budućnost. Predavači su istaknuli kako su norveške knjižnice dosta pasivne prema Erasmus + programu te je jedan od razloga organiziranja ovoga studijskog putovanja poticanje knjižnica kako norveških tako i europskih na korištenje Erasmus + programa.

Bergen je sa 260.200 stanovnika (2010.) te 384.100 stanovnika šireg gradskog područja (Veliki Bergen), drugi po veličini grad u Norveškoj. Smješten je na jugozapadnoj obali Norveške u administrativnoj regiji Hordaland, čije je upravno središte.  Bergen je osnovao Olaf III. Norveški 1070. godine kao prijestolnicu Norveške, što je Bergen i bio do 1299. godine. Dana je Bergen najpoznatiji po Bryggenu, odnosnu nizu hanzeatskih trgovačkih zgrada na istočnoj strani fjorda na ulazu u grad koje datiraju u 14. stoljeće. i pod zaštitom su UNESCO-a.  Bergen je poznat I po obilnim i dugotrajnim kišama. Godišnja količina padalina je oko 2.250 mm/m², a najdulje zabilježeno neprekidno kišno vrijeme bilo je od 3. siječnja do 26. ožujka 1990. godine.

Studijski posjet je organizirala agencija Diku - Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning iz Bergena. Boravak u Bergenu je financirala Europska unija kroz program Erasmus +, a put u Bergen je za hrvatskog sudionika financirala Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Manifestacija ''Regionalni dani EU fondova'' uspješno održana u Vukovaru

VUKOVAR-Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“. Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. 

Nakon uspješno odrađenih događaja u Bakru, Belom Manastiru, Biogradu na Moru, Bjelovaru, Gospiću, Ivancu, Karlovcu, Krapini, Križevcima, Novoj Gradiški, Opuzenu, Petrinji, Požegi, Solinu, Umagu, Vinkovcima, Virovitici, Zadru i Zaprešiću koji su privukli brojne zainteresirane građane, „Regionalni dani EU fondova“ održao se ovog puta u Vukovaru, u subotu 4. svibnja na Trgu Republike Hrvatske – Festivalskom trgu, od 10 do 14 sati, u sklopu drugog Međunarodnog festivala nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, destinacija i atrakcija „Svi zaJedno Hrvatsko Naj - Vukovar 2019", a službeno ga je otvorila Ivana Mujkić, zamjenica gradonačelnika te Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije. 

Na Sajmu su se svi izlagači imali prilike predstaviti sa svojim uspješnim poduzetničkim pričama, a zainteresirani posjetitelji su upoznali poduzetnike koji su ostvarili svoje poslovne ideje i unaprijedili poslovanje uz pomoć sredstava iz EU fondova te saznali više o uspješno provedenim projektima na području Vukovarsko-srijemske županije. U sklopu izložbenog prostora, posjetitelji su također imati priliku degustirati i kupiti izložene proizvode, dobiti informacije o tome kako se upustiti u uspješnu poduzetničku priču uz pomoć sredstava iz EU fondova, razmijeniti kontakte te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade.

 

Događanje „Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici uz korisne savjete ujedno imaju priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

 

Gradski i Županijski odbor HDZ-a odao počast 12-orici hrvatskih redarstvenika ubijenih u Borovu Selu

VINKOVCI-Gradski i Županijski odbor HDZ svake se godine prisjeća žrtve 12 hrvatskih redarstvenika koji su mučki ubijeni u Borovu Selu. 

Tako je bilo i u četvrtak, 2.svibnja, kada su članovi Gradskog  i Županijskog odbora HDZ-a  predvođeni članom predsjedništva GO HDZ-a i gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem, predsjednikom GO HDZ Vinkovci Mladenom Karlićem, te Draženom Milinkovićem, predsjednikom Županijskog odbora  položili vijenac i upalili svijeće kod murala koji je posvećen 12-orici hrabrih hrvatskih redarstvenika, a nalazi se na podvožnjaku u Ulici kralja Zvonimira.

-To je jedan od najtragičnijih događaja u našoj novijoj povijesti, događaj koji je ujedinio hrvatski narod, ali i pokazao da će borba za samostalnu hrvatsku državu posebno ovdje na istoku Hrvatske, biti teška, što se i pokazalo.Nažalost naših 12 hrvatskih redarstvenika koji su prvi krenuli u tu borbu za hrvatsku slobodu,  izgubili su živote. Naša obveza je da ih ne zaboravimo i da pokažemo koliko nam je važno stvaranje hrvatske države, koliko  je to veliki događaj bio za Vinkovce, posebno, naravno i za sve građane Hrvatske, rekao je Mladen Karlić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci

Potpisani ugovori s udrugama područja socijale, zdravstva, humanitarnoga djelovanja proisteklih iz Domovinskoga rata

VINKOVCI- Gradonačelnik Ivan Bosančić potpisao ugovore s predstavnicima udruga iz područja socijale, zdravstva i humanitarnoga djelovanja te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Na 40 udruga raspodijeljeno je 420 tisuća kuna temeljem javnog natječaja za programe i projekte ovih udruga za 2019. godinu.

“Nadam se kako će ova sredstva koja idu iz proračuna prema udrugama koliko toliko pomoći u vašem radu. Naravno, tu smo uvijek i kroz godinu i u različitim situacijama uvijek pomažemo koliko možemo. Žao mi je što proračun nije puno veći da možemo puno više pomoći, ali, evo, ono s čim raspolažemo moramo nekako raspodijeliti na vaše programe i projekte kako bi vaš rad bio što kvalitetniji. Hvala još jednom svima vama koji radite kroz udruge jer znam da je rad kroz udruge velika žrtva i intenzivan rad koji je doprinos društvu. To je i nešto što sve vas čini boljim i većim ljudima jer svaki volonterski rad oplemenjuje čovjeka pa tako i ovaj koji vi radite kroz vaše udruge”, rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik