Najave

Vijesti

Smajićeve fotografije pričaju priču

VINKOVCI-Svaka fotografija ima svoju priču, a izložbu  ne treba gledati u više navrata jer je toliko bogata informacijama i ljudima gdje se moramo svega podsjećati, ukratko se može opisati izložba poznatog vinkovačkog fotografa Antuna Smajića-Smaje, naslovljena ''Vinkovci 91'' koja je svečano otvorena u Galeriji fotografija ''Meraja''.

Na samoj izložbi prikazan je iznimno velik opus fotografija, no radi se zapravo tek o malom dijelu fotografija iz bogate zbirke ratnih fotografija nastalih iz Smajinog objektiva.Svi posjetitelji izložbe mogli su se na kratko vratiti u te dane Domovinskog rata, kada su Vinkovci bili pod kišom granata, a sve je zabilježio dobri duh Vinkovaca, Antun Smajić.

-Volim fotografirati i nikada me nije bilo strah, sve što sam uslikao obišao sam sa svojim biciklom.Cijeli život slikam, od svog prvog odlaska na more, tako da je meni to bilo normalno. Kad je došao rat, propala je firma u kojoj sam radio i ostao sam bez posla, a tada mi je to dobro došlo jer samo mogao slobodno fotografirati.Odlučio sam ne dodavati nikakav tekst. Ovu izložbu radim za Vinkovčane i njima fotografiji imao nešto za reći i da svaka od njih priča neku svoju priču.nema potrebe ništa objašnjavati jer sve razumiju iz slika. Nitko ne želi da sva ta događanja odu u zaborav'', rekao je Antun Smajić, autor izložbe.

Za izložbu Vinkovci ’91 možemo reći kako je svojevrsni spomenar gradu, a kako je rekao Dražen Bota, predsjednik Fotokluba ''Vinkovci'', ova izložba ima i svoj podnaslov ''Važne fotografije, hrabrih ljudi''. Sama izložba prikazuje ljude, ulice, zgrade i gotovo svaki kutak grada ima nešto za reći. 

- Antun Smajić-Smajo kako ga mi od milja zovemo je dobri duh vinkovačke fotografije, osoba s kojom je teško napraviti ovako veliku izložbu s obzirom da ga krase vrline. Ovo je tek mali dio bonusa koji je on svakako zaslužio i prema tome ovo je prva njegova samostalna izložba u životu. Bio bih sretniji da su motivi drugi jer je on bio puno kreativniji do 90-ih godina, pionir je filma i amaterskog filma, svestrani kreativac koji se pokazao u brojnim disciplinama, a najmanje u fotografiji'', rekao je Bota.

Posebno je bilo zanimjivo prolazeći kroz izložbu gledati ljude kako evociraju uspomene na te dane. Među tim ljudima bio je Luka Kraljević, koji je čuo za izložbu, ušao unutra da razgleda i ostao iznenađen.Na jednoj od fotografija bio je on, tada šestogodišnjak, sjedio je na kazetnoj bombi u pratnji svog psića.Sve je to zabilježilo oko Antuna Smajića, kojega do otvorenja izložbe nije poznavao, a na izložbi mu se zahvalio za fotografiju koja je trajna uspomena na te dane.

-Sjećam se tih vremena, malo pomiješanih osjećaja kada smo u našim Vinkovcima odrastili u vrijeme Domovinskog rata.Iznenađen sam sa izložbom Antuna Smajić, došao sam vidjeti slika iz tog vremena i na jednoj sam prepoznao sebe.Bio sam ispred nebodera kad me Smajić zamolio da me fotografira, posebno mi je drago što sam upoznao fotografa i što sam uočio sebe.Teško je bilo tih dana, 21 dan nismo izašli iz podruma.U jednom trenutku kad je bilo mirno išli smo kao klinci skupljati gelere.Smajić je tada naišao i rekao mi da dođem brzo da me fotografira sa mojim psićem na kazetnoj bombi i eto ostala trajna uspomena na moje djetinstvo i Domovinski rat, rekao je Kraljević.

 

Na otvorenju uz autora Antuna Smajića, predsjednika Fotokluba Vinkovci Dražena Bote, govorili su Zvonimir Tanocki, vinkovački fotograf i dr,Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske koji je ujedno i otvorio izložbu.

 

 

 

 

OŠ Antuna Gustava Matoša spremna za početak nove školske godine

VINKOVCI - Osnovna škola Antuna Gustava Matoša spremna je za početak nove školske godine i dolazak učenika, a radovi na energetskoj obnovi, vrijedni 17 milijuna kuna, uspješno su privedeni kraju.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić obišao je školu i uvjerio se u uspješan kraj energetske obnove škole te je istaknuo: "Završetkom ovih radova dobili smo gotovo novi objekt u kojem će svima biti ugodnije raditi, a i nama će biti lakše, jer bi se režijski troškovi trebali prepoloviti. Ovo je najveća škola u Vinkovcima, posao obnove bio je prilično zahtjevan, ali uz veliki angažman i strpljenje, od izvođača radova do djelatnika i učenika škole, uspješno je priveden kraju i ovaj je objekt sada ukras Lapovaca".

Ravnatelj škole Dario Dragun naglasio je da su radovi bili opsežni i temeljiti, a s obzirom na to da su trajali godinu dana i prilično zahtjevni.

- Rađena je nova fasada, krovište, vanjska stolarija, uređena je kompletna dvorana i uistinu moramo biti zadovoljni kako sve to sada izgleda. Trenutačno smo u fazi završnog čišćenja i uređenja unutarnjih prostora i do ponedjeljka će sve biti spremno za dolazak djece - rekao je Dragun.

Podsjetimo, od ukupno 17,3 milijuna kuna, koliko je utrošeno za ovu svrhu, nepovratnih EU sredstava gotovo je 10,2 milijuna kuna, dok je preostali iznos osiguran u proračunu Grada i kroz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svečano otvoren 27.Festival glumca u Vukovaru

VUKOVAR-Sinoć su u Hrvatskom domu u Vukovaru 27. Festival glumca zajednički proglasili otvorenim Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović. 

Podsjetimo, Festival koji se tradicionalno održava u svibnju, morao je zbog pandemije zloglasnog virusa biti odgođen, no organizatori (Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i UO Asser Savus) nisu niti jednog trenutka razmišljali o njegovom neodržavanju. Ovogodišnji Festival održat će se unatoč aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a predstave će se izvoditi pred tek trećinom ispunjenih mjesta u kazališnim dvoranama Vukovara, Vinkovaca, Županje, Iloka i Otoka, uz sve propisane epidemiološke mjere (dezinfekcijska sredstva i maske).

U narednih osam dana slavit će se u Vukovarsko-srijemskoj županiji glumačka umjetnost i glumačko postojanje kroz izvedbe trinaest predstava koje dolaze iz Zagreba, Splita, Zadra, Velike Gorice, Vinkovaca, Varaždina i Osijeka, a koje je od 63 prijavljene predstave iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije odabrao ovogodišnji izbornik Nedim Prohić. Predstave će pratiti i o najboljima odlučiti ocjenjivački sud kojega čine umirovljena glumica i nacionalna prvakinja HNK Zagreb Branka Cvitković, glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković te glumac splitskoga HNK Pere Eranović. Oni su već sinoć imali prvi radni zadatak – pogledati izvrsnu komediju DEKORATER Kazališta Lectirum iz Zagreba u izvedbi Ksenije Pajić, Ana-Marije Percaić i Gorana Grgića. Redateljica predstave je Nina Kleflin.

Festival glumca je nemoguće zamisliti bez glumca – domaćina, a ta čast ove je godine pripala umirovljenom glumcu i dugogodišnjem ravnatelju ZGK Komedija – Niki Pavloviću. Njegov dan proslavit će se u srijedu 9. rujna. Svečanom otvorenju Festivala u Hrvatskom domu nazočila je i izaslanica te posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, a u ime ovogodišnjega grada domaćina festivala Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo istaknuo je: „Festival će se održati suzdržano u svemu osim u kazališnoj umjetnost, osim u riječi koja će odzvanjati s ove i drugih scena unutar Vukovarsko-srijemske županije“.

I kako kazališnih predstava ne bi bilo bez glumaca, ali i publike, zahvaljeno je vjernoj publici VSŽ koja živi s Festivalom glumca; te im želimo  puno vrhunskih kazališnih doživljaja i dobru zabavu uz riječi predsjednice HDDU-a Perice Martinović: „Vjerujem da su kazališne daske još uvijek jedna nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa. Neka nam svima Bog da zdravlja, a mi slavimo glumca i riječ jer teatar je – riječ!“

 

Srednja strukovna škola Vinkovci osigurala maske za svoje učenike i djelatnike

VINKOVCI-Poznato nam je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Jedna od uputa je obavezno nošenje maske, ukoliko ne bude moguće osigurati propisanu distancu među učenicima.

Srednja strukovna škola Vinkovci nalazi se u prilično nezavidnoj situaciji, budući da svoj prostor dijeli s još dvije škole gdje svakodnevno na posao i u školu dolazi velik broj ljudi. Usprkos preprekama na koje nailaze, svjesni su  dužnosti pri provođenju svih preporuka za koje budu imali uvjete, za koje ne budu, nastojat će ih prilagoditi uvjetima rada koje preporučuje HZJZ. 

-''U dogovoru s našim nastavnicama strukovnih predmeta i praktične nastavu u području tekstila, dogovorili smo šivanje 1500 perivih pamučnih maski za naše učenike i djelatnike. Maske su dvoslojne i perive na 95° te se zato mogu višekratno koristiti, što je svakako prihvatljivije rješenje od jednokratne maske za lice, kako za očuvanje okoliša, tako i financijski. Nastavnice su odmah nakon godišnjih odmora, uz sav posao koji moraju obaviti prije početka školske godine, odmah prionule poslu. U šivanje maski na početku nastavne godine priključit će se i učenice 2. i 3. razreda, smjer  krojač - JMO i modni tehničar, u sklopu prakse i vježbi. Svakom će učeniku na početku školske godine razrednik dodijeliti dvije maske, kako bi ih učenici mogli zamijeniti kada budu mokre od disanja i kako bi se pospješila njezina učinkovitost. Maske će biti šarenih uzoraka kako bismo ovu novonastalu „normalnu“ situaciju prihvatili što pozitivnije. Nadam se kako smo ovom inicijativom barem malo pomogli roditeljima naših učenika i kako će učenici rado nositi maske, koje su uz puno truda i rada šivane u svrhu njihovog što sigurnijeg boravka u školi, rekao je Domagoj Bujadinović, prof., ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci

 

Javni poziv za sudjelovanje u Programu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu

 ZAGREB-Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 1. rujna 2020. Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu. Pozivom su osigurana sredstva u iznosu od  milijun kuna za podjelu staklenki domaćeg meda učenicima prvih razreda osnovnih škola na čitavom teritoriju Hrvatske.

Predmet Javnog poziva je iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu za financiranje prihvatljivih troškova za med zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena, a pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju osnivači školskih ustanova: Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave, jedinice područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola 7. prosinca 2020., povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a u cilju promocije meda lokalnih proizvođača, povećanja unosa meda u prehranu djece, podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. S jednakim uspjehom Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je i 9. prosinca 2019. U dvije godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola s ukupno 72.002 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

Javni poziv otvoren je do 1. listopada 2020. godine, a detalje i dokumentaciju možete pronaći na ovom linku:

https://www.apprrr.hr/objavljen-javni-poziv-za-iskaz-interesa-osnivaca-skolskih-ustanova-za-sudjelovanje-u-programu-skolskog-mednog-dana-2/

Pročelje vinkovačke Gimnazije uskoro u novom ruhu

VINKOVCI - Napreduju radovi na pročelju Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, koja će dobiti novo ruho kao na razglednici iz 1912. godine. Obnovom će se sanirati i šteta nastala prije dvije godine, u vrijeme adventa, kada je zgradu zahvatio požar, a pri čemu su stradala dva prozora.

Dinamiku radova komentirao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je u pratnji Ivane Biljan, nove ravnateljice Gimnazije, bivšeg ravnatelja Stipe Tomića te Jadranke Mustapić Karlić, pročelnice Odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije, obišao gradilište.

- Drago mi je da zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom obnavljamo Gimnaziju. S obzirom na to da je naša Gimnazija uvijek bila ukras gradu, vjerujemo da će sada biti još ljepša. Projekt je iznimno važan za Vinkovce i drago nam je da možemo sudjelovati u njemu. Kroz ovaj projekt, vrijedan približno tri milijuna kuna, uredit ćemo pročelje na ponos svih Vinkovčana. Kad govorimo o dinamici radova sve ide prema planu - rekao je gradonačelnik Bosančić.

Prema riječima Jadranke Mustapić Karlić, pročelnice vukovarsko-srijemskog Odjela za obrazovanje, sanacija bi trebala biti gotova do kraja ove godine.

- Gimnazija se obnavlja izvana, ali i iznutra. Dosadašnji ravnatelj Gimnazije otišao je u mirovinu, a na njegovo mjesto došla je nova ravnateljica, Ivana Biljan. Međutim, on će i ubuduće svakako pomoći novoj ravnateljici savjetima, jer je dugo godina obnašao dužnost ravnatelja - rekla je pročelnica Mustapić-Karlić.

Škola brzog učenja i mudrog učenja Vinkovci-za djecu, odrasle i studente

VINKOVCI-Prema znanstvenim istraživanjima, živimo u vremenu u kojemu dnevno primamo 100 puta više informacija nego što ih je prosječan čovjek primao prije samo 30 godina. 

Novonastale društveno-gospodarske okolnosti utjecale su uvelike i na odgojno-obrazovni sustav, ostavljajući kao kolateralne „žrtve“ prije svega našu djecu, roditelje i studente. Novi oblici i načini izvođenja nastave rezultirali su ogromnom količinom zadataka, gradiva i informacija,  uslijed čega su naša djeca, roditelji i studenti ostali prepušteni sami sebi, ali i u svakom slučaju svjesniji problema u učenju.

Sustav traži brzu prilagodbu i organizaciju, te upravo Škola brzog čitanja i mudrog učenja nudi nove, prijeko potrebne, tehnike za olakšavanje procesa učenja.

U “Školi brzog čitanja i mudrog učenja”, kroz jedinstven program, polaznike se uči kako ogromnu količinu informacija kvalitetno primiti – kako u kratkom vremenu izdvojiti bitne informacije te kako povećati kapacitet za prijam informacija korištenjem posebnih tehnika brzog čitanja. Nadalje, učimo polaznike kako sve one informacije koje su posebnim tehnikama definirali kao najvažnije – kvalitetno pohraniti u mozgu i učiniti ih brzo dostupnima kada zatrebaju, korištenjem posebno osmišljenih tehnika pamćenja. Na kraju, uče kako kvalitetno prezentirati sve što su naučili, a to je ono što se kroz klasično obrazovanje rijetko nauči.

Kada savladaju navedene vještine i tehnike, učenici postaju motiviraniji za usvajanje novih znanja, postaju bolji u školi i na fakultetu te im ostaje više vremena za slobodne aktivnosti.

Slijedom navedenog, opisane vještine i tehnike prijeko su potrebne svakom učeniku i studentu, ne samo u “normalnom” školovanju i životu, već posebno u ovakvoj izvanrednoj situaciji, u kojoj se već neko vrijeme nalazimo, kada učenici i studenti zaista ovise samo o sebi i svojim sposobnostima učenja.

„I zaista naučiti kako učiti najvrjednija je životna vještina - bogatstvo koje nam ostaje u trajnom posjedu“

Unesite promjenu u svoj život već danas !

U tijeku su upisi u jesenske grupe te provodimo besplatne informativne radionice na kojima možete saznati nešto više o programu Škole.

VIDIMO SE NA BESPLATNOJ INFORMATIVNOJ RADIONICI ŠKOLE BRZOG ČITANJA I MUDROG UČENJA U VINKOVCIMA na adresi Ljudevita Gaja 18, u SRIJEDU 2. rujna 2020. godine s početkom u 17:30 sati.

PRIJAVE, PREDBILJEŽBE 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mob: 091/376-1661

Tel: 032/617-100