Najave

Vijesti

Vinkovačke osnovne škole spremne za početak nove školske godine

VINKOVCI-U maloj vijećnici Grada Vinkovaca, Ivan Bosančić, vinkovački grdonačelnik održao je radni sastanak s ravnateljima osnovnih škola, kao i sa ravnateljicoma Dječjeg vrtića Vinkovci pred početak nove školske godine.

-''Kroz ovaj period dobro smo se pripremili te nastavljamo sa svim onim programima koje smo i do sada provodili, od podjele vaučera za školski pribor u iznosu od 500 kuna, pomoći učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola s 1.000 kuna, pa sve do vrijednih projekata uređenja samih škola koji su i dalje u tijeku. Danas smo se pak sastali kako bi zamolili sve naše ravnatelje, nastavnike i sve kako bi djeca narednu školsku godinu, ako je to moguće, završili u koliko toliko normalno,  da se u narednom periodu dodatno angažiraju kako bi prije svega zaštitili djecu, ali i njihove roditelje i sve one koji se u ovoj situaciji mogu naći u neprilici. Moramo učiniti normalnim okolnostima. Svjesni smo naime da je u prošloj godini dosta toga izgubljeno što se kvalitete samog obrazovanja tiče, tako da ćemo morati učiniti dodatne napore i dati sve što je potrebno od strane Grada prema našim osnovnim školama kako bi nastava tekla neometano, naravno uz sve propisane mjere i zaštitu učenika”, rekao je Bosančić 

Ravnateljica Osnovne škole Bartola Kašića Adrijana Cvrković Lasić naglasila je da će svi dati sve od sebe i da će se truditi da učenici imaju najbolje moguće uvjete kada škole otvore svoja vrata.

 

 

Pokreni se, promijeni sve ! – Učilište Studium

Kvalitetno obrazovanje koje sa sobom nosi znanja, stručnost i vještine, predstavlja jednu od ključnih stvari za sve koji žele napredovati na bilo koji način. U današnjem svijetu ističe se potreba stalnog prilagođavanja društvenim i ekonomskim uvjetima, pojavljuju se nova zanimanja i područja rada te potreba za što bržom primjenom novih znanja i informacija. Neprestano učenje, obrazovanje i stjecanje novih znanja i vještina postaje temelj uspješnog funkcioniranja u društvu. 

Učilište Studium promiče važnost cjeloživotnog obrazovanja kao temeljnu odrednicu modernog čovjeka u društvu znanja. Dugogodišnjim radom na područjima prekvalifikacije, dokvalifikacije, osposobljavanja i usavršavanja svojih polaznika kontinuirano mijenjamo kvalitativnu strukturu radnog stanovništva i potencijalne radne snage na području Republike Hrvatske. U našem radu polazimo od uvjerenja kako je obrazovanje odraslih pokretač društvenih promjena te s tom motivacijom nastojimo pružiti maksimalno društvu u kojem djelujemo. 

U Hrvatskoj većinu ponude rada čine osobe sa srednjom stručnom spremom, a upravo je njihov udio među nezaposlenima izrazito visok, što je pokazatelj neusklađenosti njihovih kvalifikacija s potrebama našeg tržišta rada. Upravo kroz obrazovanje odraslih i praćenje trendova na tržištu rada nastojimo povećati zapošljivost nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom. Tako provodimo programe obrazovanja iz različitih sektora - od ekonomije, trgovine i poslova administracije, elektrotehnike i računalstva, graditeljstva i geodezije, poljoprivrede, prehrane i veterine, strojarstva, brodogradnje i metalurgije, tekstila i kože, preko turizma i ugostiteljstva, osobnih usluga pa sve do zdravstva i socijalne skrbi. Na našem su području među najtraženijima zanimanja iz područja zdravstva i medicine poput farmaceutskog tehničara, fizioterapeutskog tehničara i zdravstveno-laboratorijskog tehničara, kao i zanimanja iz područja prometa i logistike poput tehničara pregledača vagona, tehničara vuče – strojovođa te poslovi manevriste. Valja napomenuti i kako smo, uz već navedeno, stekli prepoznatljivost programima izobrazbe u području javne nabave te pisanjem i provedbom EU projekata kojima nastojimo pridonijeti povećanju zapošljivosti. Provedbom EU projekata, priliku za besplatne edukacije najčešće imaju marginalizirane skupine ljudi, kao što su trajno nezaposleni, osobe s osnovnim obrazovanjem te osobe s nižim kvalifikacijama.

Svaki polaznik centar je naših aktivnosti. Moderno opremljene učionice i ugodna radna atmosfera čine obrazovanje u našem učilištu pozitivnim iskustvom, a iznimno smo ponosni na razinu znanja i stručnosti naših polaznika po završetku obrazovnog programa. 

Pokretači našeg društva i promjena u društvu kreativni su i sposobni pojedinci. U tom svjetlu, nužno je kod svakog pojedinca osvijestiti važnost novih ideja, informacija, znanja i vještina kako bi napravio prvi korak prema promjenama kojima će u isto vrijeme unaprijediti i sebe i društvo u kojemu živi i stvara.

Učilište Studium

KONTAKT

Ljudevita Gaja 18, 32 100 Vinkovci

Tel. +385 32 617 100

Mob: +385 91 376 1661

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Prvi studenti na upisu na stručni studij Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta

VINKOVCI-Započeo upis prve generacije studenata na dislocirani preddiplomski stručni studij Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Stručni će studij trajati šest semestara, a njegovim završetkom, studenti će steći stručni naziv – stručni prvostupnik drvne tehnologije. Predviđeno je kako će studij imati između 25 i 40 studenata, a ukoliko bude potrebe osigurat će se uvjeti za veću upisnu kvotu. Nositelj organizacije i izvođenja nastave na stručnom studiju je Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet koji se  obvezuje organizirati i izvoditi nastavu po Programu i Planu stručnog studija.

Grad Vinkovci osigurao je 200 tisuća kuna po semestru, kao i opremu i podmirenje režijskih troškova, a s ostalim partnerima i zainteresiranim poslovnim subjektima osigurat će i sve ostalo potrebno za uspješno održavanje nastave. U ime Grada Vinkovaca upisima je nazočio zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić.

 

Walkow ljeto obogatilo kulturnu ponudu Vinkovaca

VINKOVCI-Grad Vinkovci dobio je jednu hvalevrijednu manifestaciju, a radi se o Walkow ljetu, koju su pokrenuli mladi entuzijasti okupljeni oko poznatog i omiljenog ugostiteljskog objekta za mlade Walkow.

Prvog dana sve je počelo otvorenjem umjetničke izložbe i radionice cijanotipije, a nastavilo se s još puno radionica, dobre zabave i odličnih koncerata. Kulturno-umjetnički i zabavni program tijekom srpnja i kolovoza dovest će Vinkovce na višu razinu. Događaj koji je obilježio početak dvodnevnog Walkow ljeta bila je radionica cijanotipije koju je vodila Iva Muškić, a koja je okupila desetak sudionika.

- Radi se o fotoosjetljivoj tehnici, o kemiji koja se nanosi na papir i nakon toga papir postaje fotoosjetljiv. Na papir se mogu slagati razne biljke ili printevi na foliju i nakon toga se izlažu suncu. Ispiru se i zalijevaju hidrogenom i krajnji rezultat je tu - pojasnila je Iva.

Zidove Walkowa krase i umjetnički radovi za koje su se pobrinuli mladi umjetnici iz Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije, a to su: Matej Matagić, Filip Malovčak, Dora Kralik, Darija Jotun, Bruno Očevčić, Iva Muškić, Ivan Bogović, Irena Čuljak i Iva Martinović. Izložba ilustracija, fotografija i crteža bit će otvorena dva tjedna, no, napominju organizatori, ako odaziv bude velik, trajat će cijelo ljeto.

- Znamo da se mladi oduvijek bore s izložbenim prostorom i ne dobivaju puno prilika pokazati svoje radove. Željeli smo svoja vrata otvoriti mladim umjetnicima i drugim ljudima kako bi vidjeli da se ipak nešto radi, da umjetnici žive i danas i da se njihovi radovi mogu pronaći i na nekim javnim prostorima - rekla je Iva Martinović, jedna od izlagačica.

U sklopu zanimljivih radionica održana je i radionica izrade zatvorenog biljnog terarija, a nešto više rekla je Ana Hrgovčić, voditeljica radionice:

- Biljni terarij je samoodrživ ekosustav u kojemu se biljke zalijevaju preko kondenzacije, a hranu primaju fotosintezom. Jednostavan je za održavanje, dovoljno ih je prozračiti jednom mjesečno i eventualno podrezati biljke koje su previše narasle. Biljke su moj dugogodišnji hobi, a odnedavno vodim profil biljke.plants gdje savjetujem ljude kako se brinuti o biljkama i gdje svoje znanje dijelim s drugima - istaknula je Hrgovčić.

Na kraju prvog dana održan je glazbeni program, a nastupili su Ana Mi i Sweet Boy, a bogat program nastavljen je i drugog dana, kad je koncert održala osječka umjetnica Aklea Neon koja je dodatno podignula atmosferu u Walkowu. Prije koncerta održane su radionice aromaterapije, osnove fotografije, Aerial ring radionice te performans na ringu by Red Arrow.

- Bilo je više nego dobro, dobila sam jako puno poklona da ih se sjetim. Nisam ovo očekivala u Vinkovcima, posebno nisam očekivala da ima toliko predivne alternative. Walkow je nešto posebno i uvijek ću se rado vratiti, ovdje je ekipa iz svoje kreativne pobude napravila nešto uistinu posebno. U planu imam puno toga do kraja godine, no neki vjetar u leđa dao mi je Goran Bare te me je pozvao na svoj koncert sredinom ljeta, gdje sam mu predgrupa na par nastupa. Jedva čekam vidjeti što to znači svirati pred Baretovom publikom - rekla je Aklea Neon.

Koliko je bilo teško uopće složiti jedan koncept Walkow ljeta te kako su došli na ideju o samom pokretanju manifestacije, nešto više rekao je Zvonimir Šarić, jedan od organizatora.

- Odlučili smo pokrenuti nešto da grad malo oživi i da mladi imaju prostor da se izraze na radionicama, da pogledaju umjetnička djela iz cijele Hrvatske i da imaju kvalitetan glazbeni program. Htjeli smo da program bude što raznovrsniji, od radionica do izložbi, podržali smo i lokalne DJ-eve i popularnu Akleu Neon, pa je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Sad kad se vratimo malo unatrag, koliko je bilo teško uopće sve složiti i osmisliti, vidimo da su nam se trud i želja da napravimo nešto novo u Vinkovcima u konačnici isplatili. Mogu reći, uspješno smo prošli ovaj pilot-projekt prema ocjeni posjetitelja i sad slažemo kockice za sljedeću godinu - kaže Zvonimir Šarić, jedan od organizatora Walkow ljeta i suvlasnik Walkowa.

Uspješno održani Rimski dani u Vinkovcima

VINKOVCI-Ove godine Rimski dani odvijali su se pod geslom "Inter nos fortiores - Zajedno smo jači“. I ove je godine bilo mnoštvo događanja koji su donijeli dašak vremena kada je grad na Bosutu bio važno sjecište trgovačkih putova Rimskog Carstva i zvao se Colonia Aurelia Cibalae. Ovdje su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens te su jedini rimski carevi rođeni na tlu današnje Hrvatske. Brojni posjetitelji imali su prigodu sudjelovati u nekoj od radionica izrade keramičarskih ukrasa, umijeća žongliranja, ili zračne akrobacije, posjetiti Rimski sajam obrta po uzoru na ona iz rimskih vremena, kušati rimske gastronomske delicije, obići vinkovačko gradsko središte u pratnji vodiča, dok je najmlađima namijenjena mala škola gladijatora i razne dječje igre iz rimskih vremena. Središnji je događaj za djecu, ali i za njihove roditelje, bila borba vinkovačkih gladijatora.

- U početku smo mislili da zbog korone neće ništa biti od Rimskih dana, ali kako je pandemija slabjela stvorili su se uvjeti da bi se to ipak moglo organizirati. Prionuli smo poslu i posjetitelji sada mogu vidjeti što smo napravili. Ispoštovali smo sve mjere koje propisuje Zavod za javno zdravstvo, pa na oba ulaza u rimsko naselje svakom sudioniku i posjetitelju izmjerena je temperatura i dezinficirane ruke, a dobili su i maske. Sudionici programa donijeli su i potvrde da nisu zaraženi koronavirusom. Program je sličan prošlogodišnjem, a ove godine imamo na više mjesta vatre koje osvjetljavaju, kao i u doba Rima, kada nije bilo struje. Na Rimskom sajmu je 15-ak izlagača iz nekoliko gradova i Vinkovaca, radionice za izradu frizura iz rimskih dana, pripremana je hrana prema izvornim rimskim receptima, a u tome, kao i u šivanju tunika, pomogli su nam učenici srednjih škola. Bilo je rimskih hamburgera i kobasica, zanimljive kombinacije ljutoga i slatkoga. Posjetitelji su mogli jahati konje i iskušati se u mačevanju s rimskim vojnicima, ili se provozati na drvenom vrtuljku. U areni se borilo šest gladijatora, a zanimljivost je da su se borile i dvije gladijatorice. Posjećenost je jako dobra na svim programima - kaže Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovaca.

Cijeli program VIII. Rimskih dana odigravao se u parku Lenije, gdje je bio rekonstruiran rimski gradić sa svim obilježjima grada od trga, vašara, arene za borbu, gostionice...

Ministar Marko Pavić uručio ugovore za sufinaciranje projekata u našoj županiji

VINKOVCI-Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić boravio je danas u radnom posjetu Vukovarsko – srijemskoj županiji. Tom prigodom ministar je u Vinkovcima uručio ugovore vrijedne 40 milijuna kuna općinama, gradovima i ustanovama s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koji se financiraju iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Riječ je o pozivima za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema te uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Prije nego što se krenulo s uručivanjem ugovora nazočne je pozdravio Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić zahvalivši se ministarstvu i Vladi RH na potpori projekata. Do sada je u našoj županiji realizirano projekta u vrijednosti tri milijarde kuna, rekao je Galić te pohvalio gradonačelnike i načelnike, kao i razvojne agencije, lokalne razvojne grupe koji su omogućili da Vukovarsko – srijemska županija bude jedna od najuspješnijih županija po povlačenju sredstava iz EU fondova.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric izrazio je zadovoljstvo što je danas u Vinkovcima na uručivanju ovih vrijednih ugovora. “Kada gledamo protekle četiri godine vidimo u Vinkovcima bolnicu koja je opremljena europskim novcem, po gradu voze autobusi financirani europskim novcem, izgradili smo Poduzetnički inkubator, gradimo nadvožnjak i prugu prema Vukovaru. To su samo neki od projekata koje smo realizirali u Vinkovcima.”, rekao je Petric te se zahvalio na suradnji i partnerstvu.

“Danas smo u Vinkovce donijeli novih 40 milijuna kuna i s kojima smo došli do 3 milijarde kuna ugovorenih sredstava, što europskih, nacionalnih i sredstava međuregionalne suradnje. To govori koliko ste uspješni, ali i koliko je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem naš zajednički uspjeh.”, rekao je Pavić dodavši kako je i Europska komisija izrazila veliku potporu projektu i smatra ga jednim od uspješnijih regionalnih projekta u Europskoj uniji.

“Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju Slavoniju, Baranju i Srijem. Europski fondovi pomažu Vinkovcima, Vukovaru i cijeloj Vukovarsko – srijemskoj županiji.”, rekao je Pavić te je posebno istaknuo program Zaželi. “Milijardu i 500 milijuna kuna sredstava uloženo je u zapošljavanje preko 6 tisuća žena koje brinu o 35 tisuća starih kućanstava, a polovica tih zaposlenih žena je u Slavoniji.”, kazao je ministar te dodao kako nas novim financijskom okvirom očekuje 21,5 milijardi eura i to je dvostruko više sredstava nego do sada, a što znači da će biti i dvostruko više projekata.

Grad Vinkovci potpisao je dva ugovora i to o „Izradi projektno-tehničke dokumentacije Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci” i “Izradi projektno-tehničke dokumentacije suvremenog energetsko učinkovitog toplinskog sustava grijanja u Gradu Vinkovcima“.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uručio vaučere učenicima

VINKOVCI - Grad Vinkovci i ove godine sufinancira troškove kupnje radnih bilježnica i drugog radnog materijala učenicima osnovnih škola s područja grada Vinkovaca dodjelom vaučera u iznosu od 500 kuna.

Uručivanjem vaučera učenicima 3. b razreda OŠ Ivana Mažuranića, počela je podjela novčanih bonova učenicima od 2. do 7. razreda za školsku godinu 2020./2021. “Kao i svake godine od kada smo pokrenuli projekt dodjele vaučera i pomoći našim osnovnoškolcima, odnosno našim obiteljima, i ove godine u proračunu smo osigurali gotovo 1,2 milijuna kuna za 2397 osnovnoškolaca koji će dobiti vaučere u vrijednosti 500 kuna”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić i učenicima uručio vaučere uz želju da se odmore tijekom školskih praznika te najesen uspješno nastave školovanje. 

Dodao je kako učenici prvog razreda srednje škole u sljedećoj školskoj godini ostaju u programu kroz koji im se uz početak osnovnoškolskog odnosno srednjoškolskog obrazovanja dodjeljuje potpora od tisuću kuna. Marina Markić, ravnateljica OŠ Ivana Mažuranića, rekla je kako su roditelji zadovoljni potporom.