Najave

Vijesti

Obilježena 29. obljetnice osnivanja 109. brigade ZNG Vinkovci

ROKOVCI-Središnji program povodom 29. obljetnice osnivanja 109. brigade ZNG Vinkovci, pod visokim pokroviteljstvom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a u organizaciji Udruge ratnih veterana 109. brigade i Općine Andrijaševci, održan je u Rokovcima.

Legendarna 109. brigada odigrala je povijesnu ulogu u zaustavljanju neprijatelja na ovim prostorima i omogućila Republici Hrvatskoj da naoruža i obući svoje oružane snage i oslobodi sve dijelove svog prostora i konačno dočeka povijesni san o svojoj neovisnosti.Osnovana je 28. svibnja 1991. godine s 1800 pripadnika, pokojom automatskom puškom  i puškom M-48, šakom streljiva te je domoljubljem i hrabrošću prkosila daleko jačem neprijatelju. Bojišnica brigade bila je duga 70 kilometara i bila je naslonjena na granicu sa Srbijom pa je brigada držala zaključana vrata Hrvatske. Do kraja 1991. godine imala je 4000 pripadnika. 

Vijence ispred spomenika poginulim braniteljima u centru Rokovaca,  položili su i svijeću zapalili obitelji i rodbina poginulih i nestalih branitelja,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH  saborski zastupnik Dražen Milinković, izaslanik ministra branitelja umirovljeni brigadir Filip Aračić, izaslanstvo 109. brigade, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Andrijaševci, gradova Vinkovci i Otoka, Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci i Udruge veterana 122. brigade iz Đakova.

Okupljenima su svoje pozdravne riječi uputili načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade Jakov Milanović-Brada, župan Božo Galić, umirovljeni brigadir Filip Aračić te saborski zastupnik Dražen Milinković.

Prisjetili su se 202 poginula pripadnika, 24 nestala i više od 600 ranjenih, kao i dana kada su pripadnici 109. brigade ostavljali svoje najmilije, svoj posao, svoj kućni prag i odlazili braniti svoju grudu, svoj zavičaj i svoju domovinu.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i misu zadušnicu u crkvi sv. Roka predvodili su domaći župnik vlč. Đuro Blumenšajn i prečasni mons. Tadija Pranjić. 

 

 

Uručene vrijedne nagrade za znanje o Europskoj uniji

VINKOVCI-Šira je javnost, a poglavito mladi i djeca, i ove godine imala priliku sudjelovati u raznovrsnom programu obilježavanja Europskog tjedna, koji je zbog krizne situacije prouzročene pandemijom koronavirusa Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije prvi put organizirala u cijelosti online.

Suradnjom djelatnika Razvojne agencije, nastavnika i roditelja, djeca od petog do osmog razreda osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije imala su mogućnost pripreme i sudjelovanja u online Kvizu za školarce. Čak je šezdeset posto osnovnih škola s područja županije sudjelovalo u kvizu, a najbolja među njima bila je Osnovna škola Josipa Kozarca iz Vinkovaca, koja je na temelju prosjeka rezultata svojih učenika osvojila prvo mjesto. Time su bistre glavice svojim rezultatima svojoj školi priskrbile 25 3D olovki uz popratni potrošni materijal, koji će zasigurno kreativno nadopuniti održavanje nastave za cijeli jedan razred. Iz iste je škole desetero učenika osvojilo promotivne pakete Agencije.

 

Za one učenike koji su se posebno istaknuli općim znanjem o Europskoj uniji Agencija je osigurala nagrade za prvih pet najboljih. Prvo je mjesto osvojila Ana Šokčević, učenica 8.c razreda Osnovne škole Gunja, za što je nagrađena mobitelom Samsung A51, drugo mjesto osvojio je Petar Šokčević, učenik 5.a razreda Osnovne škole Gunja, koji je osvojio GoPro kameru Hero 7. Treće mjesto pripalo je Teni Čavka iz 5. a razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Vinkovaca, koja je osvojila tablet Lenovo Tab M8. Četvrto mjesto zauzeo je Leon Sukobljević, učenik 8. a razreda Osnovne škole Nijemci, koji je osvojio pametni sat Xiaomi, a peto mjesto pripalo je Paoli Kopić, učenici 5 a razreda Osnovne škole Gradište, koja je također osvojila pametni sat.

U sklopu gostovanja u radijskim emisijama na radiopostajama Vinkovci, Vukovar i Županja djelatnici Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije slušateljima su približili dosadašnji rad Agencije i postavili nagradno pitanje, na koje su točno odgovorili slušateljica Radija Vinkovci Zdenka Lucić, slušatelj Radija Vukovar Filip Leko i slušateljica Radija Županja Snježana Kosić te osvojili vrijednu nagradu - bicikl.

Turska agencija TIKA darovala 200 paketa za najpotrebitije

VINKOVCI-U zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima danas je uručeno 200 paketa pomoći za obitelji u potrebi, koju je donirala Turska međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA, a u sklopu projekta “Donacija humanitarnih paketa” Vukovarsko – srijemskoj županiji, tijekom postojeće krize s korona virusom. Paketi će biti proslijeđeni centrima za socijalnu skrb u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, koji će uručiti onima kojima će oni biti potrebni.

Navedena agencija postoji u 60 zemalja svijeta već 28 godina, te djeluju na pružanju humanitarne pomoći u svijetu i aktivni su na područjima odgoja i obrazovanja, zdravstva, tehnološkoga razvoja, građevine, sporta i dr.

Ured u Hrvatskoj otvoren je u ožujku 2016. godine pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu. U proteklom razdoblju uspjeli su realizirati ukupno 75 projekata u različitim područjima, a djeluju u suradnji i uz podršku tijela lokalne i regionalne vlasti, institucija i ministarstava.

 

Ukupna vrijednost paketa je cca. 350 kuna, a sadrže prehrambene namirnice poput suncokretovog ulja, šećera, soli, tjestenine, riže, brašna, riblje konzerve, paštete, trajnog mlijeka, pekmeza, koncentrata rajčice, vegete, graha u konzervi, krastavaca u staklenci, ajvara, kocke za juhu, juhe u vrećici, kvasca, pudinga, trajnih keksi, štapića, čokoladnog namaza, čokolina i sl.

U ime Vukovarsko – srijemske županije donaciju je primio pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb dr.sc. Darko Dimić, a uručio mu ih je ispred Turske agencije za suradnju i koordinaciju-TIKA, koordinator-ataše Haşim Koç.

Pročelnik Dimić je tom prigodom rekao: - “Međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju TIKA koja ima svoj ured u Zagrebu, pri Veleposlanstvu Turske, već niz godina pomaže našoj županiji, još iz doba poplava kada su pomagali u području županjske Posavine. Tako su evo i danas donirali 200 paketa hrane, koje ćemo u ovom trenutku, kada je ugroza od virusa COVID 19, s kojom se naša županija svakodnevno bori i hvala Bogu nismo dopustili da se virus širi, donirane pakete podijeliti centrima za socijalnu skrb a oni će ih uputiti onima kojima je najpotrebitije na području Vukovarsko-srijemske županije, a dio paketa biti će upućen i za potrebite mještane općine Gunja.”

Koordinator TIKA-e u Zagrebu Koç izjavio je kako su u Hrvatsku prvi put došli 2014. kada su poplave zahvatile županjsku Posavinu, te je podsjetio kako je tom prilikom pružena pomoć mještanima u poplavljenoj Gunji. Dodao je kako su u sklopu projekta donirali plastenike i steone krave za 50 obitelji. Dodao je kako je agencija TIKA zaslužna i za djelomičnu restauraciju Islamskog kulturnog centra i džamije oštećene u poplavama.

“Nalazimo se u mjesecu ramazana i tradicija je priređivati svečane večere s kojima se prekida post. Kako nismo u mogućnosti to ove godine realizirati zbog pandemije koronavirusa kojom je jednako pogođena i Hrvatska i Turska odlučili smo se organizirati ovu humanitarnu akciju te pakete sa prehrambenim proizvodima donirati potrebitim obiteljima. U Hrvatskoj ćemo podijeliti ukupno 1100 paketa s prehrambenim proizvodima, cca 19 tona hrane, u vrijednosti 50 tisuća eura, a akciju smo započeli u Vukovarsko-srijemskoj županiji u koju smo prvo došli kako bismo podijelili 200 paketa. Nakon toga se akcija nastavlja u Karlovcu, Gospiću, Šibeniku, Sisku i završava u Zagrebu.”, rekao je koordinator Koç i za kraj poželio svima da se ova situacija s korona krizom što prije smiri i da se svi vrate normalnom životu.

 

Gradonačelnik obišao vatrogasce i zahvalio na njihovom nesebičnom angažmanu

 

VINKOVCI - U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana sv. Florijana, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, posjetio je Javnu vatrogasnu postaju Vinkovci, kako bi im čestitao njihov dan, te im zahvalio za njihov nesebičan angažman.

- Došli smo ih pozdraviti, zahvaliti im što nesebično daju sebe u spašavanju svih nas, da im zaželimo da tijekom godine imaju što manje intervencija, da imamo što manje problema, ali i da ih zamolimo da uz pomoć svetog Florijana uvijek budu spremni pomoći našim sugrađanima i svima onima kojima bude potreba za njihovim intervencijama, rekao je gradonačelnik Bosančić.

Ovaj dan se svečano u Vinkovcima obilježava svake godine uz razna okupljanja i skupštine, no ove godine, zbog novonastale situacije, vinkovački vatrogasci ga obilježavaju radno.

- U ovom razdoblju pandemije bilo je nešto manje intervencija. Imali smo drugačiju organizaciju ustroja vatrogasaca, imali smo A i B ekipe u slučaju bilo kakve ugroze vatrogasaca, a malo više radimo na dezinfekciji i čišćenju firme. Sve u svemu, stanje je dobro po pitanju sredstava, oprema je standardna i imamo je dovoljno, istaknuo je Krešimir Jelić, zamjenik zapovjednika JVP Vinkovci.

 

Obavijest pacijentima Opće županijske bolnice Vinkovci

VINKOVCI-U sklopu reaktivacije bolničkog sustava u sklopu izlazne strategije RH za COVID-19 došlo je do naglog povećanog broja pacijenata koji osobno dolaze u OŽB Vinkovci zbog raznih, često i neopravdanih razloga. 

   Naime, prema preporukama HZJZ, iz dokumenta „Mjere reaktivacije bolničkog sustava u sklopu izlazne strategije RH za COVID-19“, planirana reaktivacija odvijat će se postupno ovisno o kadrovskim i prostornim kapacitetima. U prvih mjesec dana očekuje se reaktivacija u opsegu od 30 posto, a ne potpuna normalizacija rada.

Prema istom dokumentu, s obzirom da epidemija nije završena, i dalje je potrebno provoditi sve ranije propisane protuepidemijske mjere. One i dalje uključuju smanjenje nepotrebnih osobnih dolazaka pacijenata u bolnice, ograničenje kretanja i zadržavanja pacijenata u bolnicama, te održavanje razmaka od 2 metra u zatvorenom i 1 metar na otvorenom prostoru. Stoga će pacijenti biti naručeni na točan termin, uz dovoljan prostorni i vremenski razmak između pacijenata.

S obzirom na navedeno, broj pacijenata koje ćemo moći primiti na preglede, pretrage i elektivne zahvate nužno će biti manji nego što je uobičajeno.

Kako normalizacija rada neće biti moguća odjednom, u punom opsegu, molimo pacijente da u bolnicu ne dolaze ako se ne radi o hitnim stanjima ili ako nemaju određeni termin pregleda, pretrage ili elektivnog zahvata. 

Ako su im raniji termini koje su imali otkazani zbog epidemije o novim terminima bit će obaviješteni telefonom. Novi termini će ovisiti o hitnosti stanja.

Nadalje, ako su prije epidemije bili na listi čekanja, a još nisu dobili termin za pregled ili pretragu, na iste se mogu naručiti telefonom ili preko obiteljskog liječnika. 

Usto, pacijenti koji dolaze na elektivni operativni zahvat ili pretragu kod koje se očekuje generiranje aerosola moraju doći s nalazom testa na COVID 19- ne starijim od 48 h. O načinu uzimanja brisa bit će obaviješteni prilikom naručivanja.

 

Oni pacijenti kojima je na nalazu naveden neodređeni termin za kontrolu, primjerice za  mjesec ili za dva mjeseca, također se trebaju na iste naručiti telefonom ili preko obiteljskog liječnika.

Naime, prema navedenim preporukama, obiteljski liječnik je taj koji najbolje zna stanje i potrebe svog pacijenta pa može pri naručivanju tražiti prioritet.

Pacijenti koji se osobno dolaze u bolnicu naručiti ili raspitati za razne informacije neće biti pušteni u krug bolnice.

Podizanje nalaza laboratorija OŽB Vinkovci i laboratorija Doma zdravlja, Transfuziologije OŽB Vinkovci i RTG odjela i dalje će se obavljati na porti od 13-15 sati, dok se za termine podizanja ostalih nalaza pacijenti mogu raspitati telefonom. 

I dalje je na snazi zabrana posjeta. Informacije o pacijentima obitelji mogu dobiti telefonom, a potrebne stvari za pacijenta ostavljaju se na porti kao i dosada.

Upozoravamo i da prema navedenoj preporuci HZJZ i Ministarstva zdravstva, pacijent pri dolasku u bolnicu mora ponijeti svoju masku, a potrebna je i dezinfekcija ruku dezinficijensima koji se nalaze u prostorima bolnice.

Još jednom ističemo da je prilikom čekanja  potrebno održavati razmak od jednog metra na otvorenom i dva metra u zatvorenom prostoru, a svakako molimo pacijente da ne dolaze u bolnicu na naručene redovite preglede, pretrage i elektivne zahvate u slučaju pojave febriliteta ili respiratornih simptoma, nego da se u tom slučaju jave svome liječniku, a naručene termine otkažu. 

   

 

Dan hitne medicinske službe obilježen uz niz problema

VINKOVCI-Liječnici, tehničari i vozači hitne medicine danas obilježavaju Nacionalni dan hitne medicinske službe u povodu kojega se priopćenjem za javnost obratila Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći.

“Poštovani djelatnici hitne, hitnog bolničkog prijema i sanitetskog prijevoza. Dan hitne službe, 30.travnja, mi u udruzi proglasili smo još 2001. godine, nakon prosvjeda koga smo organizirali upozoravajući javnost i medije da u organizaciji hitne nešto ne štima. Svirali smo točno u podne u 76 gradova Republike Hrvatske i od tada je za nas službeno počela prva prava reorganizacija hitne – mi smo tada donijeli odluku i molili naše vodstvo da zajedno sa nama ovaj dan proglase Danom hitne službe RH. No, nažalost, smijali su nam se, obeshrabrivali pa čak i branili da se o njemu govori kao o Danu hitne, i tako sve dok Sabor RH nije poslao Hrvatskom sindikatu hitne medicine službeno priznanje o proglašavanju 30.travnja kao Dan hitne službe”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Danijel Šota.

Šota navodi kako su i pored brojnih opstrukcija, članovi Udruge neumorno radili i ponudili niz rješenja u radu i hitne i saniteta sudjelujući u povjerenstvima, zaustavivši niz odluka koje su imale za cilj dovesti u pitanje i samu djelatnost.

“Nažalost, puno naših dragih i stručnih članova je odustalo od ove borbe jer su sputavani, uskraćena im je edukacija, napredovanje, gotovo sve, a neki su i preminuli i nisu uspjeli ostvariti svoj san o hitnoj koju su sanjali.Ne mogu da se ne sjetim onih koji su zaslužni, koji su dali sve da bi hitna bila hitna, ne baš kao ovo danas nastalo na netrpeljivosti, razilaženju. Stoga dr. Perić, dr. Družetić, dr. Božinović, dr. Zeidler, dr. Antić, dr. Sušanj, dr. Krčelić, dr. Benčić, dr. Kinkela, dr. Franolić, dr. Galešev, ms Škunca, ms Juravić, ms Delost, ms Ključarić (pok), ms Glogović, ms Stojančev, ms Vrbat, ms Režić, ms Ivaniš, ms Brlek , ms Kremer, mt Dujmenović, mt Tunuković, mt Šarec, gospodin Gajnik , gospodin Žitnik, vozači Petreković, Bilandžija (pok), Ujević…Dakle, vi divni ljudi, vi ste ti što ste se borili, ne za sebe, ne za svoj uspjeh nego za hitnu, vi ste ti koji ste bili tu kada se stvarala, kada je postajala i nastajala hitna. Iako su danas neki od vas maknuti, smjenjeni, iako vas nisu ni pitali nikada više ni šta ni kako, budite ponosni jer ste vi stvorili to što oni rade”, navodi Danijel Šota.

Prema riječima Danijela Šote, dosta je problema, te je između ostalog rekao: 

“Još nemamo skraćeni radni vijek, još se sestre voze iza kao da su teret, a ne dio tima, još saniteti nemaju ni radnu odoru, još se izbijaju sati i smjene kako ne bi imali prekovremenih, još pola države u sklopu hitne ima sanitet, a pola ne, još smo jedna od tri države sa najgorim dispečerskim programom, još se sestre sa visokom i višom stručnom spremom bore za status, još vozači imaju manji koeficijent od domara, još se auti ne nabavljaju po zakonu o vozilima hitne, još nemamo zakon o hitnoj, još djelatnici na hitnom bolničkom prijemu rade kao na pokretnoj traci, još nitko ne priznaje rad sestara i tehničara na hitnoj i još i još i još i još …..No, svima vama koji radite na hitnoj, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima, svima vama u hitnom bolničkom prijemu, svima vama u sanitetu, sretan vam Dan hitne, 30.travnja”, poručuje se u priopćenju Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći sa sjedištem u Vinkovcima.

 

Uskoro kreće izvođenje radova na rekonstrukciji traktorskih puteva

ANDRIJAŠEVCI-U općini Andrijaševci potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji traktorskih puteva, odnosno, projektu Šumske ceste 1 i Šumske ceste 2 u Rokovcima u dužini 4,3 km i čija je vrijednost 7,5 milijuna kuna.

-''Riječ je o projektu koji je finaciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i jedina smo općina s područja Vukovarsko – srijemske županije koja je prošla na ovom natječaju.Ovdje se radi o vrijednim promjenama koje će zasigurno sigurnijim učiniti prometovanje ovom dosad neuređenim putevima, a najviše će služiti poljoprivrednicima, kao i ljudima koji u tom djeluju imaju kuće za odmor.Vjerujemo kako će nam uređenje ovih puteva puno pomoći i u razvoju turizma na području naše općine'', rekao je Damir Dekanić, načelnik Općine Andrijaševci.

Radovi na rekonstrukciji puteva trebali bi početi do kraja travnja i uključuju iskop postojećih lenija, navoz kamena i uređenje kanala. 

“Za nas je to u građevinskom smislu jednostavan i lako izvediv projekt, a mještanima Rokovaca  – Andrijaševaca će povećati kvalitetu života.”, rekao je Stipe Šuker, prokurist vinkovačke tvrtke Cestorad

 Ugovor su potpisali Damir Dekanić, načelnik Općine Andrijaševci i Stipe Šuker, prokurist vinkovačke tvrtke Cestorad koja će obaviti radove rekonstrukcije.