Najave

Vijesti

Uspješno održani Rimski dani u Vinkovcima

VINKOVCI-Ove godine Rimski dani odvijali su se pod geslom "Inter nos fortiores - Zajedno smo jači“. I ove je godine bilo mnoštvo događanja koji su donijeli dašak vremena kada je grad na Bosutu bio važno sjecište trgovačkih putova Rimskog Carstva i zvao se Colonia Aurelia Cibalae. Ovdje su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens te su jedini rimski carevi rođeni na tlu današnje Hrvatske. Brojni posjetitelji imali su prigodu sudjelovati u nekoj od radionica izrade keramičarskih ukrasa, umijeća žongliranja, ili zračne akrobacije, posjetiti Rimski sajam obrta po uzoru na ona iz rimskih vremena, kušati rimske gastronomske delicije, obići vinkovačko gradsko središte u pratnji vodiča, dok je najmlađima namijenjena mala škola gladijatora i razne dječje igre iz rimskih vremena. Središnji je događaj za djecu, ali i za njihove roditelje, bila borba vinkovačkih gladijatora.

- U početku smo mislili da zbog korone neće ništa biti od Rimskih dana, ali kako je pandemija slabjela stvorili su se uvjeti da bi se to ipak moglo organizirati. Prionuli smo poslu i posjetitelji sada mogu vidjeti što smo napravili. Ispoštovali smo sve mjere koje propisuje Zavod za javno zdravstvo, pa na oba ulaza u rimsko naselje svakom sudioniku i posjetitelju izmjerena je temperatura i dezinficirane ruke, a dobili su i maske. Sudionici programa donijeli su i potvrde da nisu zaraženi koronavirusom. Program je sličan prošlogodišnjem, a ove godine imamo na više mjesta vatre koje osvjetljavaju, kao i u doba Rima, kada nije bilo struje. Na Rimskom sajmu je 15-ak izlagača iz nekoliko gradova i Vinkovaca, radionice za izradu frizura iz rimskih dana, pripremana je hrana prema izvornim rimskim receptima, a u tome, kao i u šivanju tunika, pomogli su nam učenici srednjih škola. Bilo je rimskih hamburgera i kobasica, zanimljive kombinacije ljutoga i slatkoga. Posjetitelji su mogli jahati konje i iskušati se u mačevanju s rimskim vojnicima, ili se provozati na drvenom vrtuljku. U areni se borilo šest gladijatora, a zanimljivost je da su se borile i dvije gladijatorice. Posjećenost je jako dobra na svim programima - kaže Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovaca.

Cijeli program VIII. Rimskih dana odigravao se u parku Lenije, gdje je bio rekonstruiran rimski gradić sa svim obilježjima grada od trga, vašara, arene za borbu, gostionice...

 

Ministar Marko Pavić uručio ugovore za sufinaciranje projekata u našoj županiji

VINKOVCI-Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić boravio je danas u radnom posjetu Vukovarsko – srijemskoj županiji. Tom prigodom ministar je u Vinkovcima uručio ugovore vrijedne 40 milijuna kuna općinama, gradovima i ustanovama s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koji se financiraju iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Riječ je o pozivima za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema te uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Prije nego što se krenulo s uručivanjem ugovora nazočne je pozdravio Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić zahvalivši se ministarstvu i Vladi RH na potpori projekata. Do sada je u našoj županiji realizirano projekta u vrijednosti tri milijarde kuna, rekao je Galić te pohvalio gradonačelnike i načelnike, kao i razvojne agencije, lokalne razvojne grupe koji su omogućili da Vukovarsko – srijemska županija bude jedna od najuspješnijih županija po povlačenju sredstava iz EU fondova.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric izrazio je zadovoljstvo što je danas u Vinkovcima na uručivanju ovih vrijednih ugovora. “Kada gledamo protekle četiri godine vidimo u Vinkovcima bolnicu koja je opremljena europskim novcem, po gradu voze autobusi financirani europskim novcem, izgradili smo Poduzetnički inkubator, gradimo nadvožnjak i prugu prema Vukovaru. To su samo neki od projekata koje smo realizirali u Vinkovcima.”, rekao je Petric te se zahvalio na suradnji i partnerstvu.

“Danas smo u Vinkovce donijeli novih 40 milijuna kuna i s kojima smo došli do 3 milijarde kuna ugovorenih sredstava, što europskih, nacionalnih i sredstava međuregionalne suradnje. To govori koliko ste uspješni, ali i koliko je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem naš zajednički uspjeh.”, rekao je Pavić dodavši kako je i Europska komisija izrazila veliku potporu projektu i smatra ga jednim od uspješnijih regionalnih projekta u Europskoj uniji.

“Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju Slavoniju, Baranju i Srijem. Europski fondovi pomažu Vinkovcima, Vukovaru i cijeloj Vukovarsko – srijemskoj županiji.”, rekao je Pavić te je posebno istaknuo program Zaželi. “Milijardu i 500 milijuna kuna sredstava uloženo je u zapošljavanje preko 6 tisuća žena koje brinu o 35 tisuća starih kućanstava, a polovica tih zaposlenih žena je u Slavoniji.”, kazao je ministar te dodao kako nas novim financijskom okvirom očekuje 21,5 milijardi eura i to je dvostruko više sredstava nego do sada, a što znači da će biti i dvostruko više projekata.

Grad Vinkovci potpisao je dva ugovora i to o „Izradi projektno-tehničke dokumentacije Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci” i “Izradi projektno-tehničke dokumentacije suvremenog energetsko učinkovitog toplinskog sustava grijanja u Gradu Vinkovcima“.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uručio vaučere učenicima

VINKOVCI - Grad Vinkovci i ove godine sufinancira troškove kupnje radnih bilježnica i drugog radnog materijala učenicima osnovnih škola s područja grada Vinkovaca dodjelom vaučera u iznosu od 500 kuna.

Uručivanjem vaučera učenicima 3. b razreda OŠ Ivana Mažuranića, počela je podjela novčanih bonova učenicima od 2. do 7. razreda za školsku godinu 2020./2021. “Kao i svake godine od kada smo pokrenuli projekt dodjele vaučera i pomoći našim osnovnoškolcima, odnosno našim obiteljima, i ove godine u proračunu smo osigurali gotovo 1,2 milijuna kuna za 2397 osnovnoškolaca koji će dobiti vaučere u vrijednosti 500 kuna”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić i učenicima uručio vaučere uz želju da se odmore tijekom školskih praznika te najesen uspješno nastave školovanje. 

Dodao je kako učenici prvog razreda srednje škole u sljedećoj školskoj godini ostaju u programu kroz koji im se uz početak osnovnoškolskog odnosno srednjoškolskog obrazovanja dodjeljuje potpora od tisuću kuna. Marina Markić, ravnateljica OŠ Ivana Mažuranića, rekla je kako su roditelji zadovoljni potporom. 

Obilježena 29. obljetnice osnivanja 109. brigade ZNG Vinkovci

ROKOVCI-Središnji program povodom 29. obljetnice osnivanja 109. brigade ZNG Vinkovci, pod visokim pokroviteljstvom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a u organizaciji Udruge ratnih veterana 109. brigade i Općine Andrijaševci, održan je u Rokovcima.

Legendarna 109. brigada odigrala je povijesnu ulogu u zaustavljanju neprijatelja na ovim prostorima i omogućila Republici Hrvatskoj da naoruža i obući svoje oružane snage i oslobodi sve dijelove svog prostora i konačno dočeka povijesni san o svojoj neovisnosti.Osnovana je 28. svibnja 1991. godine s 1800 pripadnika, pokojom automatskom puškom  i puškom M-48, šakom streljiva te je domoljubljem i hrabrošću prkosila daleko jačem neprijatelju. Bojišnica brigade bila je duga 70 kilometara i bila je naslonjena na granicu sa Srbijom pa je brigada držala zaključana vrata Hrvatske. Do kraja 1991. godine imala je 4000 pripadnika. 

Vijence ispred spomenika poginulim braniteljima u centru Rokovaca,  položili su i svijeću zapalili obitelji i rodbina poginulih i nestalih branitelja,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH  saborski zastupnik Dražen Milinković, izaslanik ministra branitelja umirovljeni brigadir Filip Aračić, izaslanstvo 109. brigade, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Andrijaševci, gradova Vinkovci i Otoka, Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci i Udruge veterana 122. brigade iz Đakova.

Okupljenima su svoje pozdravne riječi uputili načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade Jakov Milanović-Brada, župan Božo Galić, umirovljeni brigadir Filip Aračić te saborski zastupnik Dražen Milinković.

Prisjetili su se 202 poginula pripadnika, 24 nestala i više od 600 ranjenih, kao i dana kada su pripadnici 109. brigade ostavljali svoje najmilije, svoj posao, svoj kućni prag i odlazili braniti svoju grudu, svoj zavičaj i svoju domovinu.

Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i misu zadušnicu u crkvi sv. Roka predvodili su domaći župnik vlč. Đuro Blumenšajn i prečasni mons. Tadija Pranjić. 

 

Uručene vrijedne nagrade za znanje o Europskoj uniji

VINKOVCI-Šira je javnost, a poglavito mladi i djeca, i ove godine imala priliku sudjelovati u raznovrsnom programu obilježavanja Europskog tjedna, koji je zbog krizne situacije prouzročene pandemijom koronavirusa Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije prvi put organizirala u cijelosti online.

Suradnjom djelatnika Razvojne agencije, nastavnika i roditelja, djeca od petog do osmog razreda osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije imala su mogućnost pripreme i sudjelovanja u online Kvizu za školarce. Čak je šezdeset posto osnovnih škola s područja županije sudjelovalo u kvizu, a najbolja među njima bila je Osnovna škola Josipa Kozarca iz Vinkovaca, koja je na temelju prosjeka rezultata svojih učenika osvojila prvo mjesto. Time su bistre glavice svojim rezultatima svojoj školi priskrbile 25 3D olovki uz popratni potrošni materijal, koji će zasigurno kreativno nadopuniti održavanje nastave za cijeli jedan razred. Iz iste je škole desetero učenika osvojilo promotivne pakete Agencije.

 

Za one učenike koji su se posebno istaknuli općim znanjem o Europskoj uniji Agencija je osigurala nagrade za prvih pet najboljih. Prvo je mjesto osvojila Ana Šokčević, učenica 8.c razreda Osnovne škole Gunja, za što je nagrađena mobitelom Samsung A51, drugo mjesto osvojio je Petar Šokčević, učenik 5.a razreda Osnovne škole Gunja, koji je osvojio GoPro kameru Hero 7. Treće mjesto pripalo je Teni Čavka iz 5. a razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Vinkovaca, koja je osvojila tablet Lenovo Tab M8. Četvrto mjesto zauzeo je Leon Sukobljević, učenik 8. a razreda Osnovne škole Nijemci, koji je osvojio pametni sat Xiaomi, a peto mjesto pripalo je Paoli Kopić, učenici 5 a razreda Osnovne škole Gradište, koja je također osvojila pametni sat.

U sklopu gostovanja u radijskim emisijama na radiopostajama Vinkovci, Vukovar i Županja djelatnici Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije slušateljima su približili dosadašnji rad Agencije i postavili nagradno pitanje, na koje su točno odgovorili slušateljica Radija Vinkovci Zdenka Lucić, slušatelj Radija Vukovar Filip Leko i slušateljica Radija Županja Snježana Kosić te osvojili vrijednu nagradu - bicikl.

Turska agencija TIKA darovala 200 paketa za najpotrebitije

VINKOVCI-U zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima danas je uručeno 200 paketa pomoći za obitelji u potrebi, koju je donirala Turska međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA, a u sklopu projekta “Donacija humanitarnih paketa” Vukovarsko – srijemskoj županiji, tijekom postojeće krize s korona virusom. Paketi će biti proslijeđeni centrima za socijalnu skrb u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, koji će uručiti onima kojima će oni biti potrebni.

Navedena agencija postoji u 60 zemalja svijeta već 28 godina, te djeluju na pružanju humanitarne pomoći u svijetu i aktivni su na područjima odgoja i obrazovanja, zdravstva, tehnološkoga razvoja, građevine, sporta i dr.

Ured u Hrvatskoj otvoren je u ožujku 2016. godine pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu. U proteklom razdoblju uspjeli su realizirati ukupno 75 projekata u različitim područjima, a djeluju u suradnji i uz podršku tijela lokalne i regionalne vlasti, institucija i ministarstava.

 

Ukupna vrijednost paketa je cca. 350 kuna, a sadrže prehrambene namirnice poput suncokretovog ulja, šećera, soli, tjestenine, riže, brašna, riblje konzerve, paštete, trajnog mlijeka, pekmeza, koncentrata rajčice, vegete, graha u konzervi, krastavaca u staklenci, ajvara, kocke za juhu, juhe u vrećici, kvasca, pudinga, trajnih keksi, štapića, čokoladnog namaza, čokolina i sl.

U ime Vukovarsko – srijemske županije donaciju je primio pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb dr.sc. Darko Dimić, a uručio mu ih je ispred Turske agencije za suradnju i koordinaciju-TIKA, koordinator-ataše Haşim Koç.

Pročelnik Dimić je tom prigodom rekao: - “Međunarodna agencija za suradnju i koordinaciju TIKA koja ima svoj ured u Zagrebu, pri Veleposlanstvu Turske, već niz godina pomaže našoj županiji, još iz doba poplava kada su pomagali u području županjske Posavine. Tako su evo i danas donirali 200 paketa hrane, koje ćemo u ovom trenutku, kada je ugroza od virusa COVID 19, s kojom se naša županija svakodnevno bori i hvala Bogu nismo dopustili da se virus širi, donirane pakete podijeliti centrima za socijalnu skrb a oni će ih uputiti onima kojima je najpotrebitije na području Vukovarsko-srijemske županije, a dio paketa biti će upućen i za potrebite mještane općine Gunja.”

Koordinator TIKA-e u Zagrebu Koç izjavio je kako su u Hrvatsku prvi put došli 2014. kada su poplave zahvatile županjsku Posavinu, te je podsjetio kako je tom prilikom pružena pomoć mještanima u poplavljenoj Gunji. Dodao je kako su u sklopu projekta donirali plastenike i steone krave za 50 obitelji. Dodao je kako je agencija TIKA zaslužna i za djelomičnu restauraciju Islamskog kulturnog centra i džamije oštećene u poplavama.

“Nalazimo se u mjesecu ramazana i tradicija je priređivati svečane večere s kojima se prekida post. Kako nismo u mogućnosti to ove godine realizirati zbog pandemije koronavirusa kojom je jednako pogođena i Hrvatska i Turska odlučili smo se organizirati ovu humanitarnu akciju te pakete sa prehrambenim proizvodima donirati potrebitim obiteljima. U Hrvatskoj ćemo podijeliti ukupno 1100 paketa s prehrambenim proizvodima, cca 19 tona hrane, u vrijednosti 50 tisuća eura, a akciju smo započeli u Vukovarsko-srijemskoj županiji u koju smo prvo došli kako bismo podijelili 200 paketa. Nakon toga se akcija nastavlja u Karlovcu, Gospiću, Šibeniku, Sisku i završava u Zagrebu.”, rekao je koordinator Koç i za kraj poželio svima da se ova situacija s korona krizom što prije smiri i da se svi vrate normalnom životu.

 

Gradonačelnik obišao vatrogasce i zahvalio na njihovom nesebičnom angažmanu

 

VINKOVCI - U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana sv. Florijana, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, posjetio je Javnu vatrogasnu postaju Vinkovci, kako bi im čestitao njihov dan, te im zahvalio za njihov nesebičan angažman.

- Došli smo ih pozdraviti, zahvaliti im što nesebično daju sebe u spašavanju svih nas, da im zaželimo da tijekom godine imaju što manje intervencija, da imamo što manje problema, ali i da ih zamolimo da uz pomoć svetog Florijana uvijek budu spremni pomoći našim sugrađanima i svima onima kojima bude potreba za njihovim intervencijama, rekao je gradonačelnik Bosančić.

Ovaj dan se svečano u Vinkovcima obilježava svake godine uz razna okupljanja i skupštine, no ove godine, zbog novonastale situacije, vinkovački vatrogasci ga obilježavaju radno.

- U ovom razdoblju pandemije bilo je nešto manje intervencija. Imali smo drugačiju organizaciju ustroja vatrogasaca, imali smo A i B ekipe u slučaju bilo kakve ugroze vatrogasaca, a malo više radimo na dezinfekciji i čišćenju firme. Sve u svemu, stanje je dobro po pitanju sredstava, oprema je standardna i imamo je dovoljno, istaknuo je Krešimir Jelić, zamjenik zapovjednika JVP Vinkovci.