Najave

Vijesti

Obavijest pacijentima Opće županijske bolnice Vinkovci

VINKOVCI-U sklopu reaktivacije bolničkog sustava u sklopu izlazne strategije RH za COVID-19 došlo je do naglog povećanog broja pacijenata koji osobno dolaze u OŽB Vinkovci zbog raznih, često i neopravdanih razloga. 

   Naime, prema preporukama HZJZ, iz dokumenta „Mjere reaktivacije bolničkog sustava u sklopu izlazne strategije RH za COVID-19“, planirana reaktivacija odvijat će se postupno ovisno o kadrovskim i prostornim kapacitetima. U prvih mjesec dana očekuje se reaktivacija u opsegu od 30 posto, a ne potpuna normalizacija rada.

Prema istom dokumentu, s obzirom da epidemija nije završena, i dalje je potrebno provoditi sve ranije propisane protuepidemijske mjere. One i dalje uključuju smanjenje nepotrebnih osobnih dolazaka pacijenata u bolnice, ograničenje kretanja i zadržavanja pacijenata u bolnicama, te održavanje razmaka od 2 metra u zatvorenom i 1 metar na otvorenom prostoru. Stoga će pacijenti biti naručeni na točan termin, uz dovoljan prostorni i vremenski razmak između pacijenata.

S obzirom na navedeno, broj pacijenata koje ćemo moći primiti na preglede, pretrage i elektivne zahvate nužno će biti manji nego što je uobičajeno.

Kako normalizacija rada neće biti moguća odjednom, u punom opsegu, molimo pacijente da u bolnicu ne dolaze ako se ne radi o hitnim stanjima ili ako nemaju određeni termin pregleda, pretrage ili elektivnog zahvata. 

Ako su im raniji termini koje su imali otkazani zbog epidemije o novim terminima bit će obaviješteni telefonom. Novi termini će ovisiti o hitnosti stanja.

Nadalje, ako su prije epidemije bili na listi čekanja, a još nisu dobili termin za pregled ili pretragu, na iste se mogu naručiti telefonom ili preko obiteljskog liječnika. 

Usto, pacijenti koji dolaze na elektivni operativni zahvat ili pretragu kod koje se očekuje generiranje aerosola moraju doći s nalazom testa na COVID 19- ne starijim od 48 h. O načinu uzimanja brisa bit će obaviješteni prilikom naručivanja.

 

Oni pacijenti kojima je na nalazu naveden neodređeni termin za kontrolu, primjerice za  mjesec ili za dva mjeseca, također se trebaju na iste naručiti telefonom ili preko obiteljskog liječnika.

Naime, prema navedenim preporukama, obiteljski liječnik je taj koji najbolje zna stanje i potrebe svog pacijenta pa može pri naručivanju tražiti prioritet.

Pacijenti koji se osobno dolaze u bolnicu naručiti ili raspitati za razne informacije neće biti pušteni u krug bolnice.

Podizanje nalaza laboratorija OŽB Vinkovci i laboratorija Doma zdravlja, Transfuziologije OŽB Vinkovci i RTG odjela i dalje će se obavljati na porti od 13-15 sati, dok se za termine podizanja ostalih nalaza pacijenti mogu raspitati telefonom. 

I dalje je na snazi zabrana posjeta. Informacije o pacijentima obitelji mogu dobiti telefonom, a potrebne stvari za pacijenta ostavljaju se na porti kao i dosada.

Upozoravamo i da prema navedenoj preporuci HZJZ i Ministarstva zdravstva, pacijent pri dolasku u bolnicu mora ponijeti svoju masku, a potrebna je i dezinfekcija ruku dezinficijensima koji se nalaze u prostorima bolnice.

Još jednom ističemo da je prilikom čekanja  potrebno održavati razmak od jednog metra na otvorenom i dva metra u zatvorenom prostoru, a svakako molimo pacijente da ne dolaze u bolnicu na naručene redovite preglede, pretrage i elektivne zahvate u slučaju pojave febriliteta ili respiratornih simptoma, nego da se u tom slučaju jave svome liječniku, a naručene termine otkažu. 

   

 

 

Dan hitne medicinske službe obilježen uz niz problema

VINKOVCI-Liječnici, tehničari i vozači hitne medicine danas obilježavaju Nacionalni dan hitne medicinske službe u povodu kojega se priopćenjem za javnost obratila Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći.

“Poštovani djelatnici hitne, hitnog bolničkog prijema i sanitetskog prijevoza. Dan hitne službe, 30.travnja, mi u udruzi proglasili smo još 2001. godine, nakon prosvjeda koga smo organizirali upozoravajući javnost i medije da u organizaciji hitne nešto ne štima. Svirali smo točno u podne u 76 gradova Republike Hrvatske i od tada je za nas službeno počela prva prava reorganizacija hitne – mi smo tada donijeli odluku i molili naše vodstvo da zajedno sa nama ovaj dan proglase Danom hitne službe RH. No, nažalost, smijali su nam se, obeshrabrivali pa čak i branili da se o njemu govori kao o Danu hitne, i tako sve dok Sabor RH nije poslao Hrvatskom sindikatu hitne medicine službeno priznanje o proglašavanju 30.travnja kao Dan hitne službe”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Danijel Šota.

Šota navodi kako su i pored brojnih opstrukcija, članovi Udruge neumorno radili i ponudili niz rješenja u radu i hitne i saniteta sudjelujući u povjerenstvima, zaustavivši niz odluka koje su imale za cilj dovesti u pitanje i samu djelatnost.

“Nažalost, puno naših dragih i stručnih članova je odustalo od ove borbe jer su sputavani, uskraćena im je edukacija, napredovanje, gotovo sve, a neki su i preminuli i nisu uspjeli ostvariti svoj san o hitnoj koju su sanjali.Ne mogu da se ne sjetim onih koji su zaslužni, koji su dali sve da bi hitna bila hitna, ne baš kao ovo danas nastalo na netrpeljivosti, razilaženju. Stoga dr. Perić, dr. Družetić, dr. Božinović, dr. Zeidler, dr. Antić, dr. Sušanj, dr. Krčelić, dr. Benčić, dr. Kinkela, dr. Franolić, dr. Galešev, ms Škunca, ms Juravić, ms Delost, ms Ključarić (pok), ms Glogović, ms Stojančev, ms Vrbat, ms Režić, ms Ivaniš, ms Brlek , ms Kremer, mt Dujmenović, mt Tunuković, mt Šarec, gospodin Gajnik , gospodin Žitnik, vozači Petreković, Bilandžija (pok), Ujević…Dakle, vi divni ljudi, vi ste ti što ste se borili, ne za sebe, ne za svoj uspjeh nego za hitnu, vi ste ti koji ste bili tu kada se stvarala, kada je postajala i nastajala hitna. Iako su danas neki od vas maknuti, smjenjeni, iako vas nisu ni pitali nikada više ni šta ni kako, budite ponosni jer ste vi stvorili to što oni rade”, navodi Danijel Šota.

Prema riječima Danijela Šote, dosta je problema, te je između ostalog rekao: 

“Još nemamo skraćeni radni vijek, još se sestre voze iza kao da su teret, a ne dio tima, još saniteti nemaju ni radnu odoru, još se izbijaju sati i smjene kako ne bi imali prekovremenih, još pola države u sklopu hitne ima sanitet, a pola ne, još smo jedna od tri države sa najgorim dispečerskim programom, još se sestre sa visokom i višom stručnom spremom bore za status, još vozači imaju manji koeficijent od domara, još se auti ne nabavljaju po zakonu o vozilima hitne, još nemamo zakon o hitnoj, još djelatnici na hitnom bolničkom prijemu rade kao na pokretnoj traci, još nitko ne priznaje rad sestara i tehničara na hitnoj i još i još i još i još …..No, svima vama koji radite na hitnoj, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima, svima vama u hitnom bolničkom prijemu, svima vama u sanitetu, sretan vam Dan hitne, 30.travnja”, poručuje se u priopćenju Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći sa sjedištem u Vinkovcima.

 

Uskoro kreće izvođenje radova na rekonstrukciji traktorskih puteva

ANDRIJAŠEVCI-U općini Andrijaševci potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji traktorskih puteva, odnosno, projektu Šumske ceste 1 i Šumske ceste 2 u Rokovcima u dužini 4,3 km i čija je vrijednost 7,5 milijuna kuna.

-''Riječ je o projektu koji je finaciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i jedina smo općina s područja Vukovarsko – srijemske županije koja je prošla na ovom natječaju.Ovdje se radi o vrijednim promjenama koje će zasigurno sigurnijim učiniti prometovanje ovom dosad neuređenim putevima, a najviše će služiti poljoprivrednicima, kao i ljudima koji u tom djeluju imaju kuće za odmor.Vjerujemo kako će nam uređenje ovih puteva puno pomoći i u razvoju turizma na području naše općine'', rekao je Damir Dekanić, načelnik Općine Andrijaševci.

Radovi na rekonstrukciji puteva trebali bi početi do kraja travnja i uključuju iskop postojećih lenija, navoz kamena i uređenje kanala. 

“Za nas je to u građevinskom smislu jednostavan i lako izvediv projekt, a mještanima Rokovaca  – Andrijaševaca će povećati kvalitetu života.”, rekao je Stipe Šuker, prokurist vinkovačke tvrtke Cestorad

 Ugovor su potpisali Damir Dekanić, načelnik Općine Andrijaševci i Stipe Šuker, prokurist vinkovačke tvrtke Cestorad koja će obaviti radove rekonstrukcije.

 

COVID ambulante u dvije smjene

VINKOVCI-U Vukovarsko-srijemskoj županiji u utorak nije bilo novih pozitivnih osoba na koronavirus, pa ukupan broj oboljelih iznosi 37. Iz Stožera civilne zaštite VSŽ-a navode kako je u samoizolaciji 305 osoba. U objektima za karantenu su četiri osobe. Opća županijska bolnica Vinkovci ima dvije hospitalizirane osobe pozitivne na koronavirus.

Sukladno uputama Kriznoga stožera Ministarstva zdravstva ukinut je rad u noćnoj smjeni izdvojenih ordinacija za pregled osoba pod sumnjom na zaraženost bolesti COVID-19. Prema novom rasporedu rade u dvije smjene: od 8 do 14, i od 14 do 20 sati na dosadašnjim lokacijama.

Tržnica na otvorenom ponovo započela s radom

VINKOVCI-Osim domaćih proizvoda koje naši građani već tjedan dana mogu kupiti u montažnim kućicama, od danas svoju blagdansku trpezu mogu obogatiti i voćem i povrćem kod dobro im znanim prodavačima s vinkovačke tržnice. Iako ih je tek 50, zadovoljnih posjetitelja prvog dana prodaje nije nedostajalo.

Zaštitna ograda, prozirna najlon traka između klupa i gospođa koja brine o dezinfekciji ruku posjetitelja prizor je koji nas je jutros zatekao na ulazu gradsku tržnici gdje je od danas dozvoljena prodaja voća i povrća. Svoje proizvode, zbog epidemioloških mjera, nudi tek pedesetak proizvođača između kojih je razmak od minimalno dva metra i koji su odvojeni posebnom trakom. No, kako kažu, zadovoljni su što svojim proizvodima barem i na ovaj način mogu Vinkovčanima uljepšati Uskrs.

„Tržnica radi na način kako je to preporučeno od strane Stožera. Napravili smo sve – od dezinfekcije, pripreme, odvojenih prostora, do toga da određeni broj ljudi može biti unutra. Nažalost, ponuda ne može biti prevelika jer moramo poštivati razmake i broj ljudi koji smije biti unutra, ali drago nam je da domaće proizvode možemo ponovno kupiti na tržnici“, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić i zahvalio djelatnicima GTG-a na maksimalnom angažmanu oko ulaza, izlaza i svih sanitarnih mjera.

Županija omogućila pakete za Uskrs obiteljima u potrebi

VINKOVCI-Zahvaljujući donaciji Vukovarsko-srijemske županije, u ovoj teškoj situaciji borbe za sprečavanje širenja koronavirusa, za Uskrs neće biti zaboravljeni ni naši sugrađani u stanju socijalne potrebe.

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je upravo započelo podjelu humanitarne pomoći za 370 socijalno ugroženih obitelji s područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koje obuhvaća gradove Vinkovci i Otok, te općine Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tordinci i Vođinci. Pomoć je prikupljena posredstvom Agroklastera, a sastoji se od prehrambenih artikala proizvođača (OPG) s područja naše županije.

Korisnicima s područja Grada Vinkovaca pomoć se dijeli u skladištu Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci u Ulici Josipa Kozarca 10, Vinkovci (stari „Metal“). Korisnicima iz grada Otoka i 11 općina Vukovarsko-srijemske županije: Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tordinci i Vođinci, obiteljski paketi su dostavljeni u suradnji sa socijalnim službama tih jedinica lokalne samouprave i bit će podijeljeni putem mreže povjerenika Crvenog križa u tim jedinicama lokalne samouprave.

S obzirom na mjere za sprečavanje širenja koronavirusa koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, molimo korisnike da prilikom preuzimanja paketa koriste dezinfekcijska sredstva i poštuju socijalnu distancu.

Grad Vinkovci osigurao pakete za obitelji u potrebi

 

VINKOVCI-Grad Vinkovci ove je godine osigurao 48 poklon paketa s hranom za obitelji u potrebi, a povodom najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

Riječ je o primateljima zajamčene minimalne naknade i to obiteljima s jednim ili više djece te samohranim roditeljima. “Situacija u kojoj nam gospodarstvo stoji nikome nije laka, no uspjeli smo i ove godine osigurati poklone za naše obitelji, koji će im barem malo olakšati ovu situaciju. Poklon paketi sadrže namirnice, slatkiše za djecu i sve one osnovne potrepštine koje su nam potrebne u svakom kućanstvu u ovom trenutku. Paketi nisu jednaki, prilagodili smo ih s obzirom da svaka obitelj ima i različit broj djece. Želim vam svima da ovaj Uskrs, koji će ove godine izgledati sasvim drugačije nego smo navikli, provedete u veselju uz svoje obitelji”, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić