Najave

Vijesti

Proizvodi s OPG-ova naše županije za stanovnike grada Zagreba

VINKOVCI-Vukovarsko-srijemska županija uključila se u humanitarnu akciju za pomoć stanovnicima grada Zagreba, stradalima u potresu.

Županija je odlučila pomoći u prehrambenim proizvodima poljoprivrednih proizvođača - OPG-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije, koji se konzumiraju u vrijeme uskrsnih blagdana.

Danas je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Vinkovcima utovaren kamion s poljoprivrednim proizvodima naših OPG-ova, te je krenuo put Zagreba koji je doživio velike štete nakon nedavnog potresa, a namijenjen stanovnicima grada u potrebi.

 Vukovarsko-srijemska županija nastoji barem djelomično ublažiti posljedice nakon potresa Zagreba i okolice, te putem ove donacije prehrambenih artikala, proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima naše županije, nastoji pomoći onima kojima je potrebna u vrijeme nadolazećeg blagdana.

Ova donacija je jedan oblik mjera otkupa proizvoda naših malih proizvođača poljoprivrednih proizvoda, u današnjim uvjetima na tržištu, kako bi ostvarili barem dio planiranih prihoda, a hrana, koja se inače koristila u vrijeme uskrsnih blagdana, a osobito sezonskog i ograničenog roka uporabe, dođe do onih kojima je životno potrebna. Predaja robe biti će u skladištu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb (Siget).

Prilikom utovara u kamion tvrtke „Vinkoprom“ i otpremi poljoprivrednih proizvoda iz Vinkovaca za Zagreb, a prikupljenih posredstvom županijske tvrtke Agro-klaster d.o.o., župan Božo Galić, je istaknuo značaj ove humanitarne akcije te je rekao: - „Cilj ove humanitarno-gospodarske akcije u Velikom tjednu, pred sam Uskrs, je da u novonastaloj situaciji nakon mjera Vlade RH, dodatno pomognemo našim OPG-ovima, poljoprivrednicima ali i najpotrebitijima u našoj županiji i najugroženijim građanima Grada Zagreba, stradalima u potresu. Putem tvrke Agro-klastera, na moju odluku, otkupili smo visokokvalitetne domaće proizvode i podijeliti ćemo ih u našoj županiji putem Crvenog križa u Vukovaru, Vinkovcima, Županiji, Iloku te građanima Grada Zagreba putem Društva Crvenog križa u Zagrebu. Na taj način pomoći ćemo našim OPG-ovima, proizvođačima koji proizvode kvalitetnu hranu i spasiti ih. Zahvala svima koji poštuju mjere nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite. U Vukovarsko-srijemskoj županiji odrekli smo se uskrsnica, što je za početak pola milijuna kuna. Za taj iznos otkupili smo robu OPG-ova i pomažemo im u plasmanu njihove robe da ne moraju brinuti za svoju opstojnost u ovim teškim vremenima. Takvu pomoć OPG-ovima ćemo pružati i dalje. Za sektor poljoprivrede i gospodarstvo pripremamo posebne mjere te ćemo se u tom smislu vjerojatno i odricati nekih troškova radi otkupa domaćih proizvoda.“

Direktor Agro-klastera d.o.o. Zdenko Podolar naveo je značaj ove gospodarsko-humanitarne akcije te je rekao : „U ovoj pošiljci je oko 3,5 tona domaćih proizvoda sezonskog karaktera. Cilj nam je rješavati interventno ono što je nužno, a u perspektivi ćemo nastojati otkupiti i druge proizvode. Ono što može čekati i što možemo plasirati u hotele i trgovačke lance će sačekati pravo ta vremena. Sada smo otkupili smo proizvode od 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je o suhomesnatim proizvodima, jajima, povrću, salati, tjestenini, gljivama, mladom luku i drugim sezonskim proizvodima koji su ujedno i prigodnog karaktera. Pozivamo i sve druge poljoprivredne proizvođače da se uključe u ovu akciju. Proizvođače smo anketirali i pozvali one koji imaju tržišne viškove da nam se jave te ćemo u okviru naših mogućnosti pomoći da im višak koji trenutno ne mogu utržiti ne propadne i da dođu do svojih prihoda koje su teškim trudom zaradili.“ 

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić istaknuo je kako se uslijed teške borbe protiv koronavirusa dogodio i strašan potres u Zagrebu i okolici, što je potaknulo Društvo Crvenog križa Vinkovci u još većem angažiranju i pružanju pomoći stradalima, te je izjavio: 

- „Naše kolege iz Društva Crvenog križa Zagreb imale su zadatak pružiti pomoć i smještaj stanovnicima stradalima u potresu te je ova hvale vrijedna donacija Vukovarsko-srijemske županije,  u vrijednosti oko 200.000 kuna i težine oko 3,5 tone, sigurno će dobro doći svima koji su ostali bez krova nad glavom. Želja nam je da i oni osjete barem malo dio blagdana, kao i prethodnih godina, u vrijeme kada je bilo sve u redu. Ovo je poseban osjećaj, jer Slavonija pomaže onima kojima je pomoć potrebna jer svi se sjećamo svibnja 2014.godine u vrijeme katastrofalne poplave na području županjske Posavine, a prvi koji su nam priskočili u pomoć su bili naše kolege iz Hrvatskog Crvenog križa i prva pomoć koja nam je stigla je pomoć upravo iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Izražavam i zahvalnost našoj Županiji što je izdvojila velika sredstva kako bismo mi mogli sada pomoći njima za ublažavanje posljedica potresa koji je pogodio sve stanovnike Zagreba i okolice.“

 

Kaufland poziva male proizvođače i OPG-ove na suradnju

VINKOVCI-Suradnja s domaćim proizvođačima za Kaufland je već dugo ključ uspješnog poslovanja. Poznajući potrebe i želje kupaca, ovaj trgovački lanac već niz godina surađuje s brojnim domaćim proizvođačima kroz projekt Naše mi najbolje paše.

U ovim izazovnim vremenima i teškom periodu za domaću proizvodnju, Kaufland ulaže dodatne napore i pokreće model direktne suradnje s onima koji su preko noći ostali bez svojih prodajnih mjesta za plasman proizvoda te je odlučio produbiti suradnju s lokalnim proizvođačima i obogatiti svoju ponudu njihovim proizvodima. Stoga poziva sve male proizvođače i OPG-ove da se preko službene web stranice https://www.kaufland.hr/

prijave odnosno pošalju svoje ponude. Poziv se odnosi na sve proizvođače mliječnih proizvoda, mesnih prerađevina, jaja, ulja, svježih sokova, domaće tjestenine, voćnih namaza, čajeva i biljnih proizvoda, slatkiša i kolača, proizvoda od meda, brašna te konzerviranog povrća. Neki od kriterija koji se trebaju zadovoljiti jesu dovoljne količine i visoki higijenski standardi, a proizvođači će u Kauflandu dobiti sigurnog i pouzdanog partnera, marketinšku potporu te mogućnost za dugoročnu suradnju.

„Razumijemo ozbiljnost trenutačne situacije u našoj zemlji i ovim projektom zaista želimo pomoći onim gospodarski najugroženijima koliko možemo. Kroz dugogodišnju suradnju s lokalnim proizvođačima uvjerili smo se u njihovu kvalitetu, stoga se veselimo dodatnim vrhunskim proizvodima drugih i očekujemo uspješnu suradnju“, rekao je Philipp Maximilian Sohler, direktor Nabave u Kauflandu Hrvatska.

 

 

Dezinfekcija klupa u središnjem parku

VINKOVCI -  Epidemiološka situacija na području Vukovarsko-srijemske županije stabilna je i nema koronavirusom zaraženih osoba. Ono što zabrinjava je podatak da je čak 98 građana Vinkovaca u samoizolaciji, stoga je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uputio apel građanima Vinkovaca:

- Apel svima – ostanimo doma! Poslušajmo naše liječnike i dajmo priliku svim mjerama da uspiju kako bi se što manje ljudi u ovom trenutku zarazilo ili izložilo virusu. Hvala svim medijima koji jako puno pridonose kvalitetnim informacijama. Ostanimo kao grad i županija bez zaraženih što je duže moguće, a nadajmo se, ako je ikako moguće i do samog kraja. Lijepo je vrijeme i to razumijem, ali moramo uzeti u obzir da je najvažnija stvar da se ne skupljamo u grupama, a tu najviše apeliram na djecu i roditelje. U kontaktu smo s policijom koja će upozoravati ljude kada ih ima previše na jednom mjestu. Važno je držati razmak,  jer je to najbolji način da se zaštitimo. Još jednom molim sve naše sugrađane da to poštuju, rekao je Bosančić.

S obzirom da se u gradskom parku u Vinkovcima skuplja i previše ljudi, zbog okolnosti u kojima se nalazimo, Veterinarska stanica Vinkovci dezinficirala je svu komunalnu opremu koja se dodiruje rukama i na kojoj se sjedi. Virus na ovakvim površinama ostaje duže i gradonačelnik moli građane da to imaju na umu.

 - Ove mjere koje su na snazi najbolja su zaštita i ništa drugo nas neće bolje zaštiti od toga da ih poštujemo. U ovom trenutku to je ključno za spriječavanje povećanja broja zaraženih. Na sreću, cijeli tim je jako dobro organiziran i drže pod kontrolom broj zaraženih. Nemojmo mi doprinositi tome da se taj broj poveća. Zatvorili smo najprije tržnicu, pa sada i dječja igrališta, a radit ćemo i dezinfekciju svega onoga što je u kontaktu s ljudima, samo kako bi smanjili mogućnost zaraze.Policija će dodatno patrolirati i podsjetiti ljude na odgovorno ponašanje. Cilj nije nikoga kazniti, nego zaštiti naše građane' rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci spremno za sve izazove

VINKOVCI-Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je u svrhu skrbi o zdravlju sugrađana u situaciji epidemije koronavirusa primjenjujući upute mjerodavnih službi reorganiziralo svoj rad i prilagodilo ga kriznim uvjetima, te je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić obišao skladište Crvenog križa kako bi se uvjerio u spremnost na sve izazove.

“Ono što je najbitnije je to da su djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci spremni pomoći našim sugrađanima. Oni su se do sada dokazali u svome radu, ali se nadamo da ćemo što manje morati intervenirati. Ipak, moramo biti spremni na sve moguće situacije. I iz tog razloga i jesmo  kod njih da vidimo tu spremnost i ukažemo našim sugrađanima da se mogu osloniti na naše službe u ovom slučaju na Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci s kojim ćemo cijelo vrijeme biti u kontaktu.”, rekao je Ivan Bosančić,vinkovački gradonačelnik 

 

Prema riječima Branka Tomića, ravnatelja GDCK volonteri su u akciji dostave hrane i lijekova sugrađanima treće životne dobi, a osobe koje se nalaze u samoizolaciji aktiviran je mobitel 099 666 9556 za pružanje psihosocijalne pomoći na kojemu dežuraju četiri članice tima za psihosocijalnu potporu GDCK Vinkovci.

 

U svrhu skrbi o zdravlju  građana u situaciji epidemije koronavirusa pogotovo onih starijiih i nemoćnim uključeni su i djelatnici programa “Zaželi”. 

 

“U proteklih godinu dana kroz ovaj program uspjeli smo dobiti 50 stručnih i obrazovanih osoba koje pomoć pružaju za 300 korisnika, a još ih je 60 na “čekanju”. Trenutno smo u fazi selektiranja tih 360 ljudi i znamo da ima korisnika koji su u kućanstvu sa svojim članovima obitelji i radimo na tome da izdvojimo one najpotrebitije i da njima budu na raspolaganju osobe koje na terenu provode projekt.Sve djelatnice u okviru projekta dobile su potrebnu opremu i upute na koji način djelovati. Očekujemo razumijevanje korisnika, jer neće im sada osobe koje rade ulaziti u domove nego će raditi sa distance te im nabavljati ono najpotrebitije, dostavu hrane, lijekova i plaćanje računa, jer znamo svi da su starije osobe i najsavjesnije po tom pitanju. Ono što nas kao gradsku upravu posebno veseli je to da je dio žena koje imaju pravo na godišnji odmor to pravo nisu koristile nego su se stavile na raspolaganje kako bi sustav mogao normalno funkcionirati,  rekao je Hrvoje Niče, pročelnik UO za gospodarstvo Grada Vinkovaca.

 

Srijem i Slavonija imaju osmišljene turističke proizvode

VINKOVCI- U prva dva mjeseca ove godine na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježen je rast dolazaka za 17,91 posto i noćenja za 22,16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Točnije, u siječnju i veljači zabilježeno je nešto više od 13.6 tisuća dolazaka i ostvareno je više od 19 tisuća noćenja. Posebno raduje nastavak porasta dolazaka stranih gostiju koji su u prošloj godini ostvarili porast od 17,7 posto u dolascima i 18,22 posto  u noćenjima u odnosu na 2018. Točnije, 2019. Srijem i Slavoniju posjetilo 16.686 stranih turista koji su ostvarili 35.831 noćenja što predstavlja najbolji rezultat inozemnog turističkog prometa u posljednjih 20 godina.

„Srijem i Slavonija imaju pomno osmišljene turističke proizvode i atraktivnu turističku ponudu te jasno zacrtanu strategiju razvoja turizma, a poznati su po gostoljubivosti, sjajnoj eno-gastro ponudi i bogatoj kulturnoj baštini“, rekao je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.    

Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije istaknula je kako je trend porasta turističkog prometa rezultat sustavnog rada, nastupa na sajmovima i posebnih prezentacija te novog pristupa marketinškim aktivnostima. 

„Doprinos pozitivnom trendu turističkog prometa dao i rekordan broj stranih novinara koji su boravili prošle godine u Srijemu i Slavoniji. Od ukupno 18 studijskih putovanja, 14 ih se odnosilo na novinare te dvije grupe TV ekipa i još dvije turističkih agenata. To je rezultiralo brojnim reportažama, između ostalih i onoj na deset stranica o Hrvatskom Podunavlju u francuskom časopisu Le Figaro, što je iznimna reklama Srijemu i Slavoniji“, zaključila je Bušić Srpak i najavila nastavak implementacije brendiranja na području Srijema i Slavonije.

„Brendiranje se provodi na razini cijele destinacije, a uz destinaciju brendiraju se i turistički proizvodi. Kao temelj za nastavak rada na snažnijoj promociji, ali i razvoju proizvoda dva su velika realizirana projekta – „Analiza riječnih krstarenja u Republici Hrvatskoj“ i „Marketinški plan turizma Vukovarsko-srijemske županije“ koji je realiziran kao dio velikog projekta Strateškog marketinškog plana turizma Slavonije s planom brendiranja“, ističe direktorica županijskog TZ-a. Na predstavljanju turističkih rezultata i projekata Srijema i Slavonije predstavnicima lokalnih turističkih zajednica i ugostiteljskih objekata, nositeljima oznake Okusi Srijema i Slavonije, uručene su ploče s novim logotipovima temeljenim na sloganu „Protkani zlatom“. U sklopu projekta i web stranica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije dobila je prepoznatljiv dizajn, usklađen s novim vizualnim identitetom.

 

Vinkovčanka Antonia Magdić osvojila prvu nagradu žirija

VINKOVCI-U povodu Međunarodnog dana žena u Galeriji likovnih umjetnosti ''Slavko Kopač'' u Vinkovcima, svečano je otvorena izložba ''One su tu'' na kojoj su se predstavile 53 umjetnice iz cijele Hrvatske, a može se vidjeti pregled slikarskih, kiparskih, grafičkih, fotografskih, multimedijalnih radova i instalacija.

Prve dvije godine umjetnice iz Vukovarsko-srijemske županije izlagale su na poziv, a ove godine su organizatori odlučili  objaviti natječaj  na koji su se mogle prijaviti umjetnice iz Hrvatske, cijele Europske Unije i regije. 

Na natječaj se prijavilo 111 autorica i više od 300 radova, a nakon velike selekcije stručnog žirija kojega su činile: Lana Skender, Iva Muškić i Ana Čolaković odabrano je 53 autorice koje su se natjecale za nagradu žirija i publike.

Antonia Magdić iz Vinkovaca , studentica druge godine diplomskog studija Likovna kultura, modul slikarstvo za svoj rad ''Trag'' dobila je prvu nagradu stručnog žirija u iznosu od 2.000 kuna, a ovom prigodom je istaknula:

-Sretna sam što sam osvojila prvu nagradu stručnog žirija, što mi je svakako postrek za daljni rad.U svom radu bavila sam se fenomenom migracije, odnosno mikro i makro migracija koje se dešavaju trenutno u svijetu.Osim toga i dnevnom migracijom pošto svakodnevno putujem na relaciji Vinkovci-Osijek . Rad se sastoji od devet aluminijskih kutija, koje se povezane crtežom, odnosno perforacijom u samom materijalu, gdje sam se koristila skalpelom, rekla je Antonia Magdić.

Prema riječima Hrvoja Vulića, ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci sam koncept žene u umjetnosti u pravilu je sveden na muzu, inspiraciju ili model, a nema razloga da žena ne bude ravnopravna zastupljenost žene kao umjetnice i stvarateljice. 

-Djela na ovoj izložbi su uistinu sjajna i ni po kojem kriteriju se ne razlikuje od djela koje napravi muškarac. Smatram da je to izuzetno bitno i zato će Muzej uvijek podržavati ovakve izložbe“, istaknuo je Hrvoje Vulić,  ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

 

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, prigodnim je govorom otvorio izložbu, te uručio prvi nagradu žirija koju je osvojila Antonia Magdić.

-Žene daju svoj doprinos u svim poljima, a ova izložba je samo pokazatelj koliki je njihov doprinos i u umjetnosti. U našoj Gradskoj upravi zaposleno 60 posto žena, zbog čega su Vinkovci jedini grad koji na početku mog  mandata nije dobio kaznu, rekao je Ivan Bosančić.

Među onima koji su se predstavili na izložbi bila je Ana Uzelac koja je izložila rad ''Melankolija maternice'' iz 2015.godine.

- U svom radu ''Melankolije maternice'' bavim se traumatičnim iskustvom poroda koji sam doživjela, te sam napravila jednu studiju u kojoj sam se pokušala rehabilitirati.Vlastito traumatično iskustvo porođaja reprezentirano je kroz niz grafika, islustracija i tekstova.Radom nastojim uputiti na nasilje koje je porođaju u najvećem brokju slučajeva inherentno.Poseban naglasak sam stavila na razmatranje histerije kao simuliranje bolesti kroz koj je materijalizirana patrijahalna fantazmagorija, rekla je Ana Uzelac.

Osim nagrade stručnog žirija, organizatorice su pripremile i nagradu publike. Na ulazu u Galeriju može se naći  papirići  na koje možete zapisati svog favorita i rad koji vam je, po vašem mišljenju, najbolji te ga ubaciti u kutiju na istome mjestu. Druga opcija je očitavanje QR koda preko kojega se možete direktno povezati s anketom na kojoj odabirete favorita.

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupila je Petra Marković uz pratnju na gitari Vedrane Vrtarić, a svi oni koji nisu bili na izložbi, istu mogu razgledati u narednih mjesec dana.

 

Održana korizmena duhovna obnova u Županji

ŽUPANJA-Katolička laička zajednica MOLITVA i RIJEČ – područna zajednica Osijek, održala je 29. veljače i 1. ožujka 2020. godine u Župi Sv. Nikole Tavelića u Županji dvodnevnu duhovnu obnovu.

Hod kroz milosno korizmeno vrijeme vjernici župe Sv. Nikole Tavelića u Županji započeli su dvodnevnom duhovnom obnovom pod vodstvom članova Zajednice Molitva i Riječ.  Prisutnim vjernicima kroz teme egzistencije, duhovnog ustrojstva čovjeka i cjelovitosti njegove osobe posvješćene su svestrane izranjenosti koje opterećuju našu duhovnu dušu. Razmatrajući temu poziva na obraćenje koja prožima cijeli kršćanski život a posebno korizmeno vrijeme uz sabiranje prisutnih u ispitu savjesti, poticanje na opraštanje i molitve iscjeljenja nastojalo se prisutne potaknuti na duboko i svjesno donošenje odluke za Isusa Krista i obraćenje života od zla prema dobrome. Duhovna obnove je bila prilika za preispitivanje stajališta o temeljnim ljudskim pitanjima, smislu života i izranjenostima čovjekova duha i mogućnostima njegova iscjeljenja. Polaznici su donosili nove odluke za dobro i otvaranje ljubavi Stvoritelja, primajući tu ljubav i dobrotu uz čeznuće prelijevanja istih bližnjima. 

Oba dana duhovne obnove zaključena su Sv. Misom koju je predvodio župnik vlč. Marko Peulić koji je naglasio dijelove iznesenih svjedočanstava i potaknuo vjernike na istinsko provođenje donesenih odluka. Nakon duhovne obnove, zahvalio je članovima Zajednice na vodstvu duhovne obnove i podijeljenim svjedočanstvima uz nadu da će se uspješna suradnja nastaviti.