Najave

Politika

Bosančić: '' Radit ćemo i uspjet ćemo zajedno, za Vinkovce ispred svega''

VINKOVCI-Hrvatska demokratska zajednica u Vinkovcima predstavila je svog kandidata za gradonačelnika Ivana Bosančića, kao njegove zamjenike Gabrijela Šokičića i Katu Krešić.

Ivan Bosančić obratio se nazočnima na predstavljanju, te je između ostalog rekao:

-Rođen u Vinkovcima 29.04.1980.g. odrastao i školovao se u Vinkovcima te završio studij u Osijeku.Osobne sklonosti i poslovni razvoj vezao sam uz gospodarstvo i ekonomiju. Svoja znanja, osim obrazovanjem, razvijao sam kroz rad u tvrtkama u realnom sektoru i sudjelovanjem u radu raznih poduzetničkih timova. Zadnje četiri godine stekao sam i iskustva rada u lokalnoj upravi i suradnji sa administracijom. Kroz spoj znanja o modelima funkcioniranja tržišta i rada administracije, predviđanja tržišnih odnosa u budućnosti i zalaganja za projekte i cjelokupnu lokalnu zajednicu te kroz samu provedbu projekata spreman sam zajedno sa našim građanima voditi Vinkovce u sljedeće četiri godine. Vjerujem kako sam dostojan predstavljati svakog stanovnika Vinkovaca jer sam osluškivao njihove želje i sugestije. 

Temelj programa moga tima je čovjek te su u naše planove za slijedeće četiri godine utkana  razmišljanja velikog  broja  građana temeljem njihovih prijedloga i sugestija. Slušam i slušat ću naše građane, radit ćemo zajedno na poboljšanju kvalitete života u našim Vinkovcima. Mogu i znam kako, zajedno s Vama.

Stvorit ćemo uvjete kvalitetnijeg obrazovanja za našu djecu počevši već od predškolske dobi. Programe naših predškolskih ustanova želimo obogatiti različitim sadržajima kao što su strani jezici i informatika, jer znamo kako je vrlo važno usmjeriti djecu na učenje već u vrtićkoj dobi kako bi uz igru počeli usvajati osnove stranih jezika i informatičkih tehnologija.

Osnovnoškolsko obrazovanje u našem gradu želimo organizirati u jednoj smjeni kako bi djeci ostalo više vremena za bavljenje ostalim aktivnostima - športom i kulturnim sadržajima, ali i kako bi naši osnovnoškolci što više boravili u obiteljskom okruženju. 

S druge strane želimo osigurati i produženi boravak u školi po uzoru na europske zemlje što će omogućiti obavljanje zadaća u školi uz nadzor nastavnika, a roditelji će se moći posvetiti i svojim poslovnim obvezama.

U suradnji sa Županijom i državom stvorit ćemo uvjete za kvalitetnije srednje obrazovanje i mogućnost Visokog obrazovanja u Vinkovcima

Razvoj poduzetništva mora biti na prvom mjestu. Mladim ljudima i svima koji žele krenuti poduzetničkim vodama, osigurat ćemo poticajne mjere za osnivanje tvrtke ili obrta. Grad će im osigurati besplatan prostor za rad te omogućiti povoljnije kreditiranje. Zajedno s našim poduzetnicima radit ćemo na promociji proizvoda i usluga. Biti im partneri i podrška. To je naš zadatak. Stvoriti im uvjete za rast i razvoj, podići mlade poduzetnike i poduzetnike početnike na svoje noge.  Sve ovo dovodi nas do glavne zadaće, mog primarnog cilja na kojem moramo raditi danonoćno - gospodarskom rastu naših Vinkovaca.

Ovaj rast ostvarit ćemo upravo  na način da jačamo postojeće poduzetnike, budemo im partner i servis, ali i da stvorimo uvjete za stvaranje novih poduzetničkih ideja i novih gospodarskih subjekata.

 Osobe treće životne dobi moraju imati svu potrebnu skrb. Njih ne smijemo zaboraviti. Oni moraju imati dostojanstven život i podršku svih nas. Moramo raditi i na obogaćenju sadržaja i programa za treću životnu dob na čemu rade i sve razvijene europske zemlje.

Grad Vinkovci bit će aktivni sudionik Projekta Slavonija! To vam jamčim. Ovo je prilika koju ne smijemo i nećemo propustiti !

Svakako želim reći da postoje projekti koji su započeti u mandatu mog prethodnika i koji se iz niz objektivnih razloga nisu do kraja realizirali. Nažalost, razvojni projekti našeg grada u vrijeme vladavine SDP-ove vlade su usporeni ili zaustavljeni. Dodatni udarac predstavljala je i porezna reforma kojom su smanjeni prihodi grada. Tome treba dodati i činjenicu kako je Vlada Republike Hrvatske prije nepune četiri godine Vinkovce razvrstala u treću skupinu jedinica lokalne samouprave. 

Nakon parlamentarnih izbora prošle godine, najzad su se stvorili uvjeti za nastavak radova na projektima daljnjeg razvoja vinkovačkog kraja. Nastavljamo dalje sa tim projektima, ali na način koji je u skladu s današnjim vremenom. 

Primjerice naša nova knjižnica je u postupku projektiranja kako bi bila jeftinija i energetski učinkovitija, modernija, ali i financirana iz EU fondova. 

 

Iskoristit ćemo sva dostupna sredstva kako bi :

podigli kvalitetu života u Vinkovcima, zaustavili negativne trendove iseljavanja stanovništva

unaprijedili poslovno okruženje, osigurali sredstva za razvoj, izgradnju i obnovu javne infrastrukture I turistički valorizirali bogatu kulturnu baštinu Vinkovaca 

U narednom razdoblju cilj nam je 70% javnih investicija u Vinkovcima realizirati kroz Projekt Slavonija

To ćemo ostvariti uglavnom EU sredstvima, čime bi stvorili preduvjete za drugačije planiranje gradskog proračuna u budućnosti i usmjeravanje izvornih prihoda Grada u predškolsko obrazovanje, osnovnoškolsko obrazovanje, komunalno uređenje i ostale zacrtane projekte. 

Sve barijere na lokalnoj razini na koje budemo nailazili u tom procesu ćemo uklanjati brzo i efikasno!

Vinkovci su gospodarsko, obrazovno, kulturno i na svaki drugi način središte naše Županije ali i ovoga kraja, te stoga nećemo dozvoliti da više ni jedna institucija ode iz grada nego ćemo se zalagati da se otvaraju nove, pogotovo one obrazovno istraživačkog karaktera kako bi doprinosile  gospodarskom rastu.  Jamstvo za ostvarenje našeg program je ovaj tim, koji predvodi naš premijer Plenković, naša ministrica Vinkovčanka  Gabrijela Žalac i moj tim mladih i sposobnih, obrazovanih ljudi, koji nestrpljivo čekaju svoju priliku za dokazivanjem.Radit ćemo i uspjet ćemo. Zajedno.

Za Vinkovce ispred svega, poručio je Ivan Bosančić, kandidat HDZ-a za vinkovačkog gradonačelnika koji bi na toj poziciji trebao zamijeniti dugogodišnjeg prvog čovjeka grada na Bosutu Mladena Karlića.

Govorio je i sadašnji vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić (HDZ) rekavši kako Bosančić predvodi ekipu koja zna i želi od Vinkovaca stvoriti mjesto ugodnog življenja i prosperiteta.

 

 

 

Jandroković:''Vjerujem u uvjerljivu pobjedu Bože Galića za župana Vukovarsko-srijemske županije''

VINKOVCI-U maloj vijećnici Županijske skupštine u Vinkovcima održana se sjednica predsjedništva  ŽO HDZ Vukovarsko srijemske županije na kojoj je bio  nazočan glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

-Ovo je bio posjet u okviru mojih dolazaka naših županijskih organizacija, a na red je došla Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci.Razgovarali smo o lokalnim izborima, pripremama Hrvatske demokratske zajednice za lokalne izbore, na kojima mi očekujemo ponovo pobjedu, kao i izvrstan rezultat u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji.Naš kandidat za župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Božo Galić koji je već puno puta pobijedio, vjerujem da će i ovaj put uvjerljivo pobijediti.Osim toga imamo naše kandidate za gradonačelnike u gradovima, tako je kandidat u Vinkovcima Ivan Bosančić, a u Vukovaru Ivan Penava, rekao je Jandroković.

Vukovar će sasvim sigurno imati kandidata za zamjenika župana, ali kako je rekao Jandroković, čekaju se  razgovori s Vukovarcima i oni će odrediti tko će biti kandidat.

Na novinarsko pitanje da li HDZ izlazi sam na lokalne izbore, Jandroković je kratko odgovorio:

-O tome ćemo još razgovarati sa našim kolegama u županiji.Mi imamo načelo supsidijarnosti u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, dakle  svaka naša gradska, općinska i županijska organizacija ima pravo prema vlastitim procjenama dogovoriti koalicijske partnere, tako će biti i ovdje.Uvijek biramo stranke koje su sličnog programa i svjetonazora, tako će učiniti i naše županijske organizacije u ovoj županiji, rekao je Jandroković

 

Preminuo Petar Mlinarić, bivši Saborski zastupnik i dugogodišnji predsjednik GO HDZ-a Vukovar

VUKOVAR-Petar Mlinarić preminuo je 21. veljače 2017. godine u 73. godini života nakon teške bolesti.

- Petar Mlinarić je rođen 24. veljače 1944. u Skočaju (Bihać, BiH), a u Vukovaru je završio osmogodišnju školu te zanatsku školu smjera strojarski tehničar. Obrazovni program 5. stupnja stručne spreme, smjer strojarstvo je završio u Elektro-metalskom školskom centru Osijek. U kombinatu "Borovo" je radio 27 godina na pogonu Održavanja, a od 1985. do 1991. godine je bio rukovoditelj Održavanja.

- U pripreme i osnivanje Hrvatske demokratske zajednice na području Vukovara i šire uključio se 1989. godine, a za dopredsjednika HDZ-a Mjesne zajednice «Alojz Stepinac» je izabran 1990. godine. Bio je sudionik Domovinskog rata od samog početka agresije na Vukovar, a 1991. godine imenovan za zapovjednika Ličke ulice od pokojnog Blage Zadre, a potom i za zapovjednika satnije 204. vukovarske brigade i na toj dužnosti ostaje do okupacije Vukovara. Poslije okupacije Vukovara, 19.11.1991. godine odveden je u Srpske koncentracijske logore u Nišu, Mitrovici i Aleksincu, gdje ostaje zatočen 9 mjeseci do 15. kolovoza 1992. godine.

Ukazom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana dodijeljena su mu odličja Medalja Vukovar, Spomenica Domovinskog rata i red Stjepana Radića.

 Od 1993. do 1996. godine bio je tajnik Gradskog odbora HDZ-a Vukovar, a za predsjednika je izabran 1996. godine nakon čega je uslijedio povratak u razoreni Vukovar. Tu funkciju je obnašao u kontinuitetu sve do 2010. godine, a u razdoblju od 2002. do 2003. godine je obnašao dužnost i dogradonačelnika grada Vukovara. Od 2003. godine do 2011. obnašao je dužnost Saborskog zastupnika, a u tome periodu je bio član Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu, Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Odbora za ratne veterane, Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo i član Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

- Gospodin Mlinarić je bio vrlo aktivan političar od samih početaka samostalne Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice, a o tome svjedoči i činjenica da je bio član Kluba utemeljitelja dr. Franjo Tuđman Hrvatske demokratske zajednice Vukovarsko – srijemske županije, a jedno vrijeme je obnašao i dužnost dopredsjednika toga Kluba. Na razini Županije gospodin Mlinarić je bio član Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice a jedno vrijeme je obnašao dužnost dopredsjednika Županijskog odbora, nalazio se u mnogim upravnim i nadzornim vijećima, aktivno je sudjelovao u svim događanjima kako u gradu Vukovaru, tako i u Vukovarsko – srijemskoj županiji, ali i u državi.

 

HSLS, HSS i HSP AS zajednički na lokalne izbore u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VINKOVCI-Vukovarsko-srijemske organizacije HSS-a, HSP-a AS i HSLS-a dogovorile su nastavak zajedničke suradnje i na predstojećim lokalnim izborima na kojima su te tri stranke, zajedno s ostalim koalicijskim partnerima, građanima spremne ponuditi najbolje kandidate za čelna mjesta u lokalnoj upravi i samoupravi.

Zaključak je to sastanka koji su u četvrtak u Vinkovcima održali predsjednici županijskih organizacija HSS-a Zdravko Kelić, HSP-a AS Antun Žagar i HSLS-a Senko Bošnjak.

Trojica čelnika poručila su tom prigodom, kako se navodi u priopćenju, kako očekuju da se njihovom političkom savezu pridruže i druge političke stranke sličnog programa, udruge i istaknuti pojedinci.

 

Dubravko Korenika više nije član Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Vinkovaca

VINKOVCI-Gradska organizacija SDP Vinkovci oglasila se priopćenjem u kojem se navodi kako je gradskom vijećniku Dubravku Koreniki, odlukom Gradskog odbora, a u skladu s člankom 15. Statuta SDP Hrvatske, prestalo članstvo u SDP-u čime isti više nije član Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Vinkovaca. 

-Gospodin Dubravko Korenika već dulje vrijeme nije zastupao političke stavove SDP-a već isključivo svoje osobne stavove, kako u slučaju Opće županijske bolnice Vinkovci tako i u svakodnevnoj komunikaciji s građanima Vinkovaca, zbog čega je u više navrata i upozoren od strane stranačkih tijela.SDP Vinkovaca se ograđuje od neprimjerene retorike i prostačkog ponašanja gospodina Dubravka Korenike u javnosti i svakodnevnoj komunikaciji jer isti nisu bili službeni stav i službena politika SDP-a, stoji u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Vinkovci.

 

Dubravko Korenika osvrnuo se na odluku da mu prestaje članstvo u SDP-u čime isti više nije član Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Vinkovaca, te je između ostalog rekao:

-SDP u Vinkovcima i njihovo najuže rukovodstvo vođeno samo svojim privatnim interesima bavi se samo temama koje nisu životne.Praktički SDP u Vinkovcima je nestao sa političke scene i to je stanka koja trenutno ne okuplja već rastjeruje, a budući da ja već godinu i pol dana zagovaram ideju da se okupe sve stranke oporbe da podrže nezavisnog kandidata za gradonačelnika i župana.Kako ja to zagovaram već godinu i pol, tu sam se razišao s ljudima jer smatram da bi u Vinkovcima trebalo napraviti promjenu, kako bi bilo bolje, da trebaju doći neopterećeni novi mlađi ljudi s novim idejama.Što je postojeće rukovodstvo kočilo na svakom koraku, rekao je Korenika.

 

Hrvoje Niče kandidat HSP AS za gradonačelnika Vinkovaca

VINKOVCI-Stranka HSP AS istaknula je kandidate za gradonačelnike Vinkovaca, Vukovara i Iloka.

Kandidat za gradonačelnika Vinkovaca će biti predsjednik HSP AS Hrvoje Niče dok će Pero Ćorić biti kandidat za gradonačelnika Iloka. Stranka će u utrci za gradonačelnika Vukovara podržati Nikolu Totha koji će na izbore izaći kao nezavisni kandidat

Do lokalnih izbora u svibnju više je od tri mjeseca, ali je situacija iz tjedna u tjedan sve zanimljivija. Nakon unutarstranačkih trzavica i problema, svoje redove je konsolidirao i HSP AS koji od lokalnih izbora očekuju mnogo.

- Izlazimo na izbore u svim županijama i velikoj većini gradova i općina. Negdje ćemo ići samostalno, a negdje pak u koaliciji. Imat ćemo kandidate za sve župane kao i kandidata za gradonačelnika Zagreba - najavio je Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić.

 

Ivan Bosančić kandidat za gradonačelnika Grada Vinkovaca , Božo Galić za župana prijedlog GO HDZ Vinkovci

VINKOVCI-Dana 31. siječnja 2017. godine održana je 10. sjednica Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci pod predsjedavanjem predsjednika GO HDZ-a Vinkovci dr. Mladena Karlića. Govora je bilo o prijedlogu kandidata za gradonačelnika i župana na lokalnim izborima koji se održavaju 21. svibnja 2017. godine. 

Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Vinkovci donio je jednoglasnu odluku da se za kandidata za gradonačelnika Vinkovaca određuje Ivan Bosančić, dosadašnji zamjenik gradonačelnika i potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci. 

Prijedlog Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Vinkovci za kandidata za župana Vukovarsko-srijemske županije je dosadašnji župan Božo Galić. 

Osim toga, Gradski odbor HDZ-a Vinkovci, uoči izbora, za voditelja Izbornog  stožera imenovao je predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vinkovci dr. Mladena Karlića.