Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

VINKOVCI-Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rata Vinkovci, kojoj je na čelu novi predsjednik, Zoran Marunček, u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održala je izvanrednu izvještajnu skupštinu.

- U nizu aktivnosti je i izrada novih članskih iskaznica, intenziviranje suradnje sa županijskom organizacijom HVIDR-e, kao i županijskom Koordinacijom braniteljskih i stradalničkih udruga. U pripremi su i Sportske igre HVIDR-e, koje prošle godine nisu održane u Vukovaru, a ove godine, od 12. do 14. travnja, održat će se u Vinkovcima i Vukovaru. U samom radu vodstva HVIDR-e Vinkovci također ima novina. Promijenili smo tajnicu i knjigovotkinju udruge, a uskoro će svima biti dostupna i naša web-stranica, tako da svi članovi i svi koji to žele mogu pratiti naš rad preko interneta, jer se danas, u modernom svijetu, bez toga ne može - istaknuo je Zoran Marunček.

Na izvještajnoj skupštini jednoglasno je izabran Sud časti, u koji su ušli Josip Matjaš, Josip Čorak i Josip Osrečki.

ZAGREB-Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj organizira promociju Hrvatske kao turističke destinacije u srcu Budimpešte u poznatom i najfrekventnijem pješačkom prolazu i okupljalištu brojnih građana i turista u Budimpešti, u Gozdu udvar.

„Promocija Hrvatske održava se danas od 11:00 do 15:00 sati, na dan održavanja nogometne kvalifikacijske utakmice između Mađarske i Hrvatske. Cilj ovog projekta je stvaranje pozitivnog i prijateljskog ozračja uoči same utakmice, ali i jačanje brenda Hrvatska na mađarskom tržištu, vidljivosti na najposjećenijim društvenim mrežama te u konačnici motiviranje Mađara na dolazak u Hrvatsku na odmor“, izjavila je izjavila je Ivana Herceg, direktorica Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj.

Na promociji brojni prolaznici dobivaju promotivne materijale o Hrvatskoj, kao i brojne hrvatske suvenire, ali i mogućnost osvajanja vrijednih nagrada partnera promocije: HNS-a, Podravke, Flixbus-a i Ultra festivala. Glavna nagrada koju će moći osvojiti posjetitelji je vikend boravak u Hrvatskoj, ali i potpisani dresovi hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Ivana Rakitića, ulaznice za Ultra Music festival u Splitu kao i Podravkine poklon pakete hrvatskih proizvoda.

„Mađari kao naši tradicionalni i vjerni gosti posljednjih se godina nalaze u top 10 emitivnih tržišta. U prošloj godini ostvaren je rekordan broj dolazaka i noćenja mađarskih turista u Hrvatskoj. Premašeno je 620.000 dolazaka i preko 3,2 milijuna noćenja, a podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je pozitivan trend rasta nastavljen i u ovoj turističkoj godini“ rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić nadodavši da ćemo i u budućem vremenu što više koristiti velika sportska događanja i sport za predstavljanje, promociju i brendiranje Hrvatske.

Promociju Hrvatske u Budimpešti svojim su dolaskom uveličali brojni uzvanici, sportaši i prijatelji Hrvatske među kojima su Olah Gyarfas, predsjednik mađarskog automoto saveza i direktor utrke Velike nagrade Mađarske, Hungaroring; Denes Kemeny, predsjednik mađarskog vaterpolo saveza i proslavljeni trener triju olimpijskih medalja te Tamas Marcz, izbornik mađarske vaterpolo reprezentacije, Davorin Štetner predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, itd.

VINKOVCI-Humanitarni rad Dajane Zeko iz Đakova nadaleko je poznat, a ovaj put svoju donaciju usmjerila je na rodilište i pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci.

-Sve je počelo još prije Božića 2018. godine kad sam se odlučila napraviti jednu humanitarnu akciju kako bi pomogla rodilištu i pedijatriji Opće županijske bolnice Vinkovci. U ovoj akciji nisam bila sama, pomogli su mi prijatelji , donatori, jedna tvrtka, te nekoliko žena. Putem ove humanitarne akcije  skupljena je posteljina za dječje krevetiće, jastuci za dojenje, grijači bočica, bezkontaktni i digitalni toplomjeri, izdajalice, bočice, kozmetika za bebe, kreme za majke, ručnici, tetra pelene, deke,  najmanja dječja odjeća za rodilište i još puno toga.Ukupna vrijednost donacije je oko 13.000 kuna.Iskreno se nadam kako će ovaj primjer potaknuti i druge osobe da svojim donacijama osiguraju što bolje uvjete liječenja mališanima u ovoj, ali i svim drugim bolnicama diljem zemlje, koje imaju ovakve ili slične potrebe. Pouzdano znam da su pedijatriji u Vinkovcima prijeko potrebna dva klima uređaja pa neka njihova nabavka bude naš sljedeći korak.Srce mi je puno jer sam uspjela u svojoj nakani da pomognem Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, rekla je Dajana Zeko.

Vrijednu donaciju primile su voditeljica Odjela za pedijatriju dr. Marija Jurković i glavna odjelna sestra Martina Rajić

Dajana Zeko je inače osnivačica facebook grupe ''Mame iz Đakova i okolice'' koja broji preko tisuću majki, a ona sama organizira je jako puno humanitarnih akcija po cijeloj Hrvatskoj, po zanimanju policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Đakovo.

 

STARI JANKOVCI-U  Općini Stari Jankovci održan je forum ''Lokalne razvojne agencije – značaj i utjecaj“. Forum je organiziran od strane Ureda za međunarodnu suradnju TINTL u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije i Općinom Stari Jankovci. 

Cilj foruma bio je predstavljanje rada lokalnih razvojnih agencija na području Vukovarsko- srijemske županije te gostujućih razvojnih dionika u protekloj godini te planovi za 2019. godinu kao i sam značaj lokalnih razvojnih agencija u razvoju jedinica lokalne samouprave. 

-Prošle godine smo imali pet zaključaka na ovom Forumu gdje je već tri od pet realizirano kroz ovih godinu dana, a dva su realizaciji, tako da možemo reći da je prošlogodišnji Forum bio izuzetno uspješan, rekao je Mladen Markešić, voditelj Ureda za međunarodnu suradnju TINTL

 

Na Forumu su sudjelovale lokalne razvojne agencije Vjeverica d.o.o., VURA d.o.o., ORA, VIA, TINTL, te RA Vukovarsko- srijemske županije, CEKOM, Agro-klaster d.o.o., RERA SD.

-Želim napomenuti da smo za 2018.godinu treća županija po ugovorenim sredstvima iz EU fondova, toga svega nebi bilo da nemamo ovako kvalitetne agencije.One su dobro kadrovirale kad je u pitanju struka, ljudi koji dobro poznaju prijavu i provedbu EU projekata, kao i projekata koji se financiraju iz drugih izvora, rekao je Ilija Cota, direktor RA Vukovarsko- srijemske županije.

Sve je prisutne ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU pozdravila pomoćnica ministrice Kristina Bilić. Pored istaknute dobre suradnje između svih razvojnih dionika na području županije vodila se konstruktivna rasprava te su doneseni i neki zaključci kao što su: Potrebna je konkretna potpora lokalnim razvojnim agencijama nadležnih ministarstava i JLS, istaknuta je problematika predugog odobravanja zahtjeva i izvješća kao i kontrole javnih nabava, a također govorilo se i o problemima koje je donijela nova vrijednost indeksa razvijenosti te novi prijedlog Zakona o obnovi i razvoju Grada Vukovara.

 

VINKOVCI-Opća skupština UN-a je rezolucijom iz 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan diljem svijeta posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. 

Ovogodišnji moto Svjetskog dana voda je "Leaving no one behind", što znači da nikoga ne smijemo ostaviti po strani, uz apel "Voda za sve!" i podsjeća da u skladu s ciljem 6 Agende za održivi razvoj voda treba biti dostupna svima do 2030. godine. Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) godinama provodi aktivnosti usmjerene upravo na taj cilj: osigurati kvalitetnu pitku vodu za sve korisnike na svom distribucijskom području koje obuhvaća 15 općina i 2 grada. Kroz projekt regionalnog vodovoda do sada je osigurana kvalitetna i zdravstveno ispravna voda za korisnike u naseljima: Vinkovci, Babina Greda, Cerić, Cerna, Šiškovci, Andrijaševci, Rokovci, Stari Mikanovci, Novi Mikanovci, Vođinci, Ivankovo, Retkovci, Prkovci, Jarmina, Markušica, Gaboš, Ostrovo, Podrinje, Tordinci, Antin, Mlaka Antinska, Korođ, Privlaka, Otok, Komletinci, Slakovci i Srijemske Laze. VVK isporučuje i vodu iz regionalnog vodovoda drugim isporučiteljima: Komunalac Županja isporučuje vodu za Županju, Gradište, Bošnjake, Štitar i Topolu, Gunjanska čistoća za Gunju, Komunalno poduzeće Drenovci za Drenovce, Rajevo Selo i Posavske Podgajce, a Vodovod Brod za slavonskobrodsko područje. Voda iz vodocrpilišta u Sikirevcima iznimne je kvalitete i po svim svojim parametrima sukladna je Pravilniku o vodi za piće. Do sada je izgrađeno 198 kilometara regionalnog vodovoda, a u njegovu izgradnju uloženo je 240 milijuna kuna. 

 

Prošle godine vodu iz Sikirevaca dobili su Otok, Komletinci, Privlaka, Slakovci i Srijemske Laze, a u planu je da u sljedećem razdoblju voda iz Sikirevaca dođe i u Cvelferiju i to izgradnjom cjevovoda Drenovci-Soljani, Soljani-Strošinci i Vrbanja-Strošinci. Za cjevovod Drenovci-Soljani odabran je izvođač radova, ali je u tijeku žalbeni postupak, za cjevovod Vrbanja-Strošinci stigla je obavijest od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da se projekt nalazi na inicijalnoj rang listi projekata koji će ući u financiranje dok je cjevovod Soljani-Strošinci kandidiran za financiranje iz Mjere 7.2.1. Programa ruralnog razvoja. Agencija za plaćanja u poljoprivredi izvijestila je VVK i da se cjevovod Nuštar-Marinci također nalazi na inicijalnoj rang listi za financiranje, dok će Hrvatske vode financirati izgradnju vodospreme i crpne stanice u Nuštru. 

Nakon ovih radova samostalni lokalni sustavi u Nuštru i Marincima prestat će s radom i ova naselja bit će spojena na regionalni vodovod. Kada je riječ o Nuštru, to je naselje dio Aglomeracije sjever koja uz općinu Nuštar obuhvaća i općine Jarmina, Tordinci i Markušica i u sklopu koje će, uz mrežu odvodnje i besplatne priključke, u potpunosti biti rekonstruirana i vodovodna mreža. Za taj projekt osigurana su sredstva za pripremne radnje odnosno izradu studije. U ovoj godini VVK namjerava vodoopskrbni sustav Tovarnik priključiti na regionalni vodovod. Ugovor za treći zdenac je dobiven i nakon uključenja tog zdenca odnosno povezivanja sva tri zdenca u Tovarniku vodu iz regionalnog vodovoda dobit će Tovarnik, Ilača, Banovci, Vinkovački Banovci, Đeletovci, Nijemci i Donje Novo Selo, a zdencima će se upravljati s distribucijskog centra Kanovci. U sljedeće 3 godine, do završetka radova u prvoj fazi izgradnje regionalnog vodovoda, planirani su i radovi na dionicama: vodosprema Slakovci-Slakovci-Srijemske Laze-Stari Jankovci, Slakovci-Svinjarevci-Orolik i vodosprema Drenovci-Gunja istok-Đurići. Kako bi i nakon izgradnje regionalnog vodovoda i spajanja svih naselja na distribucijskom području VVK na njega potrošači bili sigurni da u vrijeme veće potrošnje ili kvarova neće ostati bez vode, poteklih godina radilo se na izgradnji vodosprema koje su jamac potrošačima da će i u izvanrednim situacijama imati vode. VVK sada ima dvije vodospreme: Retkovci koja daje sigurnost stanovnicima općina Ivankovo, Vođinci i Stari Mikanovci i Vinkovci za Vinkovce i naselja u općinama Jarmina, Markušica i Tordinci. U planu je i izgradnja vodospreme i crpne stanice u Slakovcima, Drenovcima i Županji čime bi  naselja koja dobivaju vodu iz Regionalnog vodovoda "Istočna Slavonija" dobila veću sigurnost u isporuci. 

Na regionalnom vodocrpilištu u Sikirevcima u tijeku su radovi na razdvajanju sustava i stvaranju dva zasebna sustava, vinkovačkog i brodskog, a podnesen je i zahtjev Hrvatskim vodama za rekonstrukciju trafostanice u Sikirevcima kako bi sustavi bili u potpunosti razdvojeni, a građani u obje županije sigurni da će u svakom trenutku imati dovoljne količine kvalitetne i zdravstveno ispravne vode.

 

VUKOVAR-U zgradi Palače Srijem u Vukovaru potpisani su Ugovori s obiteljskim gospodarstvima na temelju Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije,  iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

Potpora se dodjeljuje za mjeru Unapređenje poljoprivredne infrastrukture, odnosno  za priključak električne energije za dva poljoprivredna gospodarstva.

Ugovore je potpisao župan Božo Galić s dva poljoprivredna proizvođača Marijanom Balićem i Dubravkom Asić.

OPG Marijan Balić iz Ilače, drugi je najveći proizvođač češnjaka u Republici Hrvatskoj. Ima 12,5 ha češnjaka. Povećanjem proizvodnje češnjaka javila se potreba za investiranjem u preradu češnjaka, no oprema  zahtjeva bolju dostupnost električne energije. Mladi poljoprivrednik je i ranije koristio EU potpore, a prije pet godina i županijsku potporu za sudjelovanje na međunarodnom skupu u Španjolskoj.

Poljoprivredni obrt Asić iz Bapske bavi se stočarskom  proizvodnjom i proizvodnjom ovčjega mlijeka, ima 150 vrhunskih mliječnih ovaca pasmine nakon uvezenih iz Francuske. Proizvodi i hranu za stoku na površini od 30-tak ha. Izgradio je novu farmu, za koju treba novi priključak električne energije što zahtjeva znatne financijske troškove.

BOŠNJACI-Udruga branitelja proizvođača “Panonija” iz Bošnjaka, organizira sajamsku izložbeno-prodajnu manifestaciju “Domaće je domaće” koja će se održati od 25.- 29. ožujka 2019. godine u Zagrebu,  a svečanom otvorenju sajma nazočiti će župan Božo Galić,  koje će se održati  25.ožujka 2019. godine u 11:00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Uz prezentaciju i prodaju slavonskih i drugih autohtonih delicija, kolača, meda, vina, voćnih rakija i likera, te prikaz spravljanja hrane na tradicionalan način („lepinjice“ ili “poderane gaće”) kao i bogatu gastro ponudu, biti će predstavljeni i proizvodi tradicijskih zanata.

Brojnim posjetiteljima predstaviti će se proizvodi rukotvorina, zlatoveza i šlingeraja, tradicionalnih reklji odnosno špenzleta,  koji su dio bogate i raznovrsne ponude iz svih dijelova Lijepe Naše, a svi će moći uživati u slavonskom čobancu, i jelima pripremljenim po starinskim, već zaboravljenim receptima.

Udruga branitelja proizvođača “Panonija” okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti, koji su se nakon Domovinskog rata udružili radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu.

Zadnje Vijesti:
(26/03) Projektni dan u vinkovačkoj Gimnaziji - ' VINKOVCI - U posjet Gimnaziji M. A. Reljković Vinkovci došle su učenice i učenici Gimnazije Karlovac u okviru Projektnog dana, a održane su zanimljive radionice iz kemije, biologije i fizike. - Mi smo odabrali razred prirodoslovne gimnazije. Budući da je njima interes prirodoslovlje, kemija, ...
(26/03) Kristijan Andabak zlatni, Ante Kolak srebrni, Noa Rendulić i Barbara Vučinić brončani u Osijeku - ' VINKOVCI-Tradicionalni mjesečni Regionalni turnir za najmlađe kategorije u stolnom tenisu , za regiju Istok, Slavonija i Baranja, održan je u Osijeku  STK Cibalia ostvarila je dobar rezultat, posebice  u obje muške kategorije. U Početnicima   turnir je  osvojio cibalijaš Kristijan Andabak , dok ...
(22/03) Bosančić: ''Kroz Vinkovačke jeseni i sve manifestacije koje radimo moramo prezentirati naš kraj'' - ' VINKOVCI-Ususret glavnom dijelu turističke 2019. godine te ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma koji će biti održani u Slavoniji, ministar turizma Gari Cappelli, treći ministar ovaj tjedan u našim Vinkovcima, danas je u radnom posjetu Vinkovcima. “U razgovoru s gradonačelnikom vidjeli smo malo o ...
(21/03) Vinkovački vodovod i kanalizacija brine o zaštiti okoliša, posebno vode u Bosutu - ' VINKOVCI-U prostorijama Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) d.o.o. potpisan je ugovor za projekt "Dogradnja UPOV-a Jošine (Vinkovci), Ivankovo, Otok, Cerna i izgradnja kišnih preljevnih spremnika".  Projekt se provodi u sklopu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području ...
(19/03) Elena Rimac odličnom igrom do trećeg mjesta na teniskom turniru u Vinkovcima - ' VINKOVCI-U dvorani  Teniskog kluba ''Vinkovci'' odigrano je Dvoransko prvenstvo Vinkovaca  za dječake i djevojčice do 14 godina  iz kalendara Hrvatskog teniskog saveza. U kategoriji djevojčica u prvom polufnalu  Korina Roso (TK'' Osijek'') , inače prva nositeljica turnira,   pobijedila je Ivonu ...
(19/03) Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju - ' VUKOVAR-U okviru obilaska hrvatskih županija, ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju i tom prigodom primio ju je danas župan Božo Galić, sa suradnicima, u Palači Srijem u Vukovaru. Osvrnuvši se na brojne projekte, ministrica je istaknula kako ...
(19/03) Grad Vinkovci domaćin jednog od najvećih turističkih događanja u Hrvatskoj  - ' VINKOVCI- Dani Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) održat će se od 21. do 23. ožujka 2019. u Vinkovcima, u hotelu Slavonija. Godišnji susret koji organizira UHPA, najveća nacionalna strukovna udruga turističkih agencija, okuplja više od 150 sudionika, turističke agencije – UHPA članice, ...
(19/03) Jelena Vojnić ''jahačica godine'', Ana Kramarić ''volonterka godine'' u Konjičkom klubu ... - ' VINKOVCI-U prostorijama KK“Eohippus“ održana je  izvještajna Skupšina na kojoj su se okuplili članovi kluba. Nakon pozdravnog govora predsjednika kluba Jurice Rapčana, sjednicu je vodila Marijana Ač Rapčan. Kroz prezentaciju je prikazala rad kluba u 2018.g., te planove za 2019.g. Podaci o 113 ...
(19/03) Poziv građanima da predlože lokacije nadziranja brzine kretanja vozila - ' VINKOVCI-Od 20. do 30. ožujka 2019. godine Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimat će prijedloge građana za lokacije koje građani smatraju „rizičnima“, na kojima će se provesti nadzor brzine kretanja vozila.  Akcija će se provesti 3. travnja, od 00,00 do 24 sata, na lokacijama koje će ...
(19/03) GOMBR pokazao veliku spremnost za sve izazove - ' VINKOVCI - Na parkiralištu hotela ‘‘Slavonija‘‘ Gardijsko-oklopno mehanizirana brigada (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske organizirala je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme pripadnika Hrvatske vojske, a građani su imali priliku vidjeti tenk M84, borbeno vozilo pješaštva BVP M80, haubicu 122 ...
Hide Main content block

Vijesti

Projektni dan u vinkovačkoj Gimnaziji
VINKOVCI - U posjet Gimnaziji M. A. Reljković Vinkovci došle su učenice i učenici Gimnazije Karlovac u okviru Projektnog dana, a ... više....

Sport

Kristijan Andabak zlatni, Ante Kolak srebrni, ...
VINKOVCI-Tradicionalni mjesečni Regionalni turnir za najmlađe kategorije u stolnom tenisu , za regiju Istok, Slavonija i Baranja, ... više...

Crna Kronika

Poziv građanima da predlože lokacije nadziranja ...
VINKOVCI-Od 20. do 30. ožujka 2019. godine Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimat će prijedloge građana za lokacije koje ... više...

Politika

Bosančić: ''Planiramo za razvoj Vinkovaca uložiti ...
VINKOVCI-U Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' u Vinkovcima obilježena je 29. obljetnica osnutka HDZ-a za bivšu Općinu Vinkovci. ... više...